Princ otkriven na Kalemegdanu

Chateau Prince tandem za pobedu: Goran Blagojević i Lazar Ristov Chateau Prince tandem za pobedu: Goran Blagojević i Lazar Ristov

Svoju premijeru pred vinskim stručnjacima šumadijska vinarija Chateau Prince iz Lipovca imala je u fantastičnom ambijentu restorana Kalemegdanska terasa a dobar glas o vrhunskoj moravi, šardoneu i rozeu prati zanimljiva priča.

Zasijala je nova vinska zvezda na srpskom nebu. Tačnije, ovih dana su prvi primerci etiketa Chateau Prince krenuli ka ljubiteljima vina, a reč je o vinima iz berbe 2021: Velika Morava, blendu morave i šardonea CharM, šardoneu Princess i rozeu Magija od sorti kaberne i merlo.

Sva vina potpisuje poznati makedonski winemaker Lazar Ristov kome je ovo prvi put da radi i neka „tuđa“ vina. Ujedno to mu je bio i prvi dodir sa sortom morava u koju se momentalno zaljubio. A ona je štedro uzvratila, toliko da je napomenuo kako bi se sva ova Velika Morava momentalno prodala u Makedoniji…

Chateau Prince 08

- Ne, ova bi se morava odmah prodala bilo gde u svetu! – ispravio se odmah a prisutni somelijeri i trgovci vinima jednoglasno su se složili.

No priča o vinima Chateau Prince ne počinje u Lipovcu, već porodičnoj vinariji Blagojević u selu Kopljari, negde između Orašca i Aranđelovca gde je Goran Blagojević na dedinom imanju od 2014. pa narednih šest godina na osam hektara posadio i morave i probusa i prokupca i tamjanike uz internacionalne sorte.

- Nisam imao ni najmanju nameru da se širim ali sam u januaru prošle godine sticajem okolnosti preuzeo delimično opremljenu vinariju i 14 hektara vinograda familije Rogan u Lipovcu – objašnjava Goran Blagojević. - Šest hektara širaza što mislim da je najveći zasad u Srbiji, otprilike po tri šardonea, kaberne sovinjona i merloa. Pa se uhvatim za glavu: Šta ću sad odjednom sa svim tim da radim? Za vinograd nije problem, nisam se uplašio, snaći ću se. Međutim grožđe i vino u toj količini?

Okolnosti ali srećne i mala pomoć prijatelja prate hrabre. Glas o „problemu“ stiže do Lazara Ristova, vinara i vlasnika vinarije Lazar koji inače radi samo svoja vina i on dolazi u Lipovac da vidi moravu sa kojom nikada nije radio a sa kojom je Blagojević 2020. godine osvojio zlato na balkanskom BIWC nadmetanju gde se pozlatio i njegov Probus barik 2018.

Chateau Prince 09

Tu treba pomenuti da je svojevremeno vinarija Rogan proizvela sortni širaz koji je privukao široku pažnju, ali i šardone koji osvaja prestižne nagrade na svetskom prvenstvu ove sorte u Burgundiji, Chardonnay du Monde. Sva ova „čuda“ na jednom mestu možda su i bila zanimljiv „mamac“ iskusnom vinaru kakav je Lazar.

- Morava je za mene bila iznenađenje uz izazov da radim nešto što nikada nisam radio. – priznaje. - Probao sam da pribavim informacije od kolega vinara ali su bile oskudne jer morava ima malo, probali smo neke. No ova je bila sasvim drugačija, najveće iznenađenje u mojoj karijeri, vino koje mi je odmah postalo omiljeno kao i svima kojima sam ponudio da ga probaju. To je sorta budućnosti za Šumadiju.

- Kupio sam vinariju Rogan bez kapi vina i gotovo sve što od sad budemo radili od grožđa iz Kopljara i Lipovca ići će pod brendom Chateau Prince – objašnjava Blagojević. – A kad je Lazar došao ovamo oduševio se na prvi pogled vinogradima i predelom. Videlo se da bi mu bilo jako žao da sve to propadne ili ode u pogrešnom pravcu i berba 2021 je njegova prva berba pri čemu, bez njega, ovo sigurno ne bi uspelo. Prepustio sam mu vino ja se držim vinograda i već smo ovog proleća na BIWC u Grčkoj osvojili novo zlato za Veliku Moravu i Chardonnay.

Chateau Prince 04

Za sva bela vina koja smo probali ideja autora je bila da budu lagana, lepršava, elegantna i ona to jesu iako je godina 2021. bila puna sunca. Goran napominje da do te berbe morava jedva da je dostizala 12% alkohola dok u poslednjoj koja ispunjava zahteve da bude sveže i aromatično vino ipak ima 13 procenata.

Somelijeru Marku Krstiću je Velika Morava jako zanimljiva, uz arome dinje, ananasa, provlači se nota kore od banane. Primećuje da je široko prihvatljiva i dopadljivija u odnosu na mnoge druge predstavnike te sorte na tržištu. Pominje savršen trenutak berbe grožđa dok somelijer Marko Marjanović apostrofira dinamičnost vina i očuvane kiseline:

- Za razliku od mnogih drugih morava koje sam probao ovde ne osećam onaj oksidativni ton kome je sorta ponekad sklona te bude previše zamorna. Ovo je vino manje obojeno, dosta svežije i dobrog balansa.

Chateau Prince 03

Zanima ga šta je Ristova najviše fasciniralo u vinu, telo, aromatika, strukltura, dužina završnice?

- Očekivao sam da ćemo juriti samo aromatski kompleks pirazinskog, sovinjonskog tipa najčešće prisutan u sorti. No dobili smo nešto što uz svežinu ima i aromatiku, divnu strukturu, aftertejst. Vino koje je podložno odležavanju u velikim bačvama pa čak i bariku ali zbilja ne znam da li uopšte ima potrebe za tim. Ozbiljna vinarija mora uz sveža imati i barikirana vina ali smo mi skroz „novi“(smeh) i u drvetu su samo crvena vina.

- Posedujem tri vinograda morave sađena raznih godina i četiri puta sam pravio vino od nje – pojašnjava Blagojević. - Stoji primedba za vino od ove sorte da hoće da „padne“. Prvo je sasvim sveže dok posle godinu dana, zadrži ukus i miris ali postane pomalo ravno. No to očito ima veze sa tehnologijom kad se ne ispoštuje do kraja što ovde nije slučaj.

Chateau Prince 01

Kao drugo vino probamo CharM 2021, kupažu šardonea i morave zbog koje je u imenu slovo „M“ veliko. Uz željenu svežinu, dobar balans, vino se čini elegantnije pogotovo u suptilnoj ali prilično perzistentnoj završnici. Domaćini objašnjavaju da je cilj bio uzeti podjednako karakteristike od obe sorte što je i očigledno jer na nosu prvo nastupa sovinjon da bi morava preuzela priču do kraja.

Easy to drink je komentar prisutnih uz napomenu da vino može da se pije od ručka do večere bez problema, da ne zahteva hranu i može biti aperitiv. Najbolja su vina koja se piju, prodaju i prave pare, dobacuje Ristov uz osmehe prisutnih. Kada se uz to doda i cena koja ni za Veliku Moravu ni CharM ne prelazi 1.000 dinara razumljivo je ineteresovanje trgovaca.

- Neko je rekao da je kaberne kralj vina, a pošto širaza imamo najviše u Lipovcu, on je svakako princ – najavljuje sledeće vino vlasnik Chateau Prince – A kad imate princa morate mu pridružiti princezu i to je ovaj naš šardone Princess 2021.

Rađen isključivo u tanku gde je samo deo vina kratko macerirao ovo je jedan od ređih šardonea u Srbiji koji nije komunicirao kroz drvo pa baš zato deluje tako sveže i sortno. Sa 14% alkohola poseduje sve odlike neophodne za konzumaciju čitave godine dok lakoćom i lepim kiselinama asocira i na letnje, lepršavo vino.

Chateau Prince 05

Za prvo predstavljanje roze Magija 2021 stavlja ukusnu tačku na kraj. Ovo je pravi money maker slažu se svi, upravo patern koji se najviše traži, pije i prodaje. Vino na granici polusuvog, lepe svetle boje, voćne i cvetne aromatike koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim prosto se poigrava sa izuzetno bogatim izborom jakih i slanih sireva ispred nas.

- Ideja je bila napraviti dopadljiv roze sa šest ili sedam grama prirodnog šećera zaostalog od fermentacije, vino dopadljivo svim polovima, onima koji se razumeju i koji se manje razumeju u vina – objašnjava Ristov. – Magija je jasno, tehnološki besprekorno vino neophodno letnjem tržištu koje može da se pije uz laganu hranu, dezert, uz cigaru ili samo. Na 40 stepeni Celzijusa teško se pije kompleksni Provansa roze.

I zaista, ovaj roze i ugrejan u čaši ne gubi od svojih prijatnih svojstava, prosto nema potrebe da bude jako ohlađen. Prava magija!

Lazar Ristov: Morava vino budućnosti za Srbiju

Chateau Prince 07

 

Vinarija Lazar u antičkom gradu Stobi ima iza sebe velike uspehe na međunarodnim ocenjivanjima pa Ristov smatra da više i nema potrebe da na njima učestvuje. Zanimljivo je takođe da poseduje verovatno najjužniju graševina u regionu.

 - Imam oko hektar i po graševine. Do 2016. godine zvali smo je u Makedoniji rizling a onda prekrstili u graševinu jer je pod tim imenom bila poznata u Jugoslaviji. I to je vino koje se u mojoj vinariji prvo napuni u novembru i prvo proda, a prodato vino je najbolje vino. Do leta mlada graševina već nestane.

Zanimljiv je i njegov odgovor na pitanje kako bi postavio moravu u odnosu na graševinu i tamjaniku.

- Smatram da morava punog tela i sa mnogo voća ima daleko veći potencijal od graševine a da je tamjanika vino trenutno u trendu kod mladog sveta pri čemu muskatna vina skoro nikad ne budu i ozbiljna vina.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi