Fini vinski Vez sa Bukova

Foto: Boban Vidović Foto: Boban Vidović

Vredno bratstvo Vinarije manastira Bukovo popustilo je pod neprekidnim zahtevima ljubitelja vina ali i tržišta da nakon velikog broja međunarodnih priznanja za etikete iz linije Filigran, ponude premijum vino drugačije estetike i cene kakva je kupaža Vez 2017.

Nadaleko čuveni kaberne sovinjon iz Negotinske Krajine, dodatno je učinjen kompleksnijim uz po jednu četvrtinu gamea i merloa čime je već na nosu dobijeno raskošno vino u kome pri prvom susretu nakon otvaranja dominiraju voćne, zemljane i fine note hrastovine.

Ali od degustacionih i organoleptičkih zapisa ili podatka da vino sadrži 15% alkohola, daleko je važnije ono što se zapravo nalazi u veoma masivnoj boci zaštićenoj kapicom od debelog aluminijuma i iza zanimljivog vizualnog rešenja etikete Maje Frunzarelović, spoja elegancije i neupadljivog ali prepoznato podvučenog etno motiva.

To je saradnja na više nivoa, jer ako je vinska "komšinica" iz vinarije Frunza Aglaja doprinela estetici, "komšija" Nikola Mladenović Matalj širenju priče o negotinskom kaberneu i dobronamernim savetima, onda je učešće tehnologa dr. Radovana Đorđevića (Čokot) iz Župe u nastanku ovog vina verovatno bilo krucijalno pri stavu i dogovoru sa bratstvom manastira da Vez ne bude samo još jedno vino iz srpske sve šire plejade rezervi već pravi "vez" koji će povezati u Krajini tradicionalno gajenu sortu game sa internacionalnim supersortama.

vinarija bukovo vez
Foto: Jeromonah Enoh Stojanović

- Zapravo naša je želja bila da ponudimo vino sposobno da odležava deset godina pa smo u tom smislu i koristili čep Diam 10 predviđen da ga čuva punu deceniju. Ali prema krajnjem rezultatu koji je u boci, sigurni smo da će Vez vrhunsko uživanje pružati i duže od petnaest godina u budućnost - objašnjava podrumar Bukova otac Platon.

Vez 2017 je meko i podatno, harmonično vino divne tamno crvene boje u kome blage naznake tanina koji još rade daju poseban šmek. Primetne sočne kiseline garantuju potencijal odležavanja uz zapažanje da punu snagu ovog vina treba očekivati tek za dve ili tri godine.

Kvalitet Veza koje u podrumu manastira staje 3.000 dinara, čime je svakako veoma konkurentan vinima tog tipa a daleko više cene na tržištu, potiče svakako i iz najboljih parcela manastirskih vinograda gde je izvršena redukcija roda na prosečno kilogram i po. Zanimljivo je da su se u Bukovu opredelili za neku vrstu interne zaštite kontrole kvaliteta odlukom da Vez mora sazrevati barem godinu i po do dve u bariku i još godinu dana u boci. Ali je još je zanimljivija odluka da vino Vez iz izuzetne berbe 2019 za koju u manastiru tvrde da će se teško ponoviti, duži period narednih godina ne puste na tržište.

Salon Vina vinarija Bukovo vez
Foto: Boban Vidović

- I berba 2018 je bila odlična i ona će redovno ići u prodaju kada 2017. ne bude više, ali 2019. svakako preskačemo - otkriva Platon kao i zanimljivost vezanu za otežani promet vinarske opreme tokom trajanja korone.

Naime, kako boce nisu dolazile na vreme, oko 600 magnuma Veza 2019 je silom prilika napunjeno. Nekakav znak ili ne, ali to je sigurno bio besprekoran potez za ovo vino da dostigne još viši nivo.

Na kraju, zanimalo nas je da li će iguman manastira dozvoliti da se otvori makar jedan Vez za božićnu večeru ali je podrumar uz osmeh ubeđen da će se uz trpezu vezati i nekoliko Vez boca.

Srećni praznici!

nazad na vrh

Srodni tekstovi