Sve veća popularnost vina s malo alkohola

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Statistika govori da se vina s malo alkohola ili ona bez imalo alkohola sve više traže u svetu. I taj trend nije od juče, već se prepoznaje nekoliko godina unazad.

Razloga ima više, a među vodećim su to da se sve više pazi na ishranu, na unos kalorija koje u vinu prvenstveno zavise od alkohola, da ovakva vina bolje prate sve popularnije lagane obroke od salate i ribe, pa do onih koji misle kako im ovakva vina neće izazivati glavobolju.

Sa druge strane, ljubitelji vina u Srbiji, pa i regionu, kao da se gnušaju takvih vina, tvrdeći da sa smanjenjem alkohola vina gube ukus i da u jednom trenutku uopšte više nisu vina, već sok od grožđa.

 Da li je to mišljenje suviše usko i gde se nalazi čarobna alkoholna granica?

DinaAvila Dame DSC3379

Za početak, većina vina u vinskoj karti sadrži oko 13% alkohola i to se nekako uslovno uzima kao normala. Što otprilike znači da su skoro svi penušavci sa prosečnih 9 do 12 procenata već u kategoriji niskoalkoholnih vina, uključujući i popularni italijanski prosseco i špansku cavu .

Niske alkohole po pravilu imaju i mnoga muskatna vina.  Italijansko belo vino Moscato (Moscatel u Španiji, Muscat u Francuskoj) gotovo je bezbojno, poput vode, a često sadrži između sedam i devet procenata alkohola. To su vina od sorte beli muskat, jedne od najstarijih na svetu, dolaze sa hladnijih položaja koja zbog manjka toplote imaju manje šećera i manje alkohola, pri čemu nude divne slatkaste note krušaka, bresaka i latica narandže. Verovatno najpopularniji predstavnik ovih vina je italijanski Moscato d’Asti u frizante stilu sa svega 5,5% alkohola.

Zbog klimatskih uslova najpoznatija vina sa niskim alkoholom proizvode se u Kanadi, Nemačkoj, Austriji i na Novom Zelandu. No, nije klima jedini preduslov za proizvodnju ovakvih vina. Nekada je to i odluka enologa koji od vinogradara zahteva da ne odstranjuje lišće sa loze kako bi grožđe imalo što deblju senku i primilo što manje sunca. Na taj način dobija se aromatski dobro vino ali sa četiri do pet  procenata alkohola manje nego da je plod sazrevao pod punim suncem.

Naravno, postoje i druge tehnike kakve se koriste recimo u Nemačkoj, gde tehnolog ne dozvoljava da se fermentacija odvije do kraja. Takvo vino ne postigne suvoću i zadrži se na 10% alkohola, a zbog zaostalog šećera koji nije prevreo u alkohol bude slatkasto.

Kako bi bela vina imala hrskavu svežinu u Austriji se grožđe sorte Gruner Veltliner bere ranije, pre nego u potpunosti sazre, baš kao što se rade i vina stila Vinho Verde u Portugalu. Ovo su divna vina koja specijalno dobro idu uz salate i morske plodove, a takođe imaju niži postotak alkohola, od svega sedam do osam procenata.

NS health092817 1600

Sve u svemu niži postotak alkohola u belom vinu pored klime i sorte grožđa najčešće zavisi od odluke ili afiniteta vinara. A šta je sa ljubiteljima crvenih etiketa?

Božole varijante od sorti pino noar ili game, zbog ranije berbe i kraće maceracije, takođe su laka vina sa nižim procentom alkohola. Austrijski blend sorti cvajgelt i portugiser jedva da dohvati 10% alkohola, dok je pravi šampion među crvenim vinima niskog alkohola slatko italijansko vino Brachetto d’Acqui sa 6.5%.

Mogu li ljubitelji jakih ukusa naći svog favorita među ovim vinima?

Iskreno, ova su vina lagana, nemaju punoću na nepcu koju možda priželjkujete, ali se zato više treba fokusirati na arome koje nude i široki gastro interfejs, od predjela, preko supa, salata, pa sve do deserta sa kojima se bezrezervno savršeno snalaze. I ne samo to, ova vina će lepo ispratiti režim vaše dijete ili detoksikacije.

A vina bez alkohola ili ona sa tek par procenata?

I ona imaju svoju primenu, od posebnih zdravstvenih zahteva, preko ponude u restoranima duž auto-puteva. Pa ko voli, nek izvoli. Uostalom, kao i sve u životu, uvek postoje dobre i loše strane... 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama