Čuveni vinogradi sveta

Čuveni vinogradi sveta

Vino nastaje u vinogradu, a najbolja vina svakako u najboljim vinogradima. Kažu i da je vino što starije tim bolje, mada je veća istina da je vino bolje što je stariji vinograd.

Evo nekoliko takvih primera koje bi svaki pravi ljubitelj vina trebalo da ima na umu u potrazi za vrhunskim vinima.

Romanee Conti

Romanee-Conti

Najpoznatiji vinograd Burgundije čiji krst kao zaštitni znak upozorava pridošlice da se iza kamene ograde nalazi mit i istorija vinarstva Francuske ubeležena na Uneskovoj listi svetske baštine.

Vinograd krečnjačke sadržine su u 13. veku zasadili monasi opatije Saint-Vivant a današnja parcela je veličine nešto preko dva hektara gde se sa pola veka starih čokota dobija oko 5.000 boca vina. Značajne starije berbe uključuju godine 1966. i 1978, dok je najpoznatija 1945. iz koje je boca vina Domaine de la Romanée-Conti prodata za 558.000 dolara na aukciji.

Montrachet2

Montrachet

Verovatno najčuveniji, neki kažu i najbolji grand kru vinograd sorte šardone na svetu nalazi se u Cote de Beaune, južnom delu cenjene Cote d’Or.

Na oko osam hektara dobro drenirajuće zemljište bogato kalcijumom omogućava grožđu da ostane hidrirano i da napreduje. S ovog poteza stižu vina proizvođača Domaine de la Romanee-Conti, Bouchard Pere et Fils, Domaine Leflaive, Joseph Drouhin i Louis Latour.

Zuccardi Valle de Uco

Zuccardi Valle de Uco

Po nekakvim godišnjim izborima u poznatim vinskim medijima ovo je poslednjih godina najbolji vinograd na svetu. Nalazi se u Argentini u čuvenoj regiji Mendoza i zauzima 42 hektara na 1.100 metara nadmorske visine. Vinarija porodice Zuccardi možda još nije deo istorije poput onih šatoa iz Bordoa, ali zasigurno gradi priču koja će da traje u čemu im svesrdno pomažu visoke ocene koje praktično redovno dobijaju od Roberta Parkera.

Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal

Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal

Za ovaj vinograd u Španiji neki tvrde da je najbolji u Evropi. Prve proizvedene boce vina odatle datiraju iz 1862. godine i još se čuvaju, a 32 godine docnije ovo postaje prva vinarija koja je dobila plaketu časti na izložbi vina u Bordou a da nije sa teritorije Francuske. Brend od falsifikata čuva nit od zlata na svakoj boci Marqués de Riscal. Inače, vinogradi su najvećim delom u Riohi, oni u DO Rueda su stari oko četiri decenije i posvećeni belim vinima, od kojih su neka organska, dok su 198 hektara u Toro apelaciji delom na čuvenim terasama reke Duoro.

Clos Saint–Jacques

Clos Saint–Jacques

Visoko na listi najboljih je i ovaj vinograd pino noara u Cote de Nuits iako ne poseduje grand kru apelaciju ali se veruje da je razlog čisto ekonomske osnove ili pak inata. Naime, vlasništvo je podeljeno pa tokom uspostavljanja sistema klasifikacije u Burgundiji neki su vlasnici odbili da plate veću naknadu za višu klasifikaciju. Uglavnom pet proizvođača imaju dozvolu da koriste ovaj vinograd: Louis Jadot, Domaine Silvie Esmonin, Domaine Fourrierand, Domaine Bruno Clair i Domaine Armand Rousseau, vinarija koja je zaposela najveći komad od oko dva hektara.

Ukupne veličine 6,7 hektara vinograd je podeljen sa pet traka koje označavaju razne vlasnike. Datira pre 17. veka, a ime je dobio po statui svetoga Žaka (Jakova), jednog od apostola koja se nalazila u vinogradu.

Cannubi

Cannubi

Najpoznatiji vinski breg u Pijemontu i najstariji italijanski kru proglašen 1752. godine danas je zaštitno ime Barola. Grožđe je ovde uzgajano pre nego što je nastalo ime Barolo a vinograd od 15 hektara je u vlasništvu 19 proizvođača koji već dugo vode brojne parnice između sebe ko polaže prava na koji čokot. Trenutno je slučaj na Vrhovnom sudu Italije.

Veliki deo vinograda je u terasama a poznati proizvođači su: Breza, Damilano, Michele Chiarlo, Sandrone i Paolo Scavino.

To Kalon

To Kalon Vineyard

Vinograd u apelaciji Oukvil u dolini Napa je praktično karika koja spaja Stari i Novi vinski svet. I ne samo zato što je To Kalon bio deo partnerstva između Roberta Mondavija i barona Filipa de Rotšilda iz Bordoa... Jer, ovaj vinograd dom je najstarije vinove loze sorte sovinjon blan u Severnoj Americi, koja sada ima 75 godina. Debele kvrgave gidže ne zahtevaju navodnjavanje što koncentriše njihov već jarki ukus voća, a uspevaju na maloj ali moćnoj parceli pod nazivom I-Block.

Na grčkom To Kalon znači „lepo“ što zadobija pravi oblik kad vinograd posmatrate iz vinarije Roberta Mondavija i da je Amerika imala grand kru vinograde To Kalon bi sigurno bio na vrhu liste. Osim brenda Robert Mondavi ovde su i podrumi Opus One i Realm Cellars.

Clos des Goisses

Clos des Goisses

Clos znači „ograđeni vinograd“, a goisses je na francuskom „veoma strm vinograd“, čime je mnogo toga rečeno. Parcela od oko 5,5 hektara na severnom kraju reke Marne u Šampanji ima nagib od 30 do 45 stepeni što zahteva ručnu obradu ili uz pomoć konja i plugova.

Zasađen šardoneom i crnim burgundcem ovaj vrhunski vinograd uzgaja se još od 16. veka i trenutno je najtoplije mesto u Šampanji. Južna orijentacija, kreda u zemljištu i okolni zid grade topliju mikroklimu nego što je u okolnim parcelama te grožđe bolje sazre. Istorijska šampanj kuća Philipponnat je vodeći korisnik vinograda.

Coulee+de+Serrant+2

Coulee de Serrant

Zasađen u 12. veku od strane cistercitskih monaha, u okrugu Sovernje u dolini Loare u Francuskoj, vinograd se neprestano bere svake godine što znači da je do 2020. imao 890 uzastopnih berbi! Danas je u vlansištvu Nikolasa Žolija i na skoro sedam hektara zasađen je šenin blan. Vinogradi se obrađuju po biodinamičkim principima dok su loze prosečne starosti od 35 do 40 godina. Tlo prepuno škriljca, kvarca i kremena daje vinu izrazitu mineralnost.

Shea Vineyard3

Shea Vineyard

Pino noar je u SAD zlatni vinogradarski zdenac pronašao u Oregonu, u dolini Viljamete (Villamette) i vinogradu Shea površine 117 hektara u okrugu Jamhil, poznatom po sedimentnom tlu od peščara. Od ukupne površine 2,5 hektara je šardone a ostalo pino noar.

Grožđe iz ovog vinograda koriste vinarije: Bergstrom, Ken Wright Cellars, Shea Wine Cellars i Winderlea.

Bodega Garzón3

Bodega Garzón

Vinogradi ove vinarije iz Urugvaja nalaze se blizu obale Atlantika, na svega 160 metara nadmorske visine i protežu se na nekih 1.000 parcela nalik na najlepši golf teren, svaka sa sopstvenom mikroklimom i tlom po imenu balast za koje se smatra da je među najstarijim na planeti. U ovoj prvoj energetski održivoj vinariji izvan granica SAD godišnje se proizvede oko 2,2 miliona litara vina.

Antinori nel Chianti Classico3

Antinori nel Chianti Classico

Ovakva lista ne može da prođe bez Toskane i imena Marchesi Antinori i čitave priče o Kjantiju i onoga što predstavljaju vinogradi Tignanello i Solaia. Brežuljci, blago nagnute pozicije prema rečnim koritima i nekih 130 hektara vinograda na krečnjaku i morskom laporcu proizvode grožđe koje daje vino vrhunskog kvaliteta, dovoljno da opravda pisanu istoriju ovog poseda kojeg razni vladari koriste već oko 680 godina.

Bien Nacido Vineyard1

Bien Nacido Vineyard

Smešten na centralnoj obali Kalifornije podignut je još 1837. godine. Međutim, nije stigao na mape mnogih ljubitelja vina sve dok ga peta generacija kalifornijskih farmera po imenu Miler nije kupila 1969. godine. Vinogradi leže u dolini Santa Marija u okrugu Santa Barbara. To je jedno od najboljih mesta za uzgoj u državi zbog uticaja okeana i planine Santa Inez. Zasađeni su na 365 hektara ponajviše sortama šardone, pino noar, merlo ali i brojnim drugim koje se sade poslednjih decenija. Najvredniji delovi vinograda takozvani Blok X, Stare loze i potez zvani Captain daju ekskluzivna vina, dok se sa većine teritorije grožđem snabdevaju brojne vrhunske vinarije u Kaliforniji kao što su: Au Bon Climat, Bien Nacido Estate,  Qupé, Twomey, Migration...

Vinograd je proglašen Vinogradom godine 2010 u Americi.

Old Garden Vineyard

Old Garden Vineyard

Suprotno onome što bi se moglo verovati najstarija živa loza na svetu nije u Evropi već u Australiji, u dolini Barosa! Zasađen 1853. godine rukama Fridriha Koha, vinograd Old Garden je sada u vlasništvu Dina Hevitsona, vinara i vlasnika vinarije Hewitson u Južnoj Australiji. Din tvrdi da je tajna kvaliteta vinograda u tome što se krečnjak nalazi ispod čitava dva metra peska, što je lozu i zaštitilo od filoksere kojom Old Garden nikada nije bio pogođen. On je ujedno dom najstarijih murvedre loza na svetu koje neprestano proizvode grožđe. Trenutno se približavaju starosti od 170 godina i proizvode bogato, duboko složeno vino. Zanimljivo je da su do dolaska Hevitsona i osnivanja njegove vinarije 1998. godine preostalih osam redova murvedre grožđa korišćeni isključivo za proizvodnju pojačanih, penušavih ili čak stonih vina što je novi vlasnik, na sreću, izmenio.

Domäne Wachau 2

Domäne Wachau

Vinograd u verovatno vodećoj austrijskoj vinskoj oblast Vahau poznat je po sortama gruner veltliner i rizling. Male, kamenom podzidane terase iznad Dunava koje vinarske porodice ručno održavaju predstavljaju jedinstvene biodiverzitete, a neki od vinograda kao što su Achleiten, Kellerberg i Singerriedel su među najpoznatijim na svetu.

Château Margaux

Château Margaux

Legenda leve obale Garone i regije Medok koja je imala više uspona i padova ali gotovo uvek davala najskuplja svetska vina. Dovoljno je reći da se ime vina Margaux pominje u dalekom 15. veku, ali pravi procvat kreće vek kasnije. Možda ima i zanimljivijih vinograda i vinarija, ali očigledan je veliki uspon ovog brenda u poslednjih godinu dana pa se može reći da kreće novi hod po veličanstvenoj stazi stare slave. U vinogradu od 87 hektara, 80 je posvećeno kombinaciji sorti kaberne sovinjon (75%) i merlo (20%) s nešto malo kaberne frana i peti verdoa.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi