Slatki poljubac makedonskog ledenog vina

Nesvakidašnji par, francuski sirevi i makedonski ice wine Nesvakidašnji par, francuski sirevi i makedonski ice wine

Da mi je neko govorio kako ću posle jela sladiti nepce francuskim sirevima uz pratnju makedonskog ledenog vina pomislio bih da je taj neko verovatno mislio na sundry wine, a ne eiswein! Ali ne, reč je o pravom pravcatom eiswein/icewine ili ako hoćete ledenom vinu makedonske vinarije Lazar, potpisanom od strane enologa i vlasnika vinarije Lazara Ristovskog.

Dobro je poznato da se vinski stilovi dizajniraju u vinogradu. Kako ćemo da tretiramo grožđe u vinogradu takvo će nam biti i vino. U vinskim regijama, gde je to moguće, vinogradari često odlučuju da obezbede barem male količine „koncentrisanog grožđa“ koje će imati visoke šećere, kiseline i polifenolne komponete. Što bi se reklo sve na maksimum. To se uglavnom izvodi na nekoliko načina: kasnom berbom, sušenjem na suncu ili u hladu, stimuliranjem i održavanjem botritisa i ledenom berbom. Sve to ima za cilj da se ukloni izvesna količina vode iz grozda kako bi ostale komponente došle do većeg izražaja.

Vinodonia 2019 (43)
Sve se može kada ljubav pokreće stvari, Lazar Ristov

Ono što karakteriše ledeno vino su intenzivna sortna aromatika i skoro nepromašivo odličan balans visokih šećera, voćnosti i kiselina. Pomalo otrcana fraza o vinu kao nektaru Bogova, tek tu dobija pun smisao jer su ta vina pravi slatki sirupasti nektar. Sam proces proizvodnje veoma je zahtevan, kao i uslovi berbe koja se mora sprovesti na temperaturama nižim od -8 C (Kanada), odnosno -7 C (Nemačka). Naravno, to u velikoj meri sužava izbor vinskih regija gde mogu da se proizvode ledena vina, a ako tome dodamo i da je sama berba nesigurna, da prinos često propadne, onda proizvodnju ledenih vina izvan adekvatnih regija možemo svrstati u ekonomski neisplativ raritet, čistu strast vinara.

- Ovaj „ledeni izazov“ dogodio se spontano - priseća se vlasnik vinarije Lazar ne tako davne berbe iz 2016. godine. - Bila je to jedna od onih berbi kada je svo grožđe sazrelo u gotovo istom periodu, takoreći bez razlike u odnosu na sortu. U čitavoj toj gužvi da se sve obere i preradi na vreme zaboravili smo na trenutak jedan mali vinograd koji ionako uvek poslednji beremo. Kada je gužva prošla krenule su neke kiše, tako da smo i digli ruke da će od neobranog grožđa biti nešto.

Dogodilo se, međutim, da je u inače tople krajeve nakon mnogo godina došla prava zima s temperaturama ispod nule. Sneg i led okovali su i neobrani vinograd u neposrednoj blizini vinarije, pa je Lazar u jednom trenutku zašao da proveri grožđe zostalo na čokotu.

Vinarija Lazar
Ušli u makedonsku vinsku istoriju s prvim ledenim vinom, vinarija Lazar

- Prizor je bio nestvaran. Smrznuti grozdovi rizlinga, belog sovinjona i semiona, kao da smo u Nemačkoj, u Rajngau. Odvojili smo od ostalog zdravo grožđe sa delimičnim plemenitim botritisom, te nakupili oko 2.000 kilograma roda i prihvatili izazov prirode. Iscedili smo oko 400 litara dragocenog mošta za ledeno vino te u starim hrastovim buradima otpočeli fermentaciju koja je trajala nešto više od godinu dana. Ponovili smo isto i sa berbom 2019, ali ovoga puta ciljano za ledeno vino. Nećemo i ne možemo od doline Vardara raditi Mozel, Falc ili Rajngau, ali ćemo gosta dobronamernika uvek moći ugostiti slatkim poljupcem makedonskog ledenog vina. Sve se može kada ljubav pokreće stvari - kaže Lazar Ristov, kreator prvog makedonskog komercijalnog ledenog vina, nasmejanog lica.

A kakvo je to makedonsko ledeno vino ?

Iako je cilj ovog stila slatkih vina da primarno istaknu sortnu aromatiku, zbog čega se izbegava botritisovano grožđe, nije neuobičajeno da botritisa ipak bude u manjim količinama. Na taj način povećava se složenost aromatike, a što je slučaj s ovim Lazarovim ledenim vinom koje nosi naziv -80, aludirajući na temperaturu u vreme berbe. Ako tome dodamo izbor kupažnih sorti i fermentaciju u buretu, za očekivanje je sinergija aroma soterna i eisweina s egzotičnim uticajem juga.

ledena berba
Ledena berba u vinogradu vinarije Lazar

Vino je duboke zlatne boje, na nosu intenzivne aromatike sa dominantno voćnim aromatskim profilom gde glavnu reč imaju arome zrelih agruma, limunove kreme, kajsije, meda, džema od narandže, te tragovi đumbira. Slatko je i živahnih kiselina, punog tela i puteraste teksture. Intenzivan je ukus kompota breskve, džema od kajsije, limunovog soka i meda kroz koji se prepliću orašasti tonovi i trag slatkih začina. Šećer, kiseline i voćnost u savršenom su balansu, a sve zaokružuje harmonična, topla i duga džemasto-orašasta završnica. Pravi Božić u čaši!

Foto: Promo vinarija Lazar i Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama