Merlo ljubi srpsku zemlju

Merlo ljubi srpsku zemlju

Popularnost crvenih sorti u Srbiji dolazi i prolazi, ali merlo je, sočan i voćan, nekako uvek bio tu. Bilo da aromama i taninima urazumi prpošni kaberne, ili da mu kaberne uključi strukturni pogon u turbo brzinu. Pritom, sve je više i sortnog merloa u Srbiji poslednjih godina.

Možda se neko začudi ali merlo je prema istraživanjima Centra za vino i vinogradarstvo CEVVIN na drugom mestu po rasprostranjenosti zasada na komercijalnim površinama u Srbiji, odmah iza grašca. Najveće površine su u rejonu Tri Morave, Sremskom i Leskovačkom rejonu, uglavnom na nadmorskoj visini između 300 i 400 metara i pretežno na južnim i jugoistočnim ekspozicijama terena.

Može se slobodno reći da je merlo ranija sorta crnog grožđa od kabernea ali da je dosta pozno došao u Srbiju. U knjigama se pominje kako se najduže gaji u Banatu gde ima merloa iz 50-ih godina, u Centralnoj i Južnoj Srbiji, Šumadiji. Pre pola veka zasadi merloa postojali su u Vlasotinačkoj zadruzi ali i Jagodini.

madzic merlo
Merlo vinarije Madžić 

- Oduvek smo u porodici imali vinograd o čemu svedoči fotografija mog oca iz 1959. godine gde stoji uz čokot smederevke uzgojene uz kolac - priča Zoran Madžić mali vinar iz Šumadije koji od berbe 2016, kad je imao prinos svega 300 grama po čokotu proizvodi čisti merlo. Pre toga je udeo u vinu imao i prokupac - Uostalom prvi je vinograd na špalir u našem selu Selevac podignut tek 1969. godine kad sam se rodio i iz te godine imam jedan čokot merloa posađen uz prokupac, smederevku, rizling, hamburg, kardinal. Slučajno je upao. Kako je loza ostala ispod oraha ostavljenog za hlad bila je kržljava, no kad sam otkrio da je još živa prekalemio sam je. Danas je to lep primerak merloa. Tad krećem da pratim sortu, stručne izvore, i vidim da merlo u našoj mikroklimi daje odlične rezultate. Bolje nego bela grožđa poput sovinjon blana. To znači da ga nisam bez veze sadio i evo, već tri godine ne koristim herbicide a razvio sam jedinstveni sistem rezidbe. Gledam da stvorim autentičan stil.

Madžić se slaže da je za razvoj merloa u srpskim vinogradima zaslužan industrijski sektor proizvodnje, kombinati koji su ovu sortu poglavito sadili na položajima oko Leskovca.

merlot aleksić 72
Temperament juga Srbije, novi merlo na tržištu iz vinarije Aleksić

 Činjenica je da čistokrvnog merloa u domaćim buteljkama nema previše, ali to što je gotovo ili 100 % sortno račva se evidentno u nekoliko različitih stilova na dobrobit ozbiljnosti vinske scene. Spisak sve kvalitetnijih vina iz dana u dan postaje respektabilniji, i možda merlo kao sorta jeste ime dobio u Bordou po mladoj ptici kos (merle), ali kad smo kod ptica, izvesno je da je Ćuk, do skoro nepoznati sortni merlo vinarije Grabak iz Vrnjačke Banje postigao izuzetan uspeh osvajanjem zlatne medalje na takmičenju najboljih svetskih kabernea i merloa u italijanskom Bergamu.

Neki od prvih sortnih merloa savremene srpske vinske stvarnosti vezuju se uz ime vinarije Do kraja sveta čiji je Merlot Selekcija 2008 bio kupaža grožđa iz mladog ali i preko 30 godina starog vinograda iz Leskovačkog vinogorja. Odlična sortna ili tek malo „pokrštena" merlo vina nude na tržištu vinarije: Aleksić, Arsenijević, Art Wine, Atelje vina Šapat, Aven, Belo Brdo, Despotika, DeLena...

Aven merlo
Zlato Balkana (BIWC) i bronza na Decanteru, veliki uspesi male vinarije iz Inđije

Ovde pobrojani proizvođači merloa su tek neki od onih koji poseduju značajne potvrde kvaliteta, domaća i međunarodna priznanja i titule ukazujući na činjenicu o uticaju klime na uzgoj ove sorte jer su prisutni vinogradarski položaji od krajnjeg juga pa negde do Dunava, kao granice odakle danas caruju pojedine druge sorte.

Predgrađe Niša, Vele Polje, praktično je mesto uzleta novog talasa popularnosti merloa u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Vinarija Izba Jovanović u potpunosti je posvećena ovoj sorti i stilu koji bez respekta gura svežinu, visoke kiseline i voćnost u prvi plan što nailazi na razumevanje potrošača. Hektar ili dva dovoljni su da pokažu sav potencijal sorte kad je stil u pitanju kakav je primer i šumadijska Vinarija Vladimir sa izvrsnim vinom 1 hektar.

vinarija Vladimir vino 1 hektar
Jedan hektar sasvim dovoljan da se iskaže majstorija

-  U Srbiji postoji možda nekoliko stilova, ali ja u svojim vinogradima čak mogu da primetim razlike koje će se pojaviti u stilu vina kasnije - kaže Ivan Jovanović, vlasnik vinarije Izba - Sve zavisi od delova koji su više osunčani, gde se skupi više šećera, ili delovi gde je težak sastav zemlje. Kad vinogradi budu imali 15 i više godina, kako budu sazrevali sve će to još više doći do izražaja. A kad smo 2010. krenuli u analizu zemljišta svi su pričali da se merlo slabo prodaje i da kaberne ima bolju prođu na tržištu. Međutim, nismo imali dilemu. Ne zato što smo tvrdoglavi, nego ako već možemo da dobijemo dobar merlo bolje da tržištu ponudimo njega nego osrednji kaberne koji možda nije dovoljno sazreo. Istina je, ima delova Srbije u kojima fenolna zrelost kod nekih sorti ne uspeva da se razvije do kraja što je jako bitno i što je bio jedan od razloga.

Izba jovanovic

A na pitanje kakva je razlika između Petrusa i vrhunskog srpskog merloa on jednostavno odgovara:

- Iskren da budem Petrus nisam probao, ali čitajući komentare ubeđen sam da našim merloima samo starija krštenica nedostaje. I možda vrlo ozbiljan rad na srpskom hrastu. Ako se mi kao vinari budemo razvijali i proizvođači buradi od srpskog hrasta porade na sazrevanju drveta, kad se uklopi veća starost vinograda i dobro drvo imaćemo konkurentan merlo za svetski vrh. Novo vino Merlot Manifest Grand Cur vinarije Cilić koje bih voleo da probam daje nadu za budućnost. Drago mi je da je Srbija dobila jedno veliko vino i to od čistog merloa.

Veliko vino je veliko vino, ali izvrstan merlo kao šampion best buy kategorije ne dolazi iz male vinarije već jedne od najvećih. Nešto severnije od Vele Polja, u Kruševcu, Rubin proizvodi čisti Merlot 2017 za ponos, a po ceni za čuđenje. Kao i većina uspešnih vinskih priča i ova počinje u vinogradima. Za liniju „Vina sa pečatom” u Rubinu koriste isključivo najbolje parcele i grožđe sa 20 različitih lokacija rasutih u nekoliko vinogradarskih rejona, od vinograda Preševo do vinograda Dobričevo kod Ćuprije. Merlo zauzima 150 od ukupno 1.200 hektara vinograda koliko obrađuju.

rubin merlo

- Ovo je sortni merlo sa osunčanih padina vinograda u Bačini, Temničko vinogorje - opisuje nastanak zlatnog vina sa nadmetanja Mundus Vini i Concours Mondial de Bruxelles inženjer Violeta Živić, glavni tehnolog Rubina - Radi se kontrolisana maceracija i fermentacija uz primenu selekcionisanih kvasaca, jabučno-mlečna fermentacija, a odležavanje i nega vina obavlja se u inoks cisternama.

Da li je mogućnost ponude odličnih vina po niskoj tržišnoj ceni isključivi ekskluzivitet velikih vinarija sa mnogo dobre sirovine, ostavila nam je da sami prosudimo rečima:

- Strateški cilj kompanije Rubin je pružiti kupcu proizvod najvišeg kvaliteta, po najpovoljnijoj mogućoj ceni.

cilic manifest
Šta sve ulazi u cenu najskupljeg vina Srbije?

Još zanimljivija od stilske raznolikosti je ona cenovna u kojoj se srpski merlo kreće. Dok je best buy šampion Merlot 2017 Rubin na akcijskoj ceni već od 300 dinara, na samom vrhu domaće lestvice suvereno vlada Manifest 2017 Cilić koji u maloprodaji košta 14.580 dinara, ili skoro 50 boca Rubinovog vina. Time dolazimo i do druge strane poređenja gde aktuelna berba merloa Petrus 2012, najskupljeg vina na svetu (oko 250.000 dinara) staje koliko 17 buteljki Manifesta. Mnogo?

- Stoprocentni merlo Manifest nastaje iz 15 godina starog vinograda sa kamene parcele - odgovara Miša Cilić na pitanje da li je cena ovog vina visoka. - Vrlo zrelo i specifično grožđe, izuzetno niski prinos, berba u optimalnom trenutku. Nakon mesec dana ekstrakcije, odležavanje 500 dana u buradima od srpskog i francuskog hrasta i još 500 dana u boci bez intervencija i filtracije dali su najskuplje srpsko vino. Cena? Puno smo radili na tom vinu, 20 ljudi iz vinskog okruženja je na svakih 100 dana pratilo njegov razvoj. Poredili smo ga sa najboljim merloima sveta i jednostavno mislimo da imamo izuzetan proizvod vredan svakog centa. Manifest zbilja odskače pri čemu je merlo kod nas dominantna crna sorta na kojoj od prvog dana najviše radimo i bilo je samo pitanje trenutka kada će se jedan izdvojiti.

vinarija ivanovic kupaza polovina
Merlou je lepo uz prokupac u jednom od najboljih srpskih vina, Ivanović polovina (1/2)

Brojne su vrhunske kupaže sa merloom a neke od njih odigrale su značajnu ulogu u srpskom vinarstvu. Svojevremeno najskuplje vino Srbije, etiketa "33" vinarije Braća Rajković iz Župe blend je u kojem je merlo u tom trenutku bio dominantan. Upravo iz te vinarije stiže vest da će ove jeseni i sortno izdanje merloa premijerno na tržište. U vinu Regent Aleksandrović merlo i kaberne podjednako dele slavu možda najpoznatije etikete Šumadije koja pandan ima u fruškogorskoj crvenoj perjanici vinarije Kovačević, Aurelius.

U priču se savršeno uklapa i Ergo crveno 2017 Temet, treće na listi najboljih crvenih vina Srbije za godinu 2020. kao kupaža 50% merloa, kaberne sovinjona (30%) i prokupca. Vinarije Chichateau i Erdevik privlače sve veću pažnju svojim bordoškim kupažama a jedno od prvih vina koje je Erdevik dovelo u fokus javnosti bilo je Trianon 2015 u kom polovinu blenda čini merlo.

Vinarija viinograd Hopovo jutro merlo

Poseban egzemplar je Jutro 2012 iriške vinarije Vinograd Hopovo. Većinski merlo sa 12% kabernea i 6 % kaberne frana, nakon što je 2017. godine osvojio srebro na AWC u Beču prošlog je leta u svojoj osmoj godini dostigao zlato na balkanskom šampionatu BIWC!

- Srbija je zemlja merloa, merlo ljubi srpsku zemlju - objašnjava uspeh relativno vremešnog vina Dragan T, Zarić vlasnik vinarije.

Značaj merloa u kupažama zavisi i od godine berbe. Odnosi učešća sorti se često menjaju, ali je evidentno da u vinima Vista Hill Red Reserve 2010 ili Zmajevac Cuvee 2017 koje je 2020. godine osvojilo srebro na Decanteru i zlato na Concours Mondial de Bruxelles taj uticaj značajan. Kako na kvalitet, tako i dugovečnost vina. U kupažama koje predstavljaju crveni Bordo blend, najčuveniji na svetu, konkretan dokaz blagotvornog učešća merloa nalazi se u boci Zavet Stari 2011 vinarije Janko. Miks u odnosu 58% kabernea, 34% merloa i ostatak kaberne frana doneo je Srbiji prvi internacionalni trofej na Decanteru 2014. godine.

Tri oraha merlo
Merlo vinarije Tri oraha  - Sedam godina u bariku i blagost Negotinske Krajine prema bordoškim sortama daju vino za pamćenje

- Uticaj sorte merlo u ovom vinu bio je nemerljiv jer kad se danas proba merlo Crveni Zapis iz te 2011. godine, onda se vidi kakav je samostalno bio - kaže Dragan Vasić Janko. - Ozbiljno vino je posle devet godina bolje nego ikada, a uz zreli kaberne, blago dehidrirani merlo je dao povišenu kiselinu koja se vremenom izgladila što je vinu Stari zavet 2011 podarilo svežinu. To inače ne bi bilo logično, ali je tačno.

Grožđe za ova vina dolazi sa poteza Jelen Do, ali je Janko u međuvremenu merlo podigao i na istorijskom vinskom položaju Zlatno brdo u Smederevu odakle formira stoprocentu merlo etiketu Testament. Zbog čega čak dva sortna merloa u portfoliju?

- To je bez dileme najbolja sorta za Srbiju što se lepo vidi po vinima. Imam merlo sa dve lokacije čime se pokazuje šta on sve može i kako daje različita vina, a Cilić je dodatno to pravilno procenio i odradio šta treba. Zbilja nisam imao ideju da Testamentom otvaram novu etiketu nego je to razlika u stilu nametnula. Na Zlatnom brdu gde je toplije, ima više gline i krede, samim tim je vino strukturnije. Pa opet Crveni Zapis i dalje dobija bolje ocene od Testamenta. Ali mlađi je vinograd u Smederevu, i ima tu više faktora, no svi merloi iz berbi od 2015. do 2017. koje sam slao na Decanter ili AWC Vienna su dobijali 90 i više poena. Čak i berba merloa 2018 koju nisam smatrao dovoljno dobrom da ide u Stari Zavet i Testament dobila je 90 poena u Jugoinspektu što znači da će Crveni Zapis i običan Zavet skočiti na jedan novi nivo.

Vinarija Janko zapis 13

O odnosu i popularnosti sorti kaberne i merlo govori i drugi poznati smederevski vinar Slavoljub Jeremić čiji je Merlot Terroire u samom vrhu najboljih crvenih vina Srbije. Iako kupaža kabernea i merloa Canon Superior oduševljava žiri na takmičenju Emozioni dal Mondo u Bergamu odakle donosi zlatne medalje, pitamo se zbog čega je baš merlo a ne kaberne samostalan u etiketi Terroire?

- Merlo ranije sazreva. Nekako daje garanciju da će prikupiti dosta potencijala za vrhunsko vino što se kod kabernea ne ponovi svake godine. Za njega mora da bude i toplo leto i miholjska jesen, da se složi daleko više kockica kako bi bio na vrhuncu potencijala. To se u proseku dogodi svake treće ili četvrte godine. Merlo je u kontinuitetu kvaliteta sigurniji, kao i mi prema kupcu. Veću popularnost u Srbiji kaberne mislim da duguje zvučnosti imena. Kad kažeš „kaberne" to moćnije zvuči nego merlo, dok u Francuskoj, ono „t" na kraju reči Merlot daje potpuno drugačiju težinu. Takođe u smislu potencijala, u prvih pet najskupljih vina na svetu imamo tri merloa. Lično ne mogu da zaboravim neke francuske merloe anonimnih proizvođača u cenovnom razredu oko pet ili šest evra, za mene neka od najboljih vina koja sam ikada probao.

vinarija Despotika 12
Veselin Despotović: U vinariji Despotika merlo će ostaviti dubok Trag

I Janko potvrđuje da je merlo igra na sigurno, od pet berbi možda se samo jedna dogodi prosečna, međutim u vinariji Despotika čiji su vinogradi relativno blizu Smederevu, vlasnik Veselin Despotović kao da marketinšku prednost daje autohtonom prokupcu Zmajeviti i kaberneu Dokaz u odnosu na merlo Trag koji je ove godine na Decanteru dobio srebrnu medalju uz 91 poen.

- Bitna je i prijemčivost tržišta za neke sorte gde je kaberne u prednosti. Ipak merlo u Šumadiji dobrim rezultatima i kvalitetnim vinima stalno podseća: vidi mene, vidi mene! Dok kaberne pomalo osciluje, šara kvalitetom, merlo ima kontinuitet. Zbilja smo bili nepravedni prema njemu ali se poslednjih godina vinari u Šumadiji sve više okreću merlou jer je očigledno da mu prija i klima i zemljište. Sve je više dobrih vina od ove sorte, rastu zasadi pa smo i mi prošle godine posadili više od hektara merloa, a ne kaberne. Ili prokupac koji jeste naš pa ga forsiramo što je u redu. I druga važna stvar, kaberne postaje opšte mesto dok je merlo lepši, finiji, pitkiji, lakše prolazi. Ljudi samo treba da dođu u priliku da ga probaju. Ipak, možda je za nas pravi recept ono što su u Bordou davno apsolvirali: kupaža u koju dodaš malo frana ili tako nešto. To je onda sigurica.

vinarija Vila Vina Milosavljevic 07
Milomir Milosavljavić vlasnik vinarije Vila Vina

Izlazak pred vinoljupca iz vinske karte finalni je ispit svakog vina, pa i srpskog merloa u globalu. U elitnom beogradskom restoranu Josephine za prave ljubitelje vina cena ne predstavlja problem. Iako spadaju u generalno viši cenovni rang najviše se traže smederevski merloi Merlot Terroire Jeremić kao i Testament vinarije Janko. Generalno, za merlo se ne štedi pa je prodata i italijanska sortna "Formula jedan", Masetto koji staje gotovo 200 hiljada dinara što menadžere navodi na razmišljanje da u vinsku kartu ubace i Petrus.

Da merlo ima svetlu budućnost u Srbiji, pogotovo uz klimatske promene sasvim je sigurno. Tome u prilog govori sve više sortnih, stoprocentnih vina u najavi kakvo je ono iz vinarije DeLena koje će uskoro na tržište. Ili šampionska titula i naziv najboljeg vina Srbije za Merlot 2015 manje poznate vinarije Vila Vina na jednom od nadmetanja što je dokaz da su sva iznenađenja moguća. Pa su u fokusu organski ili biodinamički merlo, zasad u kupažama Merlot Malbek vinarije McC i QVINTILVS vinarije Imperator, dok je od organskog grožđa Mladena Vujića iz Stalaća butik vinarija Čaša vina i priča predstavila sortni merlo Iskra 2017.

Vinarija Jeremic 16
Srpski roze mnogo toga duguje sorti merlo, Rondo Jeremić je vrhunski primer

A koliko je tek vina iz novih srpskih vinarija koje niču kao pečurke posle kiše? I za kraj jedna možda korisna pouka Slavoljuba Jeremića:

- Smatram da po pitanju razlika kaberena i merloa ljudi treba da slušaju svoje nepca i svoj stomak. Da piju ono što im prija, istražuju, da zanemare priče i razne uticaje. Moj deda je uvek imao kvalitetne trkačke konje pa mi je u pamćenju ostala jedna narodna izreka koju mogu otprilike da interpretiram: Između konja dorata i alata biram dorata, 100 dukata za 100 dorata, ali dajem 100 dukata za dobrog alata! Što će reći, u proseku je dorat (kaberne) bolji od alata, ali kad je alat (merlo) dobar, vredi ko 100 dorata.  |

Šta kaže prodaja?

 BOB0110 00055

Prema Supernova podacima neka od najtraženijih merlo vina u Srbiji

 

Pitali smo Gradimira Vukašinovića, jednog od najznačajnijih distributera vina (Supernova), koliko se i koji srpski merlo najviše traži?

- Posle kabernea merlo je najpopularnije vino u Srbiji a najviše se traže i prodaju etikete vinarija Deurić, Janko, Despotika, Komuna, Jeremić, dok je u poslednje vreme pravi hit u restoranima Merlot vinarije Izba Jovanović.

U restoranu

Aleksandra Vasic somelijer

Somelijer Aleksandra Vasić

 

Afinitet prema merlou mnogo zavisi i od nas - tvrdi somelijer Aleksandra Vasić (Josephine) sugerišući da gosti praktično tek sad otkrivaju čari merloa. - Ako pravilno prezentujete da ne mora vino da bude nabildovano, u prilici ste da dosta utičete na ljude kako bi probali srpski merlo. Oni su ranije jednostavno čuli za kaberne Radovanovića i Matalja što im je davalo sigurnost da to prvo traže, ali kada im merlo priču lepo predstavim, ne odvajaju se više od njega. Takođe, ako se dogodi da neki merlo zbog cene ne ide uopšte, čim ga ponudim na čašu bukvalno sve rasprodam. Pritom, ne sugerišemo merlo samo uz meso, stekove, već pomenemo da i uz desert prija i da  uz slatko ne moraju odmah preći na porto, već da malo eksperimentišu sa suvim merlo vinima koja imaju mekane tanine. I to se ljudima generalno dopadne. 

Foto: B. Vidović i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama