Vina Deklić: Porodično vinsko blago Vižinade

Vina Deklić: Porodično vinsko blago Vižinade

Jedna od uzbudljivijih vinskih priča Istre danas nastaje na području Vižinade u porodičnom podrumu Deklić čija su vina od nedavno prisutna i na tržištu Srbije.

Od svih regiona s područja bivše Jugoslavije Istra je napravila najveći iskorak u uspostavljanju identiteta svojih vina. Bio je to osmišljen i dobro realizovan program koji je u svega nekoliko decenija ovo zeleno poluostrvo na sevru Jadranskog mora pretvorilo u pravi mali vinski raj. Praktično gde god krenete nekim od istasrkih puteva koji povezuju pitoreskne gradiće naletećete na vinariju. Za prosećnog turistu više i nije važno koju, jer zna da će u svakoj od njih pronaći delić autentične Istre koji će u kombinaciji s lokalnom kuhinjom i očuvanom prirodom ponuditi nezaboravan doživljaj.

Vinarija Deklić nalazi se u selu Ferenci okružena s nekoliko porodičnih kuća. Nedavno su proslavili 100 godina kontinuiteta u proizvodnji vina i za tu priliku napravili kupažu kaberne sovinjona, merloa i terana pod etiketom Familia proglašenu prošle godine za najbolje crveno vino Istre na popularnoj manifestaciji Vinistra.

DEKLIC (10)
Sa bratom Dinom preuzeo brigu o vinariji 2014. godine, David Deklić

- Nakon što smo decenijama uspešno pravili monosortna vina odlučili smo da probamo nešto drugačije – priča David Deklić (30), enolog koji danas s bratom Dinom (29), ocem Marinom (55) i dedom Konstantinom (81) vodi vinariju. – Radi se o limitiranoj seriji od 1920 boca, koja simbolično ukazuje na godinu u kojoj je moj pradeda Marko napravio prvo vino. Grožđe je ubrano 2015. godine iz našeg najboljeg vinograda na 310 metara nadmorske visine i predstavlja field blend terana sa 80 godina starih čokota, te kaberne sovinjona i merloa koji su posađeni tridesetak godina kasnije, svojevrsni grand cru Vižinade i ujedno naše prvo single wineyard vino.

I Familia je doista izuzetno vino, ekstraktno, izraženih voćnih i začinskih nota s moćnih 14% alkohola. Kaberne sovinjon čini 60 procenata u kupaži, merloa ima 30 posto a ostatak je teran. Na ukusu je vino mnogo smirenije, u balansu, mekanih tanina i osetne mineralnosti. Ozbiljan potencijal za rast narednih desetak godina i putokaz u kom pravcu bi dalje vinska prića Deklića trebalo da se razvija. Pogotovo kada za tri godine završe novu modernu vinariju za koju je teren već spreman.

Ako je Familia trasirala put u budućnost ove porodične vinarije, sveža vina od malvazije i šardonea, te u bačvama odležali teran i kaberne sovinjon su ono na ćemu su Diklići izgradili ugled tokom svih ovih decenija. Uz te etikete u podrumu imaju još roze od terana i poluslatki muškat žuti, nedavno su napravili i prvi svoj penušavac, a pred kraj godine će na tržište i njihov prvi merlo iz berbe 2019.

DEKLIC (6)
Teroar u boci, Malvazija istarska Deklić

David je s bratom Dinom preuzeo brigu o vinariji 2014. godine, jedne od lošijih u poslednjim decenijama u Istri, pogotovo za crvena vina.

- Prvo vino koje sam tada napravio bio je roze od terana koji je na iznenađenje mnogih postao hit na tržištu. Bio je to značajan podstrek da nastavimo u istom smeru – kaže David.

Taj roze od terana i danas je izuzetno popularno vino svežih voćnih nota maline i jagode koje se odlično pokazalo i kao aperitiv i kao pratilac raznih jela od testenine i moprskih plodova.

Ipak, najpopularnija je malvazija, harmonično sklopljeno sveže vino s tipičnim aromama bagrema i citrusa, lepršavi otisak Istre za koji su u vinariji dobili do sada brojne nagrade. U istom stilu je i nešto strukturniji šardone iz kojeg probija mineralnost zaokružena u intenzivne arome belog voća. Inače, oba vina osvojila se nedavno zlatne medalje na Vinistri za berbe iz 2021. godine.

DEKLIC (24)
Svako u porodici ima svoje mesto u prozvodnji vina, Lucija Deklić je zadužena za prezentaciju vina gostima vinarije

U crvenom segmentu teran je sorta koja daje vrhunske rezultate u Vižinadi. Njihov iz berbe 2021 takođe se okitio zlatom na Vinistri u kategoriji mladih vina, nakon čega je otišao u bačve na odležavanje. Onaj stariji, iz 2019. godine, koji je upravo stigao na tržište, skladno je i nepretenciozno posloženo pitko vino za svaku priliku koje ukazuje na nežniju i razigraniju stranu sorte. Kombinacija je to terana odležalog 18 mescei delom u bariku, delom u velikim bačvama od 3.000 litara.

Za jasniju sliku potencijala Deklićevog terana potrebno je ipak otvoriti boce nekih starijih berbi, recimo 2017 godinu u kojoj su ozbiljne kiseline i fino ispolirani tanini dali čvrst okvir zrelom, sturkturnom vinu punog tela i pamtljive duge završince.

U vinariji su ponosni i na kaberne sovinjon iz svog vinograda koji kao monosortno vino nosi sve ono što na prvu loptu i očekujete od evropskog kabernea. Sazrevajući u bačvama od 500 litara od francuskog hrasta, već u zavisnosti od berbe između 18 i 24 meseci, u čaši deluje veoma potentno, prijatnih tanina i naglašenih aroma bobičastvog voća između kojih se provlaće nagoveštaji tamne čokolade. Ono što mu daje dodatnu intrigu su mineralni i začinski tonovi koji vas pozivaju na dalje istraživanje senzacija.

Uz originalni poluslatki muškat žuti, liniju Deklić vina zaokružuje penušavac od šardonea i malvazije Grazia napravljen tradicionalnom metodom u svega 1.000 boca iz berbe 2020.

DEKLIC (1)
Priča se nastavlja, David sa suprugom Ivanom

Inače, vinarija Deklić trenutno ima u posedu 20 hektara vinograda na čak sedam pozicija, po ćemu su posebni u Vižinadi, s tim da su u punoj snazi trsovi na nekih 17 hektara. David kaže da je cilj sačuvati kvalitet u vinima koja trenutno proizvode te da za sada ne razmišljaju o širenju sortimenta.

- Planiramo u novoj vinariji da prikažemo četiri lica malvazije: kroz inoks, kroz drvo, kroz amforu i kroz betonsko jaje. Da vidimo kako se sorta ponaša u različitim sudovima. Istovrmeno razvijaćemo stvaranje nove linije što prirodnijih vina, manje serije koje će u prvi plan iznositi naš identitet i odnos prema vinu.

Uz pomenute tri generacije koje su maksimalno posvećene vinogradu i proizvodnji vina, u vinariji bitnu ulogu imaju i Davidova majka Ema, sestra Lucija, te očev brat Klaudio i njegova žena Silvija. Ta zajednička posvečenost istom cilju je uz stasale vinograde na crvenoj zemlji Vižinade glavni adut ove vinarije okrenute proizvodnji autentičnih i iskrenih vina Istre. Nešto što je danas u fokusu svakog ozbiljnog vinara koji traži mesto za svoja vina na pretrpanoj vinskoj sceni ovog lepog poluostrva. Deklići su taj preduslov već ostvarili. Ostaje da ispratimo sada do kojih visina će ta porodična vinska priča da se vine.

Projekat Familia

Projekt Familia zanimljiv je pokušaj zbližavanja vinske publike i mesta na kojem vino nastaje. Naime, svako ko se prijavi za kupovinu dva kartona vina Familia, kojeg inače nema na slobodnom tržištu, može da prati godinu dana sve šta se događa u vinogradu i kako to vino nastaje.

Kupcima će se informacije o stanju u vinogradu i podrumu slati newsletterom, a moći će i lično da obiđu čokote u vinogradu. Kada vino bude gotovo narućene količine biće dostavljene kupcu na njegovu kućnu adresu.

David kaže da je interes za ovakav vid prodaje vina velik, da se ljudi uključuju u projekt i na taj način postaju pridruženi članovi vinske porodice Deklić.

Foto: Ivana Čutura & arhiva
nazad na vrh