Bire i Zure: Decanterove platine iz komšiluka

Bire i Zure: Decanterove platine iz komšiluka

Od ukupno tri platinaste medalje za hrvatska vina na ovogodišnjem DWWA (Decanter World Wine Awards) ocenjivanju u Londonu, dve su otišle u selo Lumbarda na Korčuli vinarijama Bire i Zure, udaljenim nekih stotinak metara jedna od druge, za vina Defora Grk 2018 Bire i Pošip 2019 Zure.

Osim što se radi o pravom malom kuriozitetu da najveća priznanja s ovog najcenjenijeg svetskog takmičenja vina završe u komšiluku, ovo je u svakom pogledu istorijski rezultat za Dalmaciju, čija su vina u Hrvatskoj dugo u senci Istre i Slavonije. Uspeh je još intrigantniji ako se zna da je Dalmacija tradicionalno okrenuta proizvodnji crvenih vina, a da su priznanja pripala belim vinima od autohtonih korčulanskih sorti grk i pošip. Ali, Korčula je u ovdašnjem vinskom svetu po mnogo čemu izuzetak, pa i po tome da lokalni vinari uglavnom prave bela vina. Sada se mogu pohvaliti i kao jedini u Dalmaciji s platinastim odličjem sa Decantera!

Bire&Zure (2)
Dva vina od lokalnih sorti za svetsku elitu, Pošip 2019 Zure i Defora Grk 2018 Bire

Od kako je vest o uspehu u Londonu prošla regionom, dvojica vinara, Frane Milina Bire i Ivan Batistić Zure ne mogu da se odbrane od onih koji nekako pokušavaju da se domognu barem jedne boce ovih nagrađenih vina. A njih praktično više nema jer im je proizvodnja ograničena na svega nekoliko hiljada boca iz vinograda s lokaliteta Defora koji se uzdiže iznad mora na jugoistočnom kraju Korčule.

- Ovo je trijumf teroara, potvrda o velikom potencijalu grka na ovom našem potezu i podsticaj za sve ovdašnje vinare da sačuvamo sortu koje ima veoma malo u vinogradima – kaže Bire, uz napomenu da ga uspeh nije previše iznenadio jer je i do sada dobijao brojne pohvale za to vino.

Bire&Zure (19)
Učinio najviše za očuvanje i popularizaciju grka, Frane Milina Bire

Vino.rs je u više navrata proteklih desetak godina upravo grk pod etiketom Defora Bire isticalo kao jedno od ne tako velikog broja doista velikih belih vina u regionu. Berba 2018, koja je uz platinastu medalju dobila i visokih 97 poena, nosi u perfektnom balansu bogatstvo aroma zrele breskve, kore od pomorandže, lešnika, badema. Prava mala aromatska simfonija svežine koja se prenosi na jezik i nepca oslobađajući mineralnost i fine tanine uronjene u osvežavajuće kiseline.

Filigranski strukturno, sloj po sloj, vino prenosi senzacije u kremastim lejerima koji se stapaju u skladnu i produženu završnicu. Iznad svega pleni autentičnost sorte koja je preuzela razigrani dodir mediteranskog podneblja i prijatnu oštrinu kamenitog tla vinograda.

Bire ne ume da kaže da li je ovo njegova najbolja Defora do sada. „Svaka je dobra na svoj način“, kaže i dodaje da je godina bila dobra i da je grožđe sačuvalo odlične kiseline. Berba je obavljena sredinom septembra, nakon prerade usledili su kratka maceracija od šest sati, fermentacija i 12 meseci odležavanja na talogu u bačvi od slavonskog hrasta zapremine 1.000 litara.

Bire&Zure (13)
Nije mogao ni da sanja o uspehu koji ih je snašao, Ivan Batistić Zure

Njegov sused Ivan Batistić Zure, koji vino radi s bratom Markom, podjednako zaslužnim za uspehe vinarije Zure, ne krije da je bio zatečen velikim priznanjem s Decantera za Pošip 2019 Zure koji se još prošle godine izdvojio kao nesumnjivo jedan od najboljih svežih pošipa na ostrvu.

- Mi smo mala vinarija u mestu koje ima oko hiljadu stanovnika i nisam nikada ni pomišljao da ovako nešto može da nam se dogodi. Za nas je već samo učestvovanje bilo kao da smo otišli na Olimpijadu, ali osvojiti platinu i čak 97 bodova, to se nisam usudio ni da sanjam. Prvo smo dobili od Decantera mejl nedelju dana pre objavljivanja rezultata u kojem su tražili potvrdu informacija o vinu. Već tada smo slutili da je vino dobro prošlo na ocenjivanju, ali da smo dobili platinu saznali smo tek po objavljivanju rezultata. U stvari, mene je to jutro pre nego su zvanično izašle ocene zvao čovek koji poznaje jednog od sudija i kaže: „Čestitam“! A ja ne znam na čemu, jer sam nedavno dobio sina, pa sam mislio da mi to čestita – priča Ivan i dodaje da više možda i neće slati pošip na Decanter, već da ih sada više interesuje da vide ocene za neka druga svoja vina, posebno za vina od grka.

Bire&Zure (9)
Maloj proslavi Decanterovih platina pridružio se i poznati srpski vinar Milijan Jelić

Što se platinom ovenčanog Pošip 2019 Zure tiče, u pitanju je tipično vino teroara, fermentisani sok grožđa s 13,5% alkohola koji donosi blagu mineralnost vrelog kamena i slankasti prizvuk mora. Zure je berbu za ovo vino obavio nešto kasnije nego uobičajeno, nakon čega je usledila hladna maceracija do pet sati i šest meseci odležavanja na talogu u čeličnim sudovima. Kremaste strukture, raskošnih citrusnih aroma zrelog grejpa, meda, dunje i diskretnih začinskih tonova, vino se posle desetak minuta u čaši otvara u strukturnu i harmoničnu celinu.

Iako ne tako vibrantnih kiselina kao grk, pošip je nesumnjivo sorta ozbiljnog potencijala. To pokazuje i ovogodišnje ocenivanje na Decanteru, ali i brojni drugi pošipi koji poslednjih godina vraćaju staru slavu prvom hrvatskom belom vinu sa zaštićenim geografskim poreklom.

Sve u svemu, s grkom i pošipom Korčula ponovo ispisuje neke od najblistavijih stranica regionalne vinske scene. Ovogodišnji uspeh malih vinarija Bire i Zure samo je novi početak za jednu autentičnu vrhunsku vinsku priču, nauk da put do vinske prepoznatljivosti u svetskim okvirima vodi kroz unapređenje lokalnih sorti.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh