Turska: Vinska tradicija uprkos svemu

Turska: Vinska tradicija uprkos svemu

Od prapočetaka vinogradarstva u petom milenijumu pre nove ere u dolini reka Tigar i Eufrat, proizvodnja vina se u Turskoj nastavila kroz Otomansko carstvo koje je trajalo oko 700 godina, što znači da se zapravo tursko vinsko nasleđe prostire u kontinuitetu skoro 7.000 godina!

Tragovi te bogate istorije vide se pre svega u činjenici da se na tlu moderne Turske danas nalaze neke od najstarijih poznatih sorti grožđa u svetu, među njima čak oko 800 autohtonih. Uprkos činjenici da je zakonom iz 2013. godine zabranjeno oglašavanje vina i žestokih pića, te da čak 80% lokalnog stanovništva ne konzumira alkohol, tamošnja vinska scena pronalazi način da drži korak sa svetom. Naravno, glavni teren za to su inostrana tržišta, tako da je Turska među najvećim proizvođačima grožđa na svetu. Istina, većina tog roda se konzumira kao stono ili suvo grožđe, dok svega 30 od pomenutih 800 autohtonih sorti ima udela u komercijalnoj proizvodnji vina.

02 22 Turkish Wine HERO OPT2 Vinkara

Zlatno doba turskog vinarstva vezano je na neki način uz pojavu filoksere koja na njihovim prostorima nije ostavila mnogo traga. Tako je 1904. godine u Evropu iz Turske izvezeno 340 miliona litara vina, što je znatno više od trenutne godišnje proizvodnje koja iznosi 75 miliona litara.

Turska je podeljena na relativno velike vinske regije gde ne postoji zvanični sistem apelacija. Oblast na zapadu od obala Egejskog mora ima mediteransku klimu i dom je otprilike polovine od oko 150 proizvođača vina u zemlji. U unutrašnjosti, nadmorske visine vinogradarskih položaja dostižu i do 750 metara, gde je reč o kontinentalnoj klimi kakvu uglavnom poseduje drugi najveći region Marmara okružen Egejskim, Crnim i Mramornim morem i gde se nalazi oko 30% vinograda i vinarija. Region Anatolija podeljen je na severnu, južnu i centralnu podregiju. Tu se nalazi i drevna vinogradarska dolina gornjeg toka reka Tigra i Eufrata, a vodeće sorte su autohtone bogazkere i emir.

arcadia 423jpg scaled

Generalno, najpopularnija vina su crvene kupaže, a popularnost roze vina ubrzano raste. Uz brojne međunarodne sorte poput širaza, kaberne sovinjona, kaberne frana i merloa, najčešća su crvena vina od sorte Öküzgözü koja najbolje rezultate daje ukoliko se tek malo „dodirne“ sa hrastovinom, a još je bolja bez upotrebe drveta. Bobice su veoma krupne pa odatle i ime okuzgozu što u prevodu znači volovsko oko.

Veoma je rasprostranjeno i grožđe od sorte Kalecik Karasi od kojeg mogu da se proizvedu elegantna i kompleksna crvena vina s ukusima jagode, trešnje, crnog bibera i karanfilića uz blagu notu kandiranog voća. Ime je dobilo po mestu postanka, gradu u Anatoliji i znači „crno od Kalečika“.

U bukvalnom prevodu „spaljivač grla“ je sorta Bogazkere koja potiče iz Mesopotamije. Jaki tanini i umerena kiselost daju crna vina vredna starenja zbog čega ovo vino postaje sve popularnije kao sortno iako se kroz istoriju najčešće mešalo sa sortom Öküzgözü. Ukusi kupine, maline i crne trešnje s akcentima moke, anisa i začina najčešće opisuju ta vina od „spaljivača grla“.

wine cellar turkey

Od belih sorti vredi napomenuti Narince koja sazreva sredinom septembra kad i merlo, a poput pino griđa plod postaje narandžast kada je potpuno zreo. Vino je srednjeg tela i lepih kiselina, na ukusu ima limuna, grejpfruta i ananasa isprepletenih cvetnim notama. Inače, lišće ove loze se najradije koristi za motanje dolme, varijante sarmice.

Posebnu pažnju u poslednje vreme obraćaju vinari na veoma staru trakijsku sortu papaskarasi koja je najverovatnije plod prirodnog ukršanja našeg prokupca sa drevnom belom sortom Alba Imputotato, dok je papaskarasi najverovatnije i jedan od roditelja kadarke. Daje tanko obojena ali vina divnih kiselina pa se za sortu smatra da je najbolja vinska sorta Turske, a posebno dobro uspeva u regiji Uskup koja se nalazi na evropskoj strani Bosfora. Inače, u Grčkoj je papaskarasi registrovan kao Kara Papas.

Poseban problem proizvođačima vina predstavlja ograničen broj stručnih škola i kurseva najvišeg enološkog nivoa, tako da u najboljim vinarijama uglavnom rade inostrani stručnjaci.

Django 2016
Najskuplje tursko vino Django 2016 vinarije Chamlija, vlasnik vinarijua Mustafa Čamlidža

U ovom trenutku verovatno najskuplje vino iz Turske je crvena kupaža Django vinarije Chamlija () sa cenom od oko 200 dolara koje je publika u Beogradu imala prilike nedavno da proba na Grand Tastingu 2022. Ta vinarija radi i odličan merlo kao i čudnovatu belu kupažu sorti Albarino i Narince.

Od najpoznatijih turskih vina poslednjih godina koja su postigla uspeh u svetu valja izdvojiti još kupažu kaberne sovinjona i širaza pod imenom Alçıtepe vinarije Doluca, proglašenu i za najbolje tursko crveno vino na Mundus Vini 2020, te Narince vinarije Côtes d’Avanos koje nastaje iz vinograda podignutog na 950 metara nadmorske visine.

Sve u svemu, zanimljivo mesto za vinske avanturiste u potrazi za neotkrivenim lepotama svakolike svetske vinske baštine. Valja to imati na umu kada sledeći put krenete na letovanje put Mramornog mora...   |

5 turskih vina koja treba probati

Paşaeli K2 Red
Blend kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa i peti verdoa blistave rubin boje s ukusom crnog voća, posebno duda, kupine i trešnje. Dobro izbalansirano sa svilenkastim taninima lepo se slaže sa jagnjetinom ili kolenicom.

Kayra Öküzgözü
Lagano i mirisno vino čija svežina delimično pokriva ozbiljne note. Veliki broj nagrada uticao je da bude među skupljim etiketama. Priču na nepcu vode džemaste arome crne trešnje, ribizle i kupine dok iz pozadine dopiru naleti eukaliptusa, crnog bibera i egzotičnih začina poput anisa. Suvo i tanično vino sa priličnim uticajem hrasta sjajno ide sa starim sirom, biftekom ili jagnjećim raguom.

anterfile

 

Vinkara Yaşasın Brut
Boje bledog zlata ovo je prvo penušavo vino napravljeno tradicionalnom metodom u Turskoj od sorte Kalecik Karası. Pruža željene mirise greni smit jabuke i tosta da kasnije razvije delikatnu krušku, grejpfrut, cvet narandže i brioš. Vino poseduje godinu berbe, visoke kiseline i kremastu strukturu a divno se slaže sa ribljim čorbama, živinom, teletinom ili svinjetinom.

Pamukkale Anfora Kalecik Karası
Voćkasto vino od sorte Kalecik Karası koje će vas prijatno iznenaditi. Maline, trešnje, zgnječene jagode i šećerna vata uz trunčicu banane uvod su u ukus mokrog lišća, šume i bilja, završno sa crnim biberom i vanilom kao rezultat odležavanja u drvetu. , oseća se hrast u kome je ovo vino odležavalo. Srednjeg tela i lagane strukture tanina, daleko je zanimljivije i kompleksnije nego na prvi pogled.

Paşaeli Sıdalan
Grožđe Sidalan dalo je bledo vino zelenkastog odbljeska. Elegantno, cvetno, puterasto, predstavlja turski pristup šardoneu sa notama zelene jabuke, kruške, meda, citrusna i grejpa. Lagano i kremasto poseduje karakterističan ukus sa nižim sadržajem alkohola (12,5%), a odlično bi se složilo sa salatama i kozjim sirom. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi