Krunisana vinarija Zvonko Bogdan

Krunisana vinarija Zvonko Bogdan

U našem izboru za godinu 2021. Vinarija Zvonko Bogdan ponela je laskavu titulu najbolje na ovim prostorima. Uz trijumf u kategoriji Najbolje belo vino Srbije za sovinjon blan Icon Campana Albus 2020.

Među tri najbolja crvena vina našla se kupaža Icon Campana Rubimus 2019, dok su pri samom vrhu bili Cuvee No1 2019, vino koje u kontinuitetu osvaja zlatna odličja na Decanteru, te već godinama jedan od najboljih srpskih rozea Roce Sec 2020.

Icon Campana Albus 2020 Zvonko Bogdan
Najbolje belo vino Srbije za 2021. godinu,  Icon Campana Albus 2020 Zvonko Bogdan

Uz zapažen rezultat u kategoriji najboljeg marketinga i dizajna etiketa, te svakako primat kad je u pitanju broj vinskih turista i posetilaca koji svake godine obiđu velelepno zdanje vinarije na Paliću i obližnji Salaš Zvonko Bogdan, razloga za posetu vinariji bilo je i više nego dovoljno. Naravno, tu priliku smo iskoristili da ovo značajno priznanje uručimo tehnologu Srđanu Lukajiću i usput saznamo više detalja o najboljem belom vinu Srbije

- Grožđe za vino Icon Campana Albus dolazi iz malog vinograda na Paliću u kome je posađen samo jedan klon, a ja bih iskreno voleo da je vinograd veći - objašnjava svakako jedan od najboljih tvoraca vina u Srbiji koji je već niz godina usmeren isključlivo na rad u ovoj velikoj vinariji.

Vinarija godine ZB (2)
Moderna tehnologija u sinergiji s tradicijom, tehnolog Vinarije Zvonko Bogdan Srđan Lukajić

Lukajić apostrofira berbu 2019 kao godinu promena i prelomnu za dalji razvoj, navodeći da je sadnja vinograda trajala od 2006. do 2019. godine tokom kojih se došlo do današnjih 65 hektara pod vinovom lozom.

- Od 2019. odlučili smo da stajemo sa širenjem vinograda, ova površina  je već impozantna i omogućuje nam proizvodnju od 350 000 boca na godišnjem nivou, što je nas kvantitativni maksimum. Ta količina je nešto što sa uspehom kontrolišemo i želimo da se još jasnije i preciznije posvetimo upoznavanju vinograda i napretku kvaliteta. Polako krećemo sa laganim redefinisanjem i zamenom nekih zasada. Želimo da u narednih par godina, hektar ili dva nasada svake godine zamenimo dugim klonom, sortom, gde se zemljište i pozicija pokazala odgovarajućom za nešto drugo. Vinarija Zvonko Bogdan, nije pasivni posmatrač nego aktivno učestvujemo u procesima, kao i svaka vinarija koja stremi najboljem, evoluira, menja se. Šest hektara poslednjih mladih zasada sa sortama merlo, šardone i muskat radimo organski, otvoreni smo za nove vidike. Za sertifikat ćemo još videti, ali jednostavno evoluira vinograd, evoluira firma Zvonko Bogdan, evoluiramo i mi.

Vinarija godine ZB (9)
Priznanje za najbolju vinariju Srbije Vinariji Zvonko Bogdan uručio je u ime redakcije direktor Vino.rs Slobodan Vidović

Vina Icon Campana Albus 2020 proizvedeno je 4.000 boca od čega je otprilike polovina još dostupna na tržištu. Do sada je tokom poslednje decenije ovo vino rađeno iz berbi 2013, 2014, 2017, 2019 i 2020 zbog čega ga povremeno nije bilo na tržištu iako je to uvek veliki rizik za vinariju.

- Albus iz berbe 2013 zapravo je bio prvo belo vino koje nas je u potpunosti impresioniralo, vino koje smo prepoznali kao nešto nesvakidašnje i tada je nastao kao ideja. Sovinjon blan tog kvaliteta i stila nije lako dobiti svake godine, pogotovo u onim ekstremno sušnim i toplim, i pošto je to vino kvalitativni potpis naše vinarije, ne proizvodimo ga sveke godine. Albus od tada izbacujemo na tržište samo kad smo super zadovoljni, ali to isto grožđe ipak često završi i u baznoj etiketi Sauvignon Blanc. Jednostavno, ne želimo forsirati tržište i držimo se toga da će vina biti kada ga bude, a vino Albus treba da zasluži kvalitetom da se pojavi na tržištu što je filozofija ugrađena i u vina Campana Rubimus i Cuvee No.1. 

Vinarija godine ZB (7)

Kako nastaje Icon Campana Albus?

Nastaje pre svega kao i sva vrhunska vina od dobre sirovine, pogođenog klona na pravoj poziciji, niskog prinosa u vinogradima, dobre  vinogradarske prakse. Generalno, posvećenosti u vinogradu. Ubrano grožđe posle svega pola sata stiže u vinariju nakon čega sledi 24 do 36 sati kontakta sa pokožicom u presi na niskim temperaturama, što je relativno dug period ali je i krucijalan za kompleksnost vina. Dobijeni sok ostaje oko mesec dana na niskoj temperaturi u kontaktu sa pulpom pre ulaska u fermentaciju, što je prilično važno za dobijanje punoće i aromatike. Sledi standardna fermentacija i   odležavanje devet meseci u inoks tanku na talogu radnog kvasca.

Vinarija godine ZB (6)

- Uticaj odležavanja u drvetu smo od berbe 2017 u potpunosti izbacili. Vino je ranije odležavalo u hrastu ali posle velikog broja odrađenih proba i razgovora došli smo do zaključka da najbolji karakter sovinjon, naravno u našoj viziji, iskazuje kada se radi bez uticaja odležavanja u drvetu. Do izražaja tad posebno dolazi ekspresija aromatike i primetna sortna kompleksnost. Vino ima sjajnu dugovečnost, prelepu evoluciju, punoću nesvojstvenu sovinjon blanu i mislim da ste sve to prepoznali u izboru za vino godine.

Krucijalno je naznačiti, kaže Lukajić, da to što su u vinariji otvoreni za nove tehnologije neminovno ne znači da se traži samo nešto što je novo već da tehnologija možda predstavlja i vraćanje korenima.

Vinarija godine ZB (5)

- Kad dođu posetioci impresionirani su prisutnom investicijom u opremu i tehnologiju. Pametna investicija i znanje omogućuje čuvanje onog najboljeg iz grožđa i vinograda i uz to realizaciju vaše ideje i vizije. Tehnologija i oprema u realnosti omogućavaju preciznost, čistoću, kontrolu  i jednostavnost rada i izražaja. Svakodnevni posvećeni rad, ogromna pasija, saradnja i razmena ideja sa drugim enolozima kao što je naš francuski konsultant Floran Dumo (Florent Dumeau), kao i sakupljanje informacija sa tržista su kockice koje su dopunile celokupnu sliku vina koje proizvodimo. I mislim da je to tržište prepoznalo - kaže Lukajić uz napomenu da vina Icon Campana Albus iz berbe 2021 zbog već pomenute filozofije neće ni biti.

- Čekamo 2022. nestrpljivo - kaže uz osmeh primajući priznanje za Vinariju Zvonko Bogdan.   |

Foto: Boban Vidović, Damir Vujković, Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi