Proleće uz mlade vinarije Srbije

Foto: Pexels Foto: Pexels

Proleće je doba kada nas obraduju nova bela vina, kada se sveži roze i ružica nadimaju od aroma pred pucanjem. Ovo su vina koja možda i najbolji utisak ostavljaju baš sada, kada smo konačno dočekali sunčanije dane. Potražili smo zato šta nam na tu temu ovog proleća nude sasvim mlade vinarije Srbije.

Askurđel 2019 Bela Kula predstavlja kupažu sorti italijanski rizling i smederevke sa čuvenog župskog poteza Varina u okolini sela Trnavci. Specifičan mikroklimat kao i belobrežina, kako ovu podlogu koju čini beli vulkanski tuf ovde zovu, daje vinu izuzetnu mineralnost. Slasni voćni miris i jasne kiseline potražiće bela mesa sa belim sosevima, belu ribu, sve vrste testa i pice, orasnice, roštilj i žute masne sireve na trpezi. A neće se uplašiti ni nacionalnih specijaliteta kakvi su se uz vina upražnjavali u doba pretka sedmog kolena, askurđela, po kome je vino puno tradicije ali i novih tehnoloških vizija ponelo ime.

Adria bela 2020 Karić predstavlja najsvežije regionalno pomirenje belih sorti u zamisli i premijernoj izvedbi nedavno osnovane vinarije u Pocerini. Krajnje zanimljiva zamisao spajanja srpske tamjanike, istarske malvazije i dalmatinske vugave koja je sama po sebi već raritet na vinskoj tržnici donela je sveže, na nosu izraženo i posve aromatično vino. Cvetne arome tamjanike prožete notama zove uvod su u citrusne tonove i mineralnost uticaja malvazije. Vizija dalmatinski belih vina javlja se tek na nepcu gde 13,5% alkohola razigrava citruse, breskve i zrele korice zelenih jabuka.

Vina za proleće 2021 (2)
10 mladih vinskih nada za proleće 2021

Sauvignon Blanc 2019 Grumen hrskavo je vino iza kojeg stoji pomalo neobična priča. Iako su vinogradi na sjajnom položaju za ovu sortu podignuti još 2012. godine u Vrdniku na Fruškoj gori, prva je boca iz njih flaširana tek osam godina kasnije. Treba napomenuti da je vino odraz lične klonske selekcije jednog od suvlasnika kako bi se dobio sovinjon francuskog miljea. Suv, vibrantnih kiselina, izrazito voćan, on je raskošan poster tropske peščane obale i mora kome se opušteno možete predati jer iz njega izviru zanosni naleti manga, papaje i limete. I taman kada se uljuljkate u egzotičnu priču otvoriće se zdenac osvežavajućih nota vreže paradajza i začinskog bilja, bosiljka prvenstveno, da vas lagano iznese na zelenu pozadinu Novog Zelanda. Slojevit, mineralan, sa sočnom domaćom breskvom u završnici, sovinjon iz Grumena vas na kraju vraća kući, čim obiđete aromatski krug oko sveta, a poželećete odmah bar jedan još. 

Chardonnay 2019 Eden veliki je zlatnožuti adut tek iznikle vinarije na obroncima Kosmaja. Od prve berbe 2017. godine ovaj šardone dokazuje brz napredak vinograda uparenih sa najboljim svetskim barikom gde će se arome žutih jabuka, krušaka i banana na puterastoj podlozi odjednom premetnuti u odu mineralnosti tla i svilene elegancije teksture. U ovom šardoneu iz „rajskog vrta“ je besmisleno tražiti podatke o šećeru ili alkoholu, jednostavno se pikantna gorčina ogrnula plaštom vešto upotrebljenog drveta da dugu orašastu završnicu prožetu jako zrelim žutim voćem ureže u sećanje.

Šarl 2019 Bora još jedna je šardone koji će osvežiti ovo proleće. Mlada vinarija Bora iz Levača ponudila je iz sopstvenog vinograda starog 13 godina lepo upakovano vino od rukom branog grožđa u kojem se cvetni i voćni tonovi pletu sa razigranim kiselinama dok se čitava aromatska priča ne uvije u svilenkasti i kremasti omot teksture i završnice vanile. Neobično ime i etiketa inspirisani su pesmom La Boheme legendarnog pevača Šarla Aznavura. Vino je punjeno u svega 1.000 boca i proizvedeno je iz dva dela. Prvi je čuvan u tanku, dok je oko 40 procenata ostatka vina fermentisalo i odležavalo godinu dana u novom mađarskom bariku. Valja primetiti da u moru svežih i potpuno barikiranih šardonea Srbije, ovaj predstavlja stilski originalan i zanimljiv hibrid.

Vina za proleće 2021 (5)
Novi srpski šardone, Šarl 2019 Bora i Chardonnay 2019 Eden

Palava 2020 Draganić predstavlja pravi kuriozitet. Ova sorta od koje se u Slovačkoj uglavnom rade slatka bela vina, u šumadijskom izvođenju još uvek nedovršene vinarije Draganić u selu Lipovac, praktično je suvo vino izražajne estetike polusuvog. Prvi put proizvedena 2019. godine sa 0,2 hektara sopstvenog vinograda, privukla je momentalno pažnju aromatikom u kojoj dominira mandarina, cvet ruže, kajsija i vanila, iako je vino kompletno rađeno u tankovima. Sjajan start zaokružen je efektnim i originalnim pakovanjem, kako visoke uske boce, tako i cvetnim koloritom  etikete. Prvobitnih 13,5% alkohola iz 2019. godine još je malo pojačano u ovoj berbi koja je zbog kiša u doba cvetanja kvantitetom podbacila iako je površina vinograda duplirana, ali je kvalitetom, iskričavošću i bogatstvom aroma to bogato nadoknadila.

Malvazija 2019 Verkat još jedan je sortni raritet u Srbiji, nastao verovatno iz želje da se podvuče činjenica kako je Fruška gora bila ostrvo Panonskog mora. Sudeći po utiscima, pogotovo ženske publike, polusuva pomalo kremasta i muskatna Malvazija sa 14% alkohola iz berbe 2018 svojom mineralnošću, mirisima suvog cveća i začina, ali i slasti u završnici, momentalno je postala hit prošle godine. Godinu dan mlađa „naslednica“ je drčnija, sa 15% alkohola, reska, jezgrovita, sa dosta prijatne gorčine i naglašene kiseline koja će umiriti i masnu rečnu ribu, prasetinu, jagnjetinu, zreli kajmak. Tek tu se rascvetava aromama, prvo herbalnim a potom slasnim dinje i kruške iznad čega se vije primetan dim kremen mineralnosti.

Rock&Rose 2019 Matijašević dolazi iz još jedne mlade šumadijske vinarija, ovaj put iz Orašca. U pitanju je vinrantni merlo u svetloroze varijanti koji dolazi iz vinograda na položaju Orašačko brdo, na nadmorskoj visini od 300 metara. Na nosu se prepliću brojne crvene arome, od ribizli i malina, do osvežavajućeg gripa crvenog grejpa. U dugačkoj završnici pomoliće glavu nežne začinske niti, tek toliko da prošire gastronomski intefejs modernog i zanimljivog rozea.

Vina za proleće 2021 (6)
Dve jagode čine proleće, Jagoda 2019 Fragaria i Zaboravljena bajka 2019 Tri Planine

Jagoda 2019 Fragaria, mlade vinarije iz župske poljane Lukarevina koja se za kratko vreme okitila značajnim međunarodni priznanjima, pa i onim sa Decantera, lagano je i elegantno belo vino od raritetne sorte jagoda. Vino nosi dobro telo i ravnotežu, zrelo voće, breskvu, dinju, sa dosta citrusnih i cvetnih tonova na nosu, a na ukusu i jagode, po ćemu će te je najlakše i prepoznati.

Zaboravljena bajka 2019 Tri Planine još jedno je vino od sorte jagoda iz Župe i potpuno nove butik vinarije Tri Planine kapaciteta oko 15.000 litara. Na beloj zemlji pozicije Varina, mlada ekipa u sastavu Miloš Jovanović i Zoran Davidović trenutno formira sopstvene vinograde, dok je filozofija u podrumu novi pravac tradicionalne orjentacije sa minimalnim intervencijama. Uz pomoć dr Radovana Đorđevića, enologa koji se istom sortom bavi i u vinariji Fragaria, rade jagodu na divljim kvascima sa kontrolisanom fermentacijom uz svega jedno ili dva pretakanja i uz odležavanje na finom talogu oko pola godine. To je sur lie tehnika ali ne u bariku, već u tanku. Kremasta, punog ukusa, mineralna, sa sortnim notama karamele, meda, divlje jagode, vino iz dana u dan dobija sve više komplimenata od stručnjaka i vinoljubaca podjednako.   |

Foto: Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi