Mali vodič kroz pino noar

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Pino noar ili crni burgundac jedno je od najpopularnijih crnih vina na svetu. Dobija se od sorte koja je veoma zahtevna u vinogradu i koja uspeva u relativno uskom području nešto svežije klime. Ali, kada se napravi kako treba daje suptilna vina lakšeg tela i naglašene elegancije i dugovečnosti.

Kao jedna od najvažnijih karaktertistika pinoa često se navodi raznovrsnost. Stručnjaci čak tvrde da ovo vino nikada ne može da dosadi i da se gotovo uvek na kraju svačijeg vinskog puta, ako dovoljno dugo njime hodite, nalazi upravo pino noar!

Važan aspekt na kojem posebno treba istrajati kod vrhunskih pinoa je ekspresija teroara, a ukoliko se u vinu prepozna i uspešan autorski potpis vinara onda je rezultat po pravilu vrhunsko vino.

Šta je pino noar?

Pino noar je crna sorta za koju se pretpostavlja da potiče iz Francuske. To je ujedno i jedna od najstarijih vinskih sorti čiji se vrhunski dometi najviše vezuju za francusku regiju Burgundija. Zbog popularnosti i problema prilikom uzgoja vina od pino noara spadaju među najskuplja na svetu.

pexels jep gambardella 5086615
Foto: Pexels

Odakle dolazi pino noar?

Mada poreklo sorte nije u potpunosti poznato, Burgundija u Francuskoj je u neku ruku duhovna kolevka ovog vina. Kako je popularnost vina rasla tako su se i zasadi pino noara širili po drugim delovima Evrope i sveta. S obzirom na to da zahteva nešto svežiju klimu, pored Francuske pino noar danas daje vrhunske rezultate i u Nemačkoj, Austriji, Novm Zelandu, Australiji, SAD i Čileu, a poslednjih godina imamo primere i sve ubedjivijih pinoa iz Srbije.

Šta znači pino noar?

Ime potiče od francuskih reči za bor (pinot) i crno (noir), što je asocijacija na oblik grozdova nalik šišarkama i boju zrna.

Kakav ukus ima vino od pono noara?

Najčešće vino od ovog grožđa je suvo, laganog do srednjeg tela, sa jasnim kiselinama, svilenkastim taninima i alkoholom koji se kreće između 12% i 15%. Najcenjeniji pinoi imaju kompleksni buke koji čine arome trešnje, maline, pečuraka i šumskog tla, što može biti dodatno začinjeno notama vanile i korice hlebe ako je vino sazrevalo u drvetu. Naravno, sve to dosta varira u zavisnosti od klime i stila proizvođača jer se  delikatniji i laganiji pino noar rađa u hladnijim predelima, dok oni topliji nude zrelije voće i punije vino sa više alkohola.

wine g1a44bed1c 1920
Foto: Pixabay

Uz koju hranu se najbolje sljubljuje?

Kada dođe do kombinovanja hrane i ovog vina čini se da svetlije crveno meso patke i jagnjetine, te belo meso poput ćuretine, svinjetine i piletine prijaju eleganciji, kiselosti i voćnosti pinoa. Naravno, tu se savršeno uklapa i meso od lososa ili druge ribe snažnijeg ukusa, a vino će odlično podržati i paste ili rižoto u kojima se nalaze pečurke. Gusti sosovi na bazi putera nisu preporučljivi jer lako mogu potisnuti delikatne aromatske ukrase pinoa.

Kako razlikovati pino noar od kaberne sovinjona i merloa?

I kaberne sovinjon i merlo imaju više tanina, tela, alkohola i tamnije su obojena vina. Suštinski, pinoi su elegantniji i nose arome crvenog voća (brusnice, maline i trešnje) dok kaberne sovinjon i merlo više naginju crnom bobičastom voću (ribizla, kupina, višnja). |

Pino u raljama mutacija

Grožđe pinoa se javlja u velikom broju varijacija iz prostog razloga što je više od 1.000 godina prisutan na svetskoj sceni i time daleko stariji od kaberne sovinjona. Iako je poznato gotovo 1.000 klonova pinoa, njegove poznate varijacije pino beli i pino griđo zapravo nisu drugo grožđe već pino noar koji je mutirao.

Međunarodni dan pino noara u Srbiji

Kao i većina internacionalnih sorti i pino noar je dobio dan u kalendaru. To je 18. avgust, a ove godine taj dan obeležen je i u Srbiji prigodnom degustacijom tridesetak etiketa u Legat klubu na Dedinju.

pino anterfile

Od vinarija iz Srbije bila su prisutna vina vinarija Botunjac, Lastar, Deurić, Aleksandrović, Milijan Jelić, Dumo, Maurer, Bikicki, Rnjak, Braća Rajković, Hopovo, Dumo, Bora i Vertiz.

Opšti zaključak je bio da najveći deo domaćih pinoa teži ekstraktivnijem stilu i punijem ukusu, gde se pokazalo i da takvim vinima treba duže odležavanje u boci ili duže dekantiranje ako su svežije berbe. Takođe, primetno je da uticaj drveta često preovlađuje nad sortnim karakteristikama, mada ima i vinara koji teže minimalnim intervencijama i tradicionalnoj proizvodnji što vinu daje izraženiju individualnost i voćniji karakter.

Generalni zaključak je da pinoi iz Srbije donekle odstupaju od stila koji krasi Burgundiju, ali da smo kao vinska scena zreli da ponudimo tržištu zanimljive varijacije nekakvog srpskog stila pino noara koji objedinjuje sortu i podneblje s našom vinskom tradicijom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi