Penušavac koji ne haje za godine

Penušavac koji ne haje za godine

Kada  je ovog proleća sa Mundus Vini, poštovanog ocenjivanja vina u Nemačkoj stigla vest da je Blanc de Blanc penušavac od sorte šardone Vronsky 2019 kruševačke vinarije Rubin osvojio zlatnu medalju, bila je to samo nova potvrda da se u penušavom svetu Srbije događa nešto zanimljivo.

Taj vinski segment vezan uz pojam šampanj-glamura, pokazuje istovremeno i najveći rast prodaje kad posmatramo tržište prosseco vina rađenih šarmat metodom. Međutim upravo je taj segment nakon nezvaničnog odlaska sa scene jugoslovenskog penušavog vina Milion (Navip)kroz dugi niz godina zapostavljen od strane ovdašnjih vinoljubaca.

Konačno, uz brojne uspešne primere pa i najveća svetska priznanja za domaće penušavce rađene tradicionalnom metodom u poslednjih nekoliko godina, da li je došao trenutak da u Srbiji otkrijemo čar ovog vinskog stila?

vronski rose 2012

Rubin Vronsky 2019 Blanc de Blanc, nedavno izašao na tržište i Vronsky Rose 2012 od sorte pino noar koji je i posle devet godina još uvek ponegde prisutan iako ga na rafovima sustiže mlađa berba 2019, idealan su primer penušavca koji vas namah osvoji. Bez obzira što se ovde radi o dva, po godinama, očito veoma udaljena vina.

Specifičnost vezana za srpski penušavac tokom dugog perioda bio je da mnogo peni, što se obično vezuje uz šarmat prosecco metodu. Sa druge strane, problem je bio u slaboj postojanosti mehurića što se jedino nije primećivalo u penušavcima vinarija Aleksandrović i Kovačević.

No takvih problema u vinu Vronsky Chardonnay 2019 nema. Perlaža je lepa, sitna i dovoljno postojana. Rađen tradicionalnom metodom ovaj penušavac privlači pažnju prelepom zlatno-žutom bojom tako karakterističnom za šardone. Na nosu je intenzivan, bogato orašast i voćan, a pored uočljivih aroma pečenih badema prisutne su i tercijarne note u nijansama koje se inače razvijaju tokom odležavanja u boci.

Vronsky5crop

Aromu prezrelog voća nalik na koricu žute delišes jabuke koja se lagano suši, što jeste prvi utisak na nosu, živahni mehurići brzo isperu na ukusu stvarajući lep doživljaj, pa u ustima ostaje pun balans, zaokružen, dok je after taste dugačak i mineralan. U tim trenucima doživljaj na nepcu je kao ste pojeli tek ubranu sočnu delišes jabuku što tera na novu čašu.

Mineralnost nije tako karakteristična za srpski šardone, pa je u ovom vinu pripisujem osvežavajućim mehurićima koji čine da vino nije teško za piće. Naprotiv, iako ima primetnu, ozbiljnu strukturu, Vronsky je izrazito pitak sa sočnom završnicom u kojoj dominira prijatan ukus voća. Čak i kada prestane dejstvo mehurića i perlaža oslabi, zahvaljujući razigranim kiselinama u čaši je sjajno mirno vino koje će iskazati očekivane puteraste note i koricu hleba zbog koga je i izrazito gastronomsko. Može biti aperitiv ili dižestiv, može da pokrije ostrige dok penuša a potom sa 12,5% alkohola i neku ozbiljniju ribu. Na kraju se prisutna mineralnost pamti kao dim od kamena-kremena što zaokružuje savršen utisak koji vino ostavlja.

Blanc de Blanc jeste osvežavajući i spreman za konzumaciju, ali se čini i mnogo više od toga. Uglavnom čekamo da penušavci dodatno odleže u boci, ali ovde ne treba čekati. Biće par godina ovakav na vrhuncu, a onda lagano krenuti da pada. Međutim, ni to neće biti neprijatno, samo će se pojačati jako zrele note žute jabuke.

Aleksandra Vasić
Aleksandra Vasić, autor teksta je somelije i vicešampion Srbije u konkurenciji poznavanja penušavaca

I dok je u slučaju šardonea reč o praktično zrelom mladom vinu, Vronsky Rose 2012 oduševljava još uvek živim i razigranim kiselinama. Prema prvom aromatskom utisku reč je o dugo odležalom penušavcu koga godine polako sustižu. Zrelo pretežno crveno voće, posebno na ukusu, malina, pomalo nara. Ima tu i crvene ribizle, od citrusa crveni grejp. Zanimljiva je činjenica da su mehurići i dalje u punoj snazi i posle dva dana od otvaranja i stajanja u frižideru pod pampurom. Boja podseća na roze vina kakva su se 2012. masovno proizvodila u Srbiji, nijansa koja nije ni belo, ni crveno, već baš - roze. Ukus je pun, a ovaj pino noar ostavlja slojevitu završnicu u kojoj crveni grejp, ipak, kao citrus dominira. Impozantno, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir godinu berbe.

Kad je o slaganju sa hranom reč lepo bi se uklopio sa obrok salatama. Preporuka su kremasti dresinzi na bazi putera da upiju izrazite kiseline koje vino i dalje krase.

I za kraj bitna informacija koja dodatno doprinosi zadovoljstvu ispijanja ovih penušavaca: gotovo je nemoguće naći penušava vina rađena tradicionalnom metodom ovog kvaliteta po ceni od 10 evra za bocu. A Vronsky Blanc de Blancs i Vronsky Rose to jesu što ih postavlja visoko na best buy lestvicu u konkurenciji mehurića, ne samo kod nas.  |

Kako nastaje Vronsky

Proces dobijanja vina objasnila je glavni enolog Rubina Violeta Živić. Po pravilu grožđe se bere ranije kad su kiseline više a šećeri niži. Kod šardonea 2019 pritisak u boci je sedam bara i zato su neophodne veoma kvalitetne boce. Grozd ne ide u muljaču već se čitav lagano presuje kako bi se pokožica što manje oštetila. Šira se zaseje selekcionisanim kvascima, fermentacija je na strogo kontrolisanoj temperaturi.

Pri dobijanju osnovnog vina veoma je bitno da se odradi jabučno-mlečna fermentacija i da se vino ne bistri jer je za perlažu i kvalitet penušavca važno da proteini u delu ostanu prisutni. Priprema kvasaca za sekundarnu fermentaciju je takođe kompleksan proces. Na talogu vino odležava minimum godinu dana, a receptura likera koji se na kraju dodaje je tajna. Spreman penušavac odležava i harmonizuje još nekoliko meseci pre odlaska na tržište. 

Foto: Rubin i arhiva Vino.rs
nazad na vrh

Srodni tekstovi