Fragaria: Najveći vinograd jagode na svetu

Fragaria: Najveći vinograd jagode na svetu

Izuzetan utisak koji je na posetioce prvog Međunarodnog festivala vina Župa2022 ostavila vinarija Fragaria iz Lukarevine i njihova upečatljiva vina od sorte jagoda i tamjanika, bio je više nego jasan poziv da se iz Aleksandrovca zaputimo uz obližnje župske bregove ka jednoj spektakularnoj lokaciji vinske tradicije.

Nalik na postojbinu duhova, selo Lukarevina čuva dragocene vinske istorijske relikte, poljane, originalne građevine od drveta i zemlje za pravljenje i čuvanje vina od kojih neke imaju gotovo dva veka iza sebe. Ispucali zidovi od blata, negde samo po jedan zid koji prkosi vremenu, naherene grede kao da će svakoga trenutka krenuti nizbrdicom a jedini znak života su sitne siluete što vredno rade između čokota na minijaturnim parcelama vinograda različite boje podloge.

Fragaria (7)
Vinogradi su autentična spona Župe s tradicijom

A na samom ulazu u Lukarevinu, veoma strmo uzbrdo sa leve strane puta kojim povremeno promiču samo traktori, jedina moderna građevina. Porodična boutique vinarija Fragaria kao svojevrsna vrata Lukarevine, granica na kojoj se 21. vek spaja ili razdvaja sa nekim prohujalim vekovima i pristupu vinarstvu.

Domaćin i vlasnik vinarije Slobodan Vujić, kao kapetan kakvog ogromnog prekookeanskog broda što izranja iz zelenih talasa Župe, maše sa prostrane terase u znak dobrodošlice. Zadihani krećemo usponom od 45 stepeni ka palubi, a kako bi otkrili barike u utrobi lađe Fragaria što čuvaju vina koja su samo prošle godine u Beču (AWC) osvojila dva zlata i jedno srebro za crveni segment i prvu srebrnu medalju za belo vino od sorte jagoda, a koja potpisuje enolog dr. Radovan Đorđević.

Fragaria (25)
Stručnjak za marketing, Saša Vujić

- Saša, moja supruga i ja smo duži niz godina uglavnom hodali po vinskim sajmovima, uživali u vinima sve dok jednom prilikom nismo u Banjaluci sreli vinarske legende Župe, Spaleta (Milan Spasić, vinarija Spasić) i Momu (Momčilo Minić, vinarija Minić). Napili smo se skupa jedanput... – umesto pozdrava kreće Slobodan.

-  Tačnije, reče mi jedna drugarica – ubacuje se Saša – Upoznaću vas, ja sam s njima bila u razredu.

Fragaria (21)
Uzoran portfolio za kretko vreme, etikete Fragaria

Vujići, profesori ekonomije Saša i Slobodan, prema, sopstvenim rečima su u proizvodnju vina ušli nekako stihijski, bez velikih predznanja osim početne pionirske želje. U obnovu vinograda nasleđenog od Slobinog pokojnog oca i sadnju novih krenuli su 2013. godine.

- Imamo u poljanama vinograd, ne znam šta da radim s tim, pojadao sam se Spaletu – nastavlja Vujić - I on nam je zbilja pomogao. Svi ti divni ljudi, i Moma, i Spale, i Kosta (Botunjac), Radovana da ne zaboravim, su danas tu sa nama kao deo specijalnog tima. Imamo veliku podršku zahvaljući čemu smo se, uz uspehe na međunarodnim i domaćim ocenjivanjima, rešili da proširimo i nastavimo ovu vinarsku bajku.

Fragaria (34)
Podrum do vrha ispunjen barik buradima

Fragaria trenutno ima dva i po hektara vinograda od kojih se onaj prvi nalazi tik uz kuću. Naravno, u to su uračunate i nove parcele koje će tek dati rezultate, tek posađena jagoda na jednom hektaru i pola hektara vinograda u kome je Petit verdot.

Vinarija posmatrano spolja nije preterano gabaritna, čak bi se reklo da je to porodična kuća na sprat. Iznutra, jasno je da je prostor maksimalno iskorišćen. Prerada grožđa je na vrhu zdanja pa je mogućno raditi i samotok gravitaciono spuštajući vino ka podrumu. U prizemlju degustaciona sala sa šankom za oko dvadesetak gostiju odmah je pored do vrha ispunjenog barik podruma, dok prostori ukrašeni biljem i gitarama koje Slobodan povremeno uzme u ruke odaju da ovde postoji stalna ekipa koja dočekuje goste iako domaćini često i rado putuju.

Fragaria (57)
Župa bez tamjanike ne može

- Mi jesmo mala vinarija – objašnjava on na terasi sa koje se na jednu stranu pruža pogled prema Aleksandrovcu i župskoj udolini, a sa druge pravo na tek posađene vinograde od kojih jedna upečatljivo svetlija parcela nosi naziv Bela zemlja, a u budućnosti mnogo obećava. – Gore među poljanama je i naša stara porodična kuća od koje je ostao samo jedan zid. Nameravamo da je obnovimo jer ima dosta materijala, slika. Mogli bi napraviti mini porodični muzej da ljudi vide kako je to nekad izgledalo i kako se radilo vino.

No pre toga Vujići kreću u dve ozbiljne investicije. Jedna je hladnjača kako bi se arome njihovih belih vina što bolje očuvale za šta trenutno koriste suvi led pre fermentacije. Drugo, na ovoj strmini ispod kuće će se graditi veliki podrum za odležavanje vina iznad koga će biti degustaciona dvorana spiralnim stepeništem povezana sa postojećim delom kuće i vinskim podrumom. Time bi se ozbiljno zaokružila turistička priča u kojoj bi možda i prvi autobus sa vinskim turistima ušao kroz Fragaria „vrata" Lukarevine.

Fragaria (38)
Po uzoru na francuska vina, Fragaria Votaži u buradima

Za tu priču je osim vina na prvom mestu, prirode, gostoljubivosti, zaslužan i gastronomski izraz. Sudeći prema izvanrednom spoju originalnih sastojaka i specijaliteta iz raznih krajeva bivše Juge, te ozbiljnom umeću domaćice (rekoše nam da je Saša bila glavni šef), od mezetluka, džigerice u saftu, tradicionalnog pečenja i čega još sve ne, pa do ringlica i inćuna u limunovom soku i maslinovom ulju, ovde će biti i ozbiljna sladokusačka oaza.

Pre nego prvo vino, sovinjon blan Fragaria White Tajna Veza 2020, veoma izražene mineralnosti uđe u čaše, probamo barikiranu rakiju od tri sorte grožđa: sovinjona, jagode i malo tamjanike. Vinjak koji pripremaju Vujići je u četvrtoj godini odležavanja u buradima, odaje utisak fine herbalnosti i biće hit kad krene u prodaju.

Fragaria (39)
Zlato s ocenjivanja u Beču na AWC, Fragaria Red 2019

Sovinjon iz tanka je čudo. Sa 14,5 % alkohola koji je savršeno inkorporiran predstavlja izuzetno pitko vino što jeste retkost. Ima neka tajna veza...

Na festivalu vina doživeli smo jedinstvenu priliku da probamo sve četiri postojeće jagode, Fragaria, Tri Planine, Vujić i naravno Botunjac. Sve četiri različite i podjednako dobro ocenjene od velikog broja ljubitelja vina.

- Kako smo naizgled haotično pokrenuli vinariju, tako je i sortiment grožđa u vinogradu i vina u podrumu naizgled haotičan ali je zapravo baziran na našem sopstvenom ukusu i intuiciji. Prvo nam se dopao sovinjon, pa potom... Jednostavno uz dobrog enologa trudimo se, slušamo sve što kaže kao i porodica koja obrađuje vinograde, dajemo sve od sebe da pravimo što bolje vino – objašnjava Sloba dok sipa najnoviju Fragaria White Jagoda 2021 vino u čaše.

Fragaria (43)
U vinsku priču oprezno, Slobodan Vujić u razgovoru s našim novinarem

- To sa jagodom je takođe nekako slučajno krenulo – seća se Saša. – Neki Slobini prijatelji su bili kod Koste i ispričali nam da su pili jedinstveno vino, predložili nam da i mi odemo do Botunjca. Probali smo jagodu, mislim 2013. godine i veoma nam se dopalo, ta aromatska originalnost. Sloba je odmah domaćina pitao: Jel bi nam dao kalemove? Hoću, kaže Kosta. Jesi li normalan, kažem ja Slobi, niko drugi vino od toga ne pravi, šta ako se zeznemo i to shvatimo posle pet godina? Ali eto nismo, a sad Moma Minić stalno ponavlja kako imamo najveći vinograd te sorte na svetu – smeje se ona.

Srebro koje je jagoda, kao potpuno nepoznata ocenjivačima u Beču osvojila, ispunjava Vujiće izuzetnim ponosom baš kao i dobre kritike za novu tamjaniku. Fragaria White Tamjanika 2021 nudi potpuno novu viziju ove sorte u Župi. Vesela, iskričava, lepršava, sa mnogo manje cveća ali više ozbiljnih aromatskih nota od klasičnih predstavnika ove, možemo slobodno reći, župske sorte.

Fragaria (42)
Velika očekivanja od prošlogodišnje berbe, Fragaria Red Selekcija 2021 sazreva u barik buradima

Takva, baš kao i prvi roze iz ove vinarije Fragolina, svež i voćan a rađen praktično kao samotok od kaberne sovinjona, savršeno su usmereni ka mlađoj populaciji konzumenata i daljoj popularizaciji vina u ovdašnjoj vinskoj kulturi. Prava je šteta što se ove dve etikete ne izrađuju u velikim serijama jer se u Beču momentalno rasprodaju.

- Nije ideja da rastemo u širinu – odmahuje rukom Slobodan – Maksimalno do 30 ili 40 hiljada boca. Nije mi želja da ovo bude robija, dižemo proizvodnju postepeno s tim da ponuda bude sve bolja. Ima nas u vinotekama, nešto malo po restoranima gde je uglavnom problem što se cene naduvaju 2-3 puta pa i mene bude sramota kad vidim koliko košta naše vino.

Fragaria (61)
Novo poglavlje vinarstav u Župi, Slobodan Vujić ispred vinarije Fragaria

Mirisna Fragolina zbog sočnih osetnih kiselina savršeno ide uz inćune u marinadi kao uvod u meso sa ražnja i crvene etikete. Najsvežije na tržištu je Fragaria Votaži 2019, kuve merloa i kabernea sa trunkom peti verdoa. Uz vino koje odležava 12 meseci u bariku ide i zanimljiva Slobina storija.

- Tokom boravka u Francuskoj u St. Emilionu obišli smo jedan Grand cru i posetili poznatu vinariju koju vodi šesto koleno vinara, probali njihova vina. Imali smo kod sebe naš sovinjon i Fragaria Red, bordo kupažu, i pitali da li žele da probaju. Domaćin proba, zove enologa, zove ženu, sina, svi probaju. Onda kupe po tri paketa – smeh.

Dodaje da su slali vina „na probu“ u jednu od najvećih londonskih vinoteka gde su otišla brojna vina iz regiona a u kojoj se iz ovih krajeva prodaje samo vino Marijana Simčiča. Selekciju su od svih prošla isključivo vina Fragaria i jedne male crnogorske vinarije. Dogovori oko važnog potencijalnog izvoza još traju, otkriva Slobodan.

Fragaria (56)
Hit na srpskoj vinskoj sceni, vino od sorte jagoda

- Trenutno smo u pregovorima, neće biti neka količina ali se sve to radi radi rejtinga. Na Decanter ove godine nismo slali jer sam zaključio da će vina biti još bolja dogodine dok ćemo u Beč poslati roze i jagodu da vidimo u kom pravcu idemo.

Fragaria Votaži je voćno i sočno vino sa lepim naznakama drveta koje najšira publika izuzetno voli u završnici i vrlo povoljnog cenovnog razreda.

Ali drvo je još bolje integrisano u izuzetnom crvenom vinu Fragaria Red Selekcija 2019. Uz puno voća tu su lepo zaokruženi tanini i hrskave kiseline što daju krajnje upečatljivo vino koje će za dve ili tri godine biti savršeno. Bela etiketa označava da grožđe dolazi sa posebnog lokaliteta Bela zemlja dok je sastav kupaže tek nešto malo drugačiji nego u etiketi Votaži, merloa ima oko 65%, ostatak je kaberne sovinjon i peti verdo 3,5% koji ipak imaju svoju ulogu u aromatici. Od sledeće godine se očekuje i učešće kaberne frana, obećava Vujić.

- U ovom trenutku tražimo i vinograd gde bi uzgajali prokupac. Ideja ima puno kao i posla koji nas očekuje, ali sve to dođe na svoje pogotovo kad nas posete prijatelji, mladi ljudi. A meni nema veće sreće nego kad izjutra ustanem da nam skuvam kafu, i vidim tu omladinu kako već sede na terasi uz čašu rozea i upijaju prirodne lepote Župe što im se prostire pred nogama.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi