Daou: Američka vinska priča srpski ispričana

  • Tekst  Nenad Basarić
  • Objavljeno u Vinske priče
  • Bookmark and Share
Nebojša Neb Lukić je već dve decenije krupna figura na vinskom tržištu SAD Nebojša Neb Lukić je već dve decenije krupna figura na vinskom tržištu SAD

Dolazak vina kalifornijske vinarije Daou početkom leta na domaće police posredstvom kompanije Supernova otvorio je mogućnost ovdašnjim vinoljupcima i gostima restorana da dodatno upoznaju čuveni američki „cab“ (Cabernet Sauvignon). Degustacija Daou vina na splavu Suvenir za koja se prema podacima čini da spadaju u svetski vrh najboljeg odnosa kvaliteta i cene, zapečatila je početak saradnje sa vinarijom koju vode vlasnici, braća Džordž i Danijel Daou. Ali je ujedno bila jedinstvena prilika da upoznamo predsednika ove vinarije, Nebojšu Neb Lukića, Srbina koji već dve decenije predstavlja krupnu figuru na vinskom tržištu SAD.

Neb, koga u Americi predstavljaju kao vinskog trendsetera, život je iz sela Brezovica blizu Rudnika odveo u Ameriku gde se u novembru 1997. godine zaposlio u jednoj od najvećih tamošnjih firmi u sferi prometa vina i alkoholnih pića Southern Glazers Wine Expirience osnovanoj 1909. godine čiji se promet danas meri u milijardama dolara. Počinje kao prodavac na ulici da bi u narednih 21 godinu napredovao u regionalnog menadžera prodaje, pa potpredsednika veće oblasti sve dok nije postao predsednik HoReCa sistema za čitavu Kaliforniju. Ali rodnu Srbiju nije zaboravio i od pre šest-sedam godina radi uvoz Aleksandrović vina u SAD.

- Brezovica je svega desetak minuta vožnje udaljena od Topole, čak smo i neki dalji rod sa Aleksandrovićem sa kojim me je otac povezao pa sam u to vreme iz patriotskih razloga omogućio da njihova vina uđu u firmu u kojoj sam radio. To je bilo jedino srpsko vino za koje znam da se nalazilo kod nekog od ozbiljnih američkih distributera.

Brothers
Vlasnici vinarije Daou, braća Džordž i Danijel

Na poziv braće Daou 2019. godine prelazi u Paso Robles negde na sredokraći između San Franciska i Los Anđelesa gde ubrzo postaje, ne samo direktor prodaje, već i prijatelj sa ovim neobičnim vlasnicima vinarije čija vina dostižu sam vrh lestvice Parkerovih poena i to u velikom broju. Dok probamo začinski i izrazito mineralni Daou Rose od sorte grenaš sa 5% sovinjon blana Neb objašnjava kako je njegova ideja bila da roze ne bude u klasičnoj boci sa papirnom etiketom već elegantnoj i providnoj u kakvoj je vino iz berbe 2020. Slede dva šardonea, barikirani kao veoma živahan i svež, ali i onaj bez drveta, a onda kreće prezentacija vinarije Daou uz Nebojšinu zanimljivu priču.

Braća Džordž i Danijel su po struci inženjeri a Danijel je taj koji se bavi proizvodnjom grožđa i vina. Rođeni su u Libanu i odrastali u Bejrutu sve dok usred građanskog rata granata raznosi njihovu kuću 1973. godine, a oba brata budu teško povređena šrapnelima. Iz pakla sukoba, ostavivši sve iza sebe, roditelji ih dve godine kasnije sele u Pariz da bi braća krenula u SAD 1980. godine u poteru za američkim snom. Paralelno sa inženjerskim radom u svojoj firmi koja se bavi naprednim tehnologijama, Danijel u maloj garaži kraj San Dijega pravi vina sve do konačne odluke da će biti vinar. „Oče, kupiću zemlju u Paso Roblesu, postaću vinar i mislim da mogu da napravim najbolje vino na svetu“, izjavio je jednog dana, uzeo brata Džordža za poslovnog partnera i krenuo punom parom da radi vina u kakvima su uživali u Francuskoj.

Probali smo izuzetno strukturna i snažna kaberne vina, Discovery Cabernet, potom i Reserve Cabernet, pa vrhunsku etiketu sa zanimljivom pričom Bodyguard, sve iz berbe 2018. Zanima nas kako Danijel koji nije završio nikakvu enološku školu proizvodi ovakva vina?

- Danijel ima dosta pomoćnika koji ga zovu „soko“ jer je kao ptica koja kruži, kruži pa se obruši – objašnjava Lukić. - On sve vidi, ne može ništa da mu promakne. Nijedan od braće nije išao u školu za vino i kad sam ga prvi put sreo, isto pitanje sam postavio, a on će: „Nemoj pogrešno da me shvatiš ali zamisli da je umesto mene slikar Mone i da ga pitaš kako je naslikao neku sliku? Reći će ti, imao sam platno, boje i četkicu i naslikao ono što imam u glavi. Tako i ja pravim vino, imam svoj nos, svoj ukus, sećanje na vino sa kojim sam odrastao u Francuskoj i jednostavno pravim ono što mislim da je najbolje. Uostalom vino se ne pravi u laboratoriji već u vinogradu“.

Neb 1

Ono što je posebno zanimljivo u priči o Daou vinima je poređenje sa legendarnim vinima iz čuvene doline Napa koje je upriličila ekipa Wine Advocate Roberta Parkera. Tri Daou etikete na slepoj degustaciji suprotstavljena su Napa vinima iz berbi 2012 i 2013. Šest Napa etiketa predvodila su vina Hundred Acre (100 poena, 354$), Scarecrow (99, 550$) i Schrader Cabernet Sauvignon CCS (98, 600$) uz još tri vina po 95 poena, nijedno ispod 200 dolara. Sa Daou strane su bile Bordo kupaža Soul of a Lion, Patrimony kao čisti kaberne iz berbe 2013, te vino koje smo probali Cabernet Sauvignon. Patrimony je osvojio 98 poena sa cenom od 275$, Soul of a Lion 96 poena uz cenu od 125$, dok je treće vino Cabernet Sauvignon ocenjen sa 93 poena uz cenu od 85 dolara čime se jasno pokazuje izuzetan odnos cene i kvaliteta u odnosu na najvišu konkurenciju ovih divnih vina dostupnih sada i kod nas.

U podrumu vinarije inače koriste isključivo francuski hrast ali i posebnu burad od roze hrasta koji je veoma gust te vino poprimi daleko manje uticaja od drveta. Na rastanku pitamo Neba kako se oseća Srbin u vrhu vinskog biznisa u Americi i da li su braća probala neka srpska vina?

- Nenormalno mi je zadovoljstvo kad neko pita odakle si da kažem da sam iz Srbije. Od devedesetih godina je to u Americi posebno negativno zbog čitave priče i publiciteta. Borim se što više mogu uz veliko zadovoljstvo što su mi vlasnici vinarije iskreni prijatelji. Probali su neka vina od Aleksandrovića, rekli da je vino fino ali ne verujem da su degustirali velike količine. Imaju predstavu da je Srbija mlada zemlja po pitanju vinarstva koja se uzdiže i rekli mi da ko god želi iz Srbije da vidi sve ovo u Paso Roblesu, te ako treba da nauči nešto, slobodno ga mogu dovesti. A ja sa mlađim bratom Danijelom najverovatnije dolazim u Srbiju na jesen.  |

Bodyguard

Vidno drugačija etiketa od ostalih zapravo prikazuje lik majke braće Daou koja ih je zaštitila pri udaru granate i spasla im život negujući ih. Sličan je i koncept priče o perjanici kuće Bordo kupaži Soul of a Lion, nepomirljivost sa sudbinom i hrabrost u životu ali i vinarenju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi