Naturalistički vinski predah u Sloveniji

Naturalistički vinski predah u Sloveniji

Nije novost da su slovenački vinari sve više okrenuti organskom i biodinamičkom uzgoju grožđa i proizvodnji vina gde se u tu sliku lepo uklapa ista takva gastronomija, a sve skupa usmerava vinsku kulturu Slovenije u pravcu „naturalnog vinskog turizma“. Na radost inostranih i naravno domaćih gostiju kojima su vinske i ostale detoksikacije izvor radosti i boljeg života.

A ključ života leži u harmoniji, sadejstvu sa prirodom gde su biodinamičari otišli korak dalje poštujući specifične principe, kako u vinogradu, tako i u podrumu. I zbilja je zadovoljstvo isprobati ne samo takva vina već doživeti kompletnu sliku uključujući pejzaže, manifestacije, berbe grožđa sa lokalnim stanovništvom, gostoljublje i upiti filozofiju duboko usađenu u bitak vinara koji su joj se punim srcem predali. Ali kad bi sad krenuli put slovenačkih vinograda koji su svega 5-6 sati vožnje auto putem udaljeni od Beograda gde bi se obreli? Da malo pomognemo?

guerila booking 2048px 06

Guerila (Vipava)

Vina Guerila istoimene vinarije iz sela Planine blizu Ajdovščine vinara Zmagoslava Petriča proizvod su biodinamičkog uzgoja, tradicije čuvenih vipavskih podruma i uglavnom lokalnih sorti poput zeleni, malvazije, pinele, rebule. Šetnja vinogradima, poseta autentičnom vinskom podrumu, prilika da uz svojevremeno najboljeg somelijera u Sloveniji saznate više o biodinamičkim metodama uzgoja samo su uvod u dobra vina.

ST Daniel2

Kad je smeštaj u pitanju, boutique bio hotel St. Daniel nalazi se u šarmantnom selu Štanjel nekih 6-7 kilometara južno od Ajdovščine. Sobe su opremljene prirodnim materijalima u antičkom stilu i nazvane po frekvencijama Solfeđa, a gostima je na raspolaganju wellness centar sa saunom, hidroterapijom, teretanom, masažom. Kuhinja posebnu pažnju posvećuje tradicionalnim receptima sa ovih prostora dok su jelovnici razni, od veganskih, vegetarijanskih ili mesnih, pa do onih bez glutena i laktoze. Ovaj holistički centar mesto je gde se može dobro jesti, piti i spavati, dobro se kretati i osećati ispunjeni pozitivnim mislima.

rodica

Rodica (Marezige)

Organska vinska farma Rodica nalazi se u srcu slovenačke Istre, u selu Marezige, svega 12 kilometara udaljena od Kopra. Sa vrha brda gde se vinski podrum nalazi prostire se pogled na more i netaknutu dolinu reke Dragonje. Vinova loza, nekih 60 hiljada čokota raste prirodno na 15 hektara bez upotrebe pesticida a rezultat je čisto i harmonično vino. Uzgajaju autohtone sorte tipične za severni deo Istre: refošk, malvaziju, žuti muskat, ali i internacionalne uključujući syrah i pino griđo od kojih rade organski sertifikovana vina od 2012. godine.

Dežele refoška

Možete ići u samostalni obilazak imanja ili doći na degustaciju vina dok za prebivanje predlažemo glamping Dežele refoška. Ove male živopisne eko-celine nalaze se usred vinograda i pružaju predivan pogled na Tršćanski zaliv. Svaka kuća je zasebna jedinica i može da primi do tri osobe, dok unutrašnjost svake otkriva istoriju ovog kraja kao i priče o lokalnim šavrinkama, odnosno bakama koje su tajno prenosile (švercovale) ovdašnje domaće proizvode na veliku tržnicu u Trstu.

Korenika & Moškon

Korenika & Moškon (Korte)

Vinarija Korenika & Moškon nalazi se u Kortama, autentičnom selu u srcu slovenačke Istre gde prati biodinamičku filozofiju u proizvodnji vina poštujući prirodu i čuvajući tradicionalne metode proizvodnje vina sa velikom strašću i posvećenošću. Odlična izloženost suncu, blizina mora i brežuljkasti položaj sa pogledom na Sečoveljsku solanu, jednu od poslednjih na Mediteranu gde se tokom sedam vekova so sakuplja ručno, imaju veliki uticaj u stvaranju prepoznatljivih crvenih i belih vina u čijoj proizvodnji učestvuje i Mina Todić, nova generacija enologa iz srpske vinarije Doja.

Padna

Istarske kamene kuće Padna su dve šarmantne kamene kuće za odmor u srcu Šavrinih brda, svega klometar udaljene od Korta i 20 minuta vožnje od slovenačkih primorskih gradova. Mir i netaknuta priroda, fantastičan pogled iz kuća okruženih drevnim maslenicima na ivici starog sela Padna, idealno su mesto za odmor i biciklističke izlete po slovenačkoj Istri i van letnje sezone.

Valentan3

Valentan (Malečnik)

Biodinamička vinarija i organska farma Valentan udaljena je 15 minuta od Maribora, u srcu podravskog vinogorja Štajerske. Posed posvećen ljubavi rezultat je rada ljudi koji su verovali u potencijal odgovorne poljoprivrede kako bi se omogućila zelenija budućnost za njihovu decu. San da proizvode vina prirodno i održivo prilagođavali su biodinamičkim principima. A zašto im je ovakav rad toliko važan možete lako saznati uz obilazak vinograda i degustaciju  vrhunskih vina od rajnskog i velšrizlinga, te frankovke.

Limbus

Razlog više da se uputite ka ovom delu Štajesrke svakako leži u činjenici da se kraj reke Drave nalazi i jedinstveno čokoladno selo u mestašcetu Limbuš, svega pet kilometara od Maribora. To je bajkovito glamping odmaralište u živopisnom okruženju parka prirode, a za jedinstveno iskustvo opustite se uz čokoladni doručak, čokoladne radionice, kozmetiku i masaže, dok se sauna nalazi na drvetu. Eko-odmaralište je otvoreno tokom cele godine pa je pravi hit ovaj doživljaj u zimskim večerima.

Suman

Šuman (Voličina)

Radovan Šuman legenda je naturalnog vinarenja u Sloveniji a njegovi su traminci među najčuvenijim. Biodinamički rađeni vinogradi nalaze se na severoistoku, usred Srednje slovenske Gorice, nekih 30 minuta vožnje udaljeni od Maribora, tu gde se susreću panonska i mediteranska klima uz učešće one hladne, alpske, koja vinima daje dodatnu svežinu. Vinogradi su puni života, domaće životinje slobodno šetaju, ptice imaju svoja staništa, a rezultat su macerirana i oranž nefiltrirana vina vrhunskog kvaliteta uzgojena na prirodnim kvascima bez dodatog sumpora i spremna da ih degustirate.

Eko turisticna kmetija Urska 15

Turistička farma Eko kmetija Urška nudi izuzetnu domaću hranu u kojoj organsko voće, povrće i cveće stvara umetničke slike na tanjiru. Po povratku iz vinograda možete se opustiti u finskoj sauni, turskom kupatilu, raznim vrstama hidromasaže, bazenu čije je dno od oblutaka ili kadi sa senom. Spavanje na seniku, gledanje u zvezde, skupljanje jaja iz kokošinjca, poseta susednoj farmi, pomoć u pečenju hleba ili učešće u radionici filcanja vratiće vas u detinjstvo koje nikada niste imali. Ali ste čuli priče...   |

Foto: Promo
nazad na vrh