Kostić, prokupac bez predrasuda

Kostić, prokupac bez predrasuda

Iznenađenje ili ne, tek Prokupac 2017 topličke Porodične vinarije Kostić iz Prokuplja, iskočio je poput čarobnog zeca iz šešira vinskog mađioničara Miloša Kostića, hop, pravo na šampionsku poziciju godišnjeg izbora Vino.rs u kategoriji Najbolje crveno organsko ili prirodno vino Srbije.

Ovaj prefinjeni, pomalo rustikalni no pritom dovoljno upečatljivi, tanični i načisto autentični autohtoni šampion Srbije ujedno je viđen na pobedničkom postolju u kategoriji crvenih autohtonih vina, istina na trećoj poziciji, ali i među deset najboljih vina ovdašnje crvene scene uopšte. I to u trenutku kada je konkurencija definitivno postala super-kvalitetna! Uostalom, ovaj vinar pravi specijalnu etiketu za Square Nine, top hotel i restoran poznat u Beogradu kao Meka za ljubitelje vrhunskih vina. Pa ko je taj momak Miloš Kostić i kako izgleda DNK ovog vina?

U višegeneracijskoj tradiciji vinarstva Kostića vinograde je pre više od 70 godina počeo da obrađuje Milošev pradeda. Gajio je prokupac na tradicionalan način, vino radio pre svega za porodicu i prijatelje. Nakon njegove smrti vinogradi su ostali zapušteni sve do 2007. godine kada se Kostići vraćaju ulaganjima u obnovu više od pet hiljada starih čokota prokupca. Uz stručnu pomoć prof. Gorana Đorđevića i konsultanta Milomira Maslakovića obnova traje nekoliko godina da bi 2012. započela proizvodnja vina za sopstvene potrebe, a sticanjem znanja, iskustva i nabavkom opreme otvaraju se vrata i za proizvodnju u komercijalne svrhe.

kostić prokupac (14)

- Garažnu vinariju pod nazivom Porodična vinarija Kostić osnovali smo 2017. godine. Čitava porodica je posvećena radu u vinogradima, dok sam ja zadužen za kreiranje vina i čitav proces u podrumu - objašnjava Miloš.

Uz ideju proizišlu iz pokreta garažista, vinarija usmerenih na ograničene serije vina koje se izdvajaju kvalitetom i autentičnošću gde se svakoj boci vina posvećuje posebna pažnja, oprema za proizvodnju i odležavanje vina je smeštena u porodiču kuću u Prokuplju koja je te 2017. godine pretvorena u vinariju. Sa ciljem da vrhunsko crveno vino proizvode isključivo na tradicionalan način i u skladu sa prirodom, i sam ulazak na vinsku scenu bio je tih i nenametljiv.

> Toplički prokupci su drugačiji od onih iz drugih krajeva naše zemlje i te razlike u teroaru su primetne.

- Tamno crveno barikirano vino Prokupac Kostić iz berbe 2015 se nakon dugog odležavanja u hrastovim bačvama i bocama pojavilo na tržištu u decembru tri godine docnije. Najpe smo bili prisutni samo u nekoliko beogradskih vinoteka kao vino o kome se jako malo znalo i vinarija potpuno nepoznata široj javnosti.

Vinari kažu da je istinska čarolija kad publika sama otkrije vino koje joj se dopada, bez upliva propagande, a Kostićima se upravo to dogodilo i pre zvaničnog izlaska na tržište. Nakon učešća na Wine Jam-u Mladi vinari i vinarije Srbije u martu 2018. godine, vinska publika kreće da prepoznaje ovaj prokupac, a on da se lagano pozicionira na vinskoj sceni. Festival prirodnih vina Wine Jam orange & naturals u Hotelu Metropol u novembru 2019. godine je ozbiljna prekretnica.

 - Osvojili smo simpatije velikog broja posetilaca, vino je postalo traženo i našlo se na vinskim kartama uglednih hotela i restorana.

kostić prokupac (8)

 Fokus stavljen na ograničene serije, visok kvalitet, prirodan način proizvodnje ali i samu sortu koja autentičnošću privlači sve koji žele da probaju nešto drugačije pokazuje se kao ispravna odluka, pri čemu se svaka proizvedena boca potpisuje ručno. No vratimo se u vinograd.

Toplički rejon i Jugbogdanovačko vinogorje, položaj Đeren u selu Dešilovo na nadmorskoj visini od 387 metara precizna je lokacija jednog hektara vinograda starosti 75 godina u kome vlada prokupac uz dva procenta plovdine i jedan francuskog bojadisera. Zašto baš prokupac?

- Razlog je pre svega porodična tradicija, kao i odlični prirodni uslovi za gajenje ove autohtone loze. Zbog  dobrog provetravanja i blizine planine Jastrebac, dosta sunčanih dana i južne ekspozicije, dobija se visok kvalitet groždja. Ako je potreban čitav recept on glasi: za Kostiće je prokupac jednako nasleđe, tradicija, Prokuplje, ljubav, strast i posvećenost.

Posvećenost je veoma važan faktor, zbog konfiguracije terena, starosti čokota i guste sadnje na 90 cm, vinograd je moguće obrađivati isključivo ručno, dok se dva puta godišnje koristi konjska snaga za međurednu obradu. Uključena je cela porodica, a tokom sezone se angažuju pomoćni radinici iz sela. I konj se rentira dva puta godišnje iz susednog sela, uostalom, to je jedini radni konj u tom kraju.

kostić prokupac (13)

Prokupac se i danas ovde proizvodi na prirodan način, isto kako su ga obrađivali preci. Bez tretiranja zemlje herbicidima i pesticidima. Zbog premalog obima proizvodnje Kostići do sada nisu pokretali proces sertifikacije za organsku proizvodnju ali je ulazak u konverziju radi dobijanja sertifikata planiran već naredne godine. Ako ih pitate zbog čega su odabrali ovaj teži način obrade, odgovor je lak i jednostavan:

- Više je razloga. Da očuvamo i održimo tradiciju i rodni kraj u kome smo odrasli. Da doprinesemo očuvanju eko sistema i  sačuvamo prirodu jer radimo bez teških mašina i ne koristimo herbicide i pesticide. Pritom smo kroz godine iskustva shvatili kako je ovo najbolji način da sačuvamo autentičnost prokupca, kraja odakle potiče i da vinu damo lični pečat.

>  Kostići u podrumu kapaciteta 10.000 litara rade i Cuvee Kostić isključivo kao private label za Hotel Square Nine Beograd.

Na kraju da ne zaboravimo vino. Osim organskog šampiona Prokupac 2017, Kostići u podrumu kapaciteta 10.000 litara rade i Cuvee Kostić isključivo kao private label za Hotel Square Nine Beograd. Ukupnu godišnju produkciju od maksimalno 3.000 litara smeštaju u barik bačve od srpskog i francuskog hrasta, te u manjoj meri mađarskog i američkog. Sledi i značajna najava:

- U skorijoj budućnosti na tržište izlazimo sa vinom Prokupac Reserve odležalog pet godina u hrastovim bačvama. Naš prokupac je prirodno vino sa teroarom. Zrelo i kompleksno, i baš zbog toga je i drugačije od ostalih na tržištu. Doživljavam ga kao vino koje ima puno potencijala za dugo odežavanje pri čemu smatram da od prokupca mogu da se dobiju velika vina, ali da je za to potrebno strpljenje i naravno dobre vinske godine.

kostić prokupac (4)

Vina se rade isključivo na prirodan način, na prirodnim su kvascima bez upotrebe hemijskih aditiva i uz minimalnu upotrebu sumpora. Maceracija je duga, od 30 do 40 dana sa jako malim intervencijama i odležavanjem u hrastovini od 18 do 24 meseca, a potom još godinu dana u boci. Na rastanku, pitamo Miloša razlikuje li prokupce u Srbiji po teroaru Toplice, Župe, Šumadije, Fruške gore?

- Toplički prokupci su drugačiji od onih iz drugih krajeva naše zemlje i te razlike u teroaru su primetne. Toplički prokupci su sa nešto naglašenijim crvenim ali i crnim voćem, sa sočnim taninima i punijeg tela. Aromatika borovnice, višnje i kupine posebno je izražena.

I još reče kako Kostićima puno znači da je neko prepoznao njihov trud i posvećenost da naprave dobro vino. Ponos što su se našli na vrhu liste najboljih prirodnih vina uz potvrdu da na našem tržištu ima jako puno kvalitetnih prirodnih vina je očigledan. I važan, pogotovo ovako maloj vinariji još uvek na početku svog vinskog puta.

- Dobra ocena od strane vinskih stručnjaka puno koristi u prepoznavanju i pozicioniranju na tržištu - mahnu Miloš pa se uputi put onog sela da rezeviše konja za prolećne radove u pradedinom vinogradu.  |

Foto: Promo Vinarija Kostić
nazad na vrh