Santa Elena iz automehaničarske radionice

Santa Elena iz automehaničarske radionice

Negde pred kraj leta 2019 godine Klaudio Ipša, inače izuzetno cenjeni istarski uljar, a od pre desetak godina i vinar, predstavio je svoje novo vino Santa Elena 2017 White Edition, proizvedeno u svega 600 boca. U pitanju je dugo macerirana malvazija od probranih bobica s najboljih položaja u organskom vinogradu posađenom na 423 metara nadmorske visine, što ga svrstava među najviše u Istri.

Kako se Klaudio priseća, tom prilikom popijeno je 200 boca ovog vina, dok je ostatak bio predodređen za nekoliko ekskluzivnih restorana i tu i tamo promociju na nekom od festivala. Tako je par buteljki belog vina Santa Elena 2017 stiglo krajem februara 2020. godine i na predstavljanje istarskih vinarija u jednom beogradskom hotelu, a kulminacija je trebalo da bude mesec dana kasnije na Grand Tastingu 2020. Međutim, na scenu je stupila korona i nad vinskom scenom regiona spuštena je zavesa.

Onima koji su do tada imali prilike da je probaju, Santa Elena 2017 Ipša ostala je u izuzetnom sećanju. Barem meni. I verovatno bi se to tako i završilo da ovog leta u automehaničarskoj radionici u Čavlima, nadomak Grobničkog polja pored Rijeke, gde majstor za opele Aris Trahlić drži selekciju nekih od najboljih vina iz regiona, nije izvadio baš to vino.

- Ovo je poslednja boca, hajde da vidimo u kakvom je stanju - reče Aris.

Arisova radionica
Vinsko blago u automehaničarskoj radionici, Aris Trahlić (desno)

Velika očekivanja su loša stvar. Često saseku stvarne domete vina. Očekuješ vatromet, a dobiješ prskalicu! Međutim, ovde u radionici opela, ako sam i očekivao vatromet, dobio sam Big bang, Veliki prasak, eksploziju Mlečnog puta... Shvatate šta hoću da kažem. Nije da nisam ovog leta probao izuzetna vina, bilo ih je možda i više nego obično. Možda je i ta pandemijska psihoza učinila da više cenimo ono što imamo, ali nisam mogao da se otmem utisku da je ovo Ipšino vino sada doseglo visine na kojima je malo koja malvazija ikada bila.

Naravno, prva stvar koju sam već tog dana uradio bila je da pozovem Ipšu i najavim dolazak kako bih na licu mesta čuo nešto više o ovom nesvakidašnjem vinskom nektaru.

Vinograd Santa Elena nalazi se u Oprtalju, na brdu odakle se na obližnji Motovun gleda odozgo! Na nekih tri hektara uz malvaziju tu su posađeni i pinot sivi, refošk, merlo i nešto terana. Podloga je „bela zemlja“, a dobra provetrenost, osunčanost preko celog dana i velika temperaturna razlika između dana i noći daju grožđu specifičan karakter. Sve je organski uzgoj, s tim da je malvazija sađena u dva navrata, prvi put 2012. godine, drugi 2016. godine.

- Sve moje malvazije su dugo macerirane, ali ova je bila prva od odabranih grozdova i s etiketom Santa Elena White Edition - priča Klaudio koji nas je dočekao u svojoj moderno opremljenoj vinariji u selu Ipši. - Najviše zasluga za sve što izlazi iz ovog podruma, pa i u nastanku Santa Elene, ima slovenački enolog Matjaž Lemut koji je od početka imao baš ovakvu viziju naših vina. U vinogradu smo radili suprotno od uobičajene prakse. Naime, kod zelene rezidbe smo odstranili upravo najbolje grozdove i pustili one druge da sazru do kraja.

Ipsa 4
Vino koje je zavredelo status kulta, Santa Elena 2017 White Edition Ipša

U berbu smo ušli nedelju dana ranije, odvojili peteljke i bobice i pustili da grožđe fermentiše u otvorenom kašetu na divljim kvascima i temperaturi koja nije prelazila 24 stepena. Nakon 23 dana presovali smo mošt, pustili 24 sata da padnu teški talozi i prebacili vino u korišćene drvene bačve gde je stajalo narednih 16 meseci. U početku smo batonaž radili svaka tri dana, da bi na kraju dizali talog na nekih dve nedelje. Pre flaširanja usledilo je lagano filtriranje kojim smo uklonili krupnije tvari i vino je bez bistrenja ušlo u boce.

Santa Elena 2017 White Edition dobila je za proteklih godinu i po dana, kada smo je prvi put probali, toliko toga da mi se čini kako je to danas izraslo u jedno od najboljih oranž vina koje sam imao u čaši u poslednje vreme. Sa 14% alkohola, ovo je raskošno strukturno vino izuzetno prijatnih kiselina koje često nedostaju ovako dugo maceriranim malvazijama. Bujne arome zrelih kajsija, kruške i suve jabuke prepliću se s mednim tonovima akacije, dok vam usta ispunjava pun ukus veličanstvenog nektara prožet mineralnošću. Ali senzacije tu ne prestaju, već se nastavljaju u dugoj i slasnoj završnici s prijatnim dodirom gorčine.

Pojednostavljeno rečeno, ovo vino je kao nekakvim božanskim dodirom objedinilo sortnost i teroar u savršeno skladnu i uzbudljivu celinu. Ako želite da se otisnete u svet oranž vina, Santa Elena 2017 White Edition će vam otkriti sve ono najlepše što je ovaj stil vina učinio popularnim u poslednjih par decenija.

Ipsa 13
Santa Elena je među najvišim vinogradima u Istri, Klaudio Ipša i glavni urednik Vino.rs Viktor Čikeš

Klaudio još nije odlučio da li će iz berbe 2018 ponovo biti bele Santa Elene. Kaže da je isuviše nalik njegovoj standardnoj malvaziji koju radi na identičan način samo s nešto kraćim odležavanjem u buretu. Zadovoljniji je, kaže, s berbom iz 2019. godine, koja je tekođe u boci, ali ni tu nije načisto da li da zalepi etiketu Santa Elena. Ona mora da ostane rezervisana samo za izuzetne domete. Uostalom, ugledni vinski sudija Saša Špiranec nedavno je baš Santa Elena 2017 White Edition Ipša izdvojio na čelo najboljih hrvatskih oranž vina!

U svakom slučaju, koja god sledeća bela Santa Elena izađe iz Ipšinog podruma biće to ponovo u veoma limitiranoj seriji. A tada nikakva pandemija ne bi smela da bude razlog da se na vreme ne nabavi dovoljno boca ovog izuzetnog vina. U protivnom, ostaje vam kao poslednja nada još jedna poseta automehaničarskoj radionici u Čavlima!   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh