Omiljena vinska turistička destinacija Fruške gore

Omiljena vinska turistička destinacija Fruške gore

Poslednjih godina omiljena destinacija beogradskih i novosadskih ljubitelja vina, vinarija Deurić otvara turističku sezonu sa pojedinim novostima. Pre svega, proširen je i sveže urađen asfaltni put od skretanja za Vodu Jazak do vinarije, pa se i veliki autobusi mogu lagodno uspeti do zelenih brežuljaka Fruške gore gde se nalazi prestižna vinarija u mestu Mala Remeta, udaljena oko sat vremena od Beograda i 45 minuta od Novog Sada.

Uz plantaže jabuka koje se prostiru tokom celog puta, prilaz vinariji neodoljivo podseća na Toskanu. A unaokolo, na 20 hektara pod zasadima vinove loze posađeno je devet različitih sorti i dve autohtone: probus i morava. Jin i jang. Uz pažljivo vođenje domaćice kuće, nakon proizvodnog dela, lagano i tiho obilazi se najmisteriozniji deo vinarije, vinski podrum, nekih devet metara ispod zemlje, gde sto za degustaciju mami da se upustite u avanturu i prepustite vinu.

deurić novo 5 result
Marija Bojović, somelijeri imaju sve veću ulogu u vinskom turizmu

Radnim danom od 10 do 18 časova, a vikendom do 20, moguće je uživati u kombinaciji višestruko nagrađivanih Deurić vina i pažljivo odabranih zalogaja hrane. Tu su i tereni za mali fudbal, odbojku, badminton, bilo da ste opredeljeni za grupnu ili samostalnu posetu, team building pristup, pohađate školu upoznavanja vina i vinske kulture koja se ovde održava ili je vaša kompanija zakupila celokupni prostor, kada standardno radno vreme ne važi.

- Novi je koncept bašte, preuređena je, proširena, prilagođen je novi dizajnirani nameštaj od prirodnih materijala, pa se gosti osećaju kao da su došli u opušteniji restoran – kaže Marija Bojović, brend menadžer u vinariji specijalizovana za vinski turizam. - Sa druge strane, nije narušen integritet vinarije poznate po zelenim površinama. Koncept uživanja nudi prostranu baštu sa pogledom na voćnjake, ležaljke u kojima uz čašu vina možete imati  i autentičan zalogaj jer su namirnice domaći sremački proizvodi malih proizvođača koji ističu duh podneblja.

deurić novo 7 result

U vinariji Deurić su dobrodošli i kućni ljubimci, dok se deca neometano igraju po celom imanju, a u fokusu su branje jabuka i sakrivanje kao omiljene aktivnosti.

Degustacija vina kreće od svežih, voćnih i laganih, mineralnih belih vina, sve do kompleksnih, robusnih i potentnih crvenih. Široka paleta aroma oslikava teroar mikrolokaliteta, ali i iskustvo i kreativnost enologa koji svakom vinu prilazi s posebnom pažnjom. Ponuda može biti na čašu, na bocu, ali posebna je Estate ili Lux degustacija sa tri ili šest etiketa. Jedino premijum Princeps liniju ne služe u redovnom terminu već samo po najavi.

deurić novo 9 result
i pre glavnog jela, nešto da se čalabrcne

Neretko u vinariji Deurić gostuju poznati kuvari iz najboljih restorana u Srbiji, gde komponuju sledove hrane i vina. Takvi su događaji obično propraćeni i adekvatnom muzikom, od sevdaha uz gitaru, do D.J. nastupa - isključivo sa vinila.

Svake druge subote organizuje se Vikend škola vina, jedina u kojoj se ne sedi mirno i ne beži sa časa, već ima i onih koji žele da je prođu više puta. Pored individualaca, koncept je interesantan i brojnim kompanijama kao nešto drugačiji vid team buildinga.

deurić novo 20 result
Novi kutak za vinske goste bez narušavanja prirode 

Konačno, ovde se ne nudi uparivanje vina i hrane u nekoliko sledova osim kada je to posebno organizovano i kada se radi po sistemu kotizacije. Iz Deurić kuhinje stiže nekoliko jela od kojih su pojedina noviteti. To je neka vrsta street food ponude u korelaciji sa vinarijom: krompirići, juneći burger, Top burger kao novina, drpana svinjska rebra, piletina sa mlincima, domaće kobasice sa jabukom i lukom na puteru, laki obrok salata Deurić sa piletinom, grilovani Gorski kozji sirevi iz Jaska, te pesto po želji za vegane, testenina bez mesa... A za desert?

- Naša čuvena lenja pita od jabuka savršeno ide uz vino ili prirodni 100% Deurić jabukov sok koji se kupuje u lepo uređenoj prodavnici. Tu su i Zlato u tegli, specijalno brendirani med za nas, mini džemovi Vrtlari, sirevi Gorski i Farmer. Biće uskoro i čokolada – uverava nas Marija i dodaje da je ideja za predstojeće leto mnogo. - Naš osnovni motiv je da kroz slobodu duha i tela približimo ljudima vino i potaknemo na dalja istraživanja.

deurić novo 12 result

Mogućnosti za prenoćište u vinariji nema, ali one koji imaju potrebu upućuju u obližnju Fruškogorsku lugarnicu sa 33 vrlo korektna ležaja. Takođe, razmišlja se o koncertima, slikarskoj koloniji, i još mnogo toga. Ali, i ovo što smo videli ostavlja utisak ozbiljnog vinsko-turističkog kompleksa koji vino samo dodatno aromama zapečati.   |

Vino teorijski i praktično

Somelijer Marija Bojović drži školu vina svake druge subote od 11 do 16 časova, a po zahtevu se i team bulding radi u tom pravcu. Degustira se šest vina, rade praktične vežbe: kako se bira vino, drži čaša, otvara boca, koristi dekanter. Kroz igru se proveravaju senzoričke sopsobnosti. Organizovani obilazak vinarije kreće svakoga dana tačno u podne i potom je moguć svaka dva naredna sata.

Ruža vetrova

U vinariji kažu da je u planu izgradnja ozbiljnog restorana neposredno iznad vinograda, gde se već zna i ime – Ruža vetrova. Od lokalnih atrakcija preporučuju Bešenovačko jezero ili Beli kamen, gde je korito jezera bele boje pa je voda tirkizna. U Vrdniku je romantična kuća Fairy Oak, poznato mesto za fotografisanje influensera, zanimljiva za fotkanje su polja lavande u Bukovcu, veći broj fruškogorskih manastira, dok je u Lugarnici ergela sa terapeutskim jahanjem konja.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi