Srpska vina za zaljubljivanje

Foto: Pexels Foto: Pexels

Dan ljubavi i Dan vina ili proslava vinske slave Sveti Trifun 14. februara idu sasvim prirodno ruku pod ruku, kako i dolikuje onima koji slave život i druženje.

Možda se na taj dan nećete zaljubiti u neko vino, već ćete naprotiv kroz dobro vino nekoga videti u još lepšim bojama i zaljubiti se, ili ćete postojeću ljubav obasuti slasnim aromama vina, svejedno je. Tek, evo mala preporuka srpskih vina za koja ima dovoljno razloga da pijete baš na taj dan. A i posle, ako vam se dopadnu....

Lily Bikicki bogati je i slasni merlo koji zavodi već izgledom boce i etikete. Jasne aluzije na jagode i drugo zrelo crveno bobičasto voće kada ga otvorite kao da voljenoj osobi uz deo srca podajete i najfiniju bombonjeru. 

Tamjanika Doja, varijanta iz Toplice trenutno najpopularnije domaće sorte je mirisno, lagano ali strukturno i elegantno vino koje bez greške može postati ljubav na prvi pogled. Deluje i kao buket belog sveže ubranog cveća.

pexels anastasia shuraeva 4765132
Foto: Pexels

Sofia Braća Rajković, jedan od najboljih srpskih rozea prošle godine, utkao je sve najsuptilnije note sorte Pinot Noir u boju ratluka od ruže. Elegantno, nežno i iznad svega kompleksno, kao da je opis romantične ljubavi prepune neočekivanih začina gde su čak i kiseline nežne i sočne, a pojava raskošna, voćna i nezaboravna.

Crni vitez Đurđić jasna je aluzija na one koji svog viteza čekaju čitavog života. Ovaj koji dolazi u liku boce bermeta iz Sremskih Karlovaca krase najbolji maniri merloa i dovoljno intrigantnosti da sa svojih 27 začina osvoji mnoga srca, baš kao što je osvojao i zlatne medalje na velikim međunarodnim nadmetanjima kakvo je ono u Bergamu.

Tamjanika slatka mala Budimir, o slatke muke kada se treba između dve župske lepote odlučiti! Slatka mala, zavodljiva aromatična bomba od tamjanike, ili zanosni merlo s „poljupcem“ prokupca stvoren iz roditeljske ljubavi s etiketom I kao da si Anđeo. Kojim god od ova dva vina da začinite dan ostaće vam u divnom sećanju.

pexels karolina grabowska 5718089
Foto: Pexels

Roze Blue Ilić-Nijemčević bojom dimljenog lososa najavljuje neobičan spoj merloa i kaberne sovinjona, ali po otvaranju već na prvi gutljaj otkriva zbog čega je meka, podatna, puterasta i nebeski lagana plava frankovka idealna sorta za zaljubljivanje.

Dar ljubavi Maurer neka je vrsta organske potrebe da se bude u zajednici, da jedno postane dvoje. To sugeriše etiketa crvenog vina koje iz berbe 2017 predstavlja jedinstvenu kupažu pino noara i crne tamjanike. Ali ne treba zaboraviti da je belo vino Dar ljubavi Oskar Maurer ranije pravio kombinacijom tamjanike i dva rizlinga, ili furminta, vino koje je najradije pio sa suprugom.

Višnjica Jović na neki način poseban je brend Potrkanja. Intenzivno rubinom obojeni eliksir višnje zapravo je ogromna griotte bombona sa koje je neko pojeo čokoladu i umesto nje inkorporirao kranje sočne kiseline. Neki put je potrebno malo sačekati nakon otvaranja da vino prikupi i posloži svu svoju snagu, ali tada ono postaje strasan poljubac za sebe.

pexels natalie 3365555
Foto: Pexels

Muscat kasna berba Komuna vino je punog ukusa i guste strukture, idealno za završetak intimne večere gde se ispod romatičnog dijaloga podvlače slatkaste muskatne arome vina nedavno odlikovanog zlatom na AWC u Beču.

Merlot Magaza samo potvrđuje da je to prava sorta za zaljubljivanje. Uostalom, ko ne voli slasno voće! Ovaj merlo iz Velike Drenove osvojio je zlato 2018. i 2019. godine u Bergamu, ali to svakako nije njegova jedina vrlina. Pun, zreo i zaokružen, poslužiće kao zavet večite ljubavi tokom nazdravljanja.

Jagoda Botunjac sočna je i taktilna sa kiselinama koje strasno zagrizu nepce. Raritetna preko svake mere zbog malog broja preostalih čokota, odraz je sećanja Župljana na detinjstvo i tu divnu sortu koja gotovo nikada do vina ne bi dozrela jer bi je slatku i mirisnu na jagode ljudi i ptice pojeli. Onako kako budi ove emocije, tako i raspaljuje nove, idealno vino da doda „gas“ na prvom sastanku.

pexels skitterphoto 2101186 (1)
Foto: Pexels

Wronsky penušavac Rubin, iskričava strast probuđenih mehurića šardonea u čaši izmamljuje garantovano osmehe, a fine orašaste i bademaste arome, note brioša i korice zlatno-žute jabuke rasplamsaće snažnu želju da nežno zagrizete tu istu jabuku ili usnu voljene osobe. Penušavac rules!

Muskat Otonel Drašković izuzetno je popularno vino među ženskim svetom, ali i profinjenim gurmanima generalno. Naime, dobro ohlađeno ovo vino prati lepo i suvu i masniju hranu, brojne te zahtevne kutlače naših baka, od prebranca, preko sarmi do punjenih paprika. A kada se malo zagreje muskatni mirisi postaju intenzivniji i prelazi se lako na kolače kojima potire višak šećera. I baš zato ga svi vole...

pexels ron lach 10122015
Foto: Pexels

Tri Morave Rose Temet kupaža je u kojoj širaz vodi tek sa nešto više procenata ispred prokupca i kaberne sovinjona. Suv po stilu ali osvežavajući i sočan, intrigantnih je i neočekivanih aroma kajsije, dženerike uz blagu reminescenciju na neku omiljenu žvaku iz detinjstva. Ali ovaj je rose pre svega zahvalno vino koje vas neće opteretiti usmeravanjem pažnje na sebe, ostaviće vam sasvim dovoljno prostora da odigrate svoju igru ljubavi na ovaj dan.

Carica Jelena Malča jedinstveno je vino iz amfore što samo po sebi garantuje intrigantnost i doprinosi posebnosti trenutka. Zbilja, kad otvorite bocu rizlinga koji je veći broj godina proveo u originalnim zemljanim sudovima, a potom i u hrastovini, kroz žute mirise zrelih dunja i krušaka i note pčelinjeg voska u dugoj završnici čućete možda šapat koji objašnjava sve tajne vrta ljubavi koji su bračni par Jelena i Bora Jović sagradili oko svoje vinarije i restorana Malča u neposrednoj blizini Niša.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi