Na tragu potrkanjskog sovinjona

Na tragu potrkanjskog sovinjona

Vinarija Jović iz Knjaževca, još jedna velika mala vinarija iz srpskog portfolija skrivenih dragulja, poznata je pre svega po potrkanjaskom vrancu, omiljena po Višnjici, a među stručnjacima odavno se šuška o rajnskom rizlingu iz ovih vinograda koji se već nekoliko godina rade po organskim principima a konverziji, evo sada će i treća godina.

Knjaževačko vinogradarsko okruženje prvo je u Srbiji osvojilo oznaku geografskog porekla, a na bocama vina braće Saše i Jove Jovića odavno stoje one ljubičaste i druge markice kao potvrde garantovanog kvaliteta. Sve se to zna, ali je malo poznata priča o sovinjon blan iz vinograda podignutih 2008. godine za koji se slobodno može reći da je specifični potrkanjski sovinjon!

vinarija Jovic 072 00075
Naš je sovinjon nekako svojeglav, Saša Jović

- Pitkost, reč koja u vinskom rečniku stidljivo stoji a meni je jako važna, još uvek kod nas ovde nije zaživela – kritikuje Saša Jović globalno telo srpske vinoljubačke scene podeljene na one koji piju šta im padne pod ruku a da je što jeftinije i onih drugih koji u vinu osim istine traže vaskoliku mudrost, beskrajne lejere i poređenja sa svetskim vinskim perjanicama.

A da se još nešto izuzev neosporne pitkosti krije u vinu Sauvignon Blanc Jović u primamljivoj zelenoj rizling boci nedvosmisleno smo zaključili degustirajući dve udaljene berbe, onu iz 2014. i 2018 godine.

Nakon sedam rođendana Sauvignon Blanc 2014 Jović u čaši predstavlja kristalna zelena boja, a na nosu vrlo lepe herbalne note udružene sa najavama slatkih tercijarnih aroma. Primarna je vreža zelenog paradajza, dok je ukus prilično pun uz 13% alkohola, blago meden i sa nešto nižim kiselinama. Završnica je delom mineralna sa upečatljivom zelenom jabukom i dunjom.

vinarija Jovic 073 00076
Autentična vina iz Potrkanjskog kraja kod Knjaževca, braća Saša i Jovan Jović

Donekle drugu vizuru nudi Sauvignon Blanc 2018 Jović s oznakom kontrolisanog geografskog porekla i kvaliteta (KGP). Vino iskazuje daleko više žutih jesenjih nijansi u zelenilu karakterističnom za Jović sovinjon. Na mirisu snažno izviru voćne arome, upečatljive korice zelene jabuke, kruška, vinogradarska breskva i zova dok hrskave kiseline donose svežinu dodatno pojačanu zaostalim CO2. Uz fino integrisanih 14% alkohola u završnici je vino sa blago gorkastim gurmanskim asocijacijama gde se javlja i korica mladog oraha.

Ova vina se razlikuju i po tome što je berba, iz svuda po zlu poznate 2014. godine u ovom slučaju - vrhunska! Vanserijski kvalitet vidljiv je i danas, jer nakon što se neko vreme razvija u čaši vino odjednom otvara do tad skrivene atribute i bogatstvo slojeva nudeći i određenu dozu krematoznosti.

jovic 2
Foto: Ivana Čutura

- Naš je sovinjon poprilično drugačiji u odnosu na druge dobre sovinjone s ovih prostora. Da li je to zbog specifične klime, zemljišta ili ima nešto i u procesu rada, teško je tačno reći – kaže Saša. – Sovinjon je za Jovu i mene donekle nova sorta, a budući da smo iz raznih berbi koliko god se trudili dobijali različite, istina uvek dobre, rezultate, jedino što smo mogli je da poredimo naš sovinjon s ostalima. Pošto obojica dolazimo iz druge struke odgovor je bio da ili mi negde grešimo ili je u pitanju teroar. Zbog toga smo bili pomalo oprezni ne stavljajući to vino u prvi plan, baš kao što su i kupci bilo po malo oprezni pri ocenama dok svi nismo na kraju shvaliti da ga ne treba ni gurati u profil sovinjona u skladu sa našom geografskom širinom jer je daleko bliži Novom Zelandu.

Intrigira i činjenica da će na police vinoteka berba 2018 stići tek nakon što je ona sledeća 2019 već gotovo prodata, a pre berbe 2020.

- Objašnjenje leži u činjenici da je naš sovinjon nekako svojeglav, baš kao što je i naš vranac daleko pitomiji od onog sa juga Balkana. Teroar nam omogućava da pravimo vina sa velikim odrazom svake pojedinačne berbe i to su dobre osobine jer daju specifičnost koju tražimo u svim našim vinima s odlikama stalnog razvoja u boci, što se oslikalo i u sovinjonu iz dosta komplikovane 2018. godine.

vinarija Jovic 198 00104

Jovići sovinjon beru iz dva do tri navrata kako je bran i ovog leta zbog neravnomernog zrenja. Međutim, vino iz berbe 2018 ponašalo se krajnje neobično. Već u tanku arome su čas odlazile, čas dolazile, a kada je flaširano bilo je zadovoljavajućeg kvaliteta pa je odmah poslato na senzorno ocenjivanje gde je osvojilo preko 80 poena i zaslužilo KPK markicu.

Kako sva bela Jović vina odležavaju barem dva meseca pre odlaska na tržište tako je i ovaj sovinjon degustiran tek par meseci kasnije i degustatori su bili jednoglasni: ukus je u redu ali na mirisu se ne oseća baš ništa! Bezlično i bez sortnih karakteristika, pa Jovići odlučuju da je ispod granice kvaliteta brenda koji predstavljaju i svih 4.000 boca odlazi u zapećak.

vinarija Jovic 286 00063

- Godinu dana kasnije kao da se vino odjednom otvorilo, zbunilo nas je potpuno. Rešili smo da krene u prodaju, a od tog momenta prošlo je još pola godine i čini mi se da u boci napreduje i dalje velikim koracima. A to što sadrži CO2 u ovom trenutku rezultat je filozofije koju pratimo da vino što manje zamaramo raznim postupcima. Kad siđe sa taloga puštamo ga da dugo drema, pratimo temperaturu uz svega dva ili tri pretakanja, pri čemu dozvolimo i manji stepen redukcije koji nimalo ne smeta. Ugljen-dioksid je znači zaostao još od fermentacije, pa ako čep ne pušta biće tih mehurića u skoro svakom našem vinu.

Ukoliko tražite poentu čitave ove priče naći ćete je u razmišljanjima braće Jović da publici ponude male vertikale svojih vina. Ne samo zato da bi ispraznili arhive, već zato jer je tako daleko zanimljivije upoznati ih i uživati u njima. I pričama koje nose.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh