Robert Parker: Nos od milion dolara

  • Tekst  Sergej Petrov
  • Objavljeno u Vinske priče
Robert Parker: Nos od milion dolara
DRUGI DEO

Dobiti 100 poena od Roberta Parkera, za svakog vinara ravno je Oskaru. Ne samo da će to vino ostati upisano zlatnim slovima u svim vinotekama, već će se višestruko uvećati i zarada svima koji su uključeni u proizvodnju, distribuciju i prodaju tog vinca!

A gde ima novca ima i – politike. O seksu da i ne govorimo…

robert parker 03

Koliki je uticaj Roberta Parkera na plasman vina u svetu ilustruje podatak da u policijskim dosijeima postoji evidentirano nekoliko prijava u kojima anonimni vinoljupci nezadovoljni Parkerovim ocenama prete ubistvom!

Naravno, daleko je više onih koji bi da probaju milom, a ne silom. Tako je ostala priča da su mu dvojica vlasnika francuskih vinarija nudila seksualne usluge svojih ćerki, ne bi li ga malo opustili prilikom ocenjivanja njihovih vina! Parker je, kažu, ostao nezinteresovan za ponudu.

Time je pokazao ne samo da ima nos vredan milion dolara, na koliko je osiguran(!), nego i karakter koji nema cenu!

r parker

Da bi se shvatila suština ovih priča o pretnjama i ponudama, dovoljno je poslušati iskustvo trgovaca vinima iz Bordoa, koji tvrde da razlika u Parkerovoj oceni od 85 do 95 poena, preračunato u vrednost koju pomoću te ocene vino dobija na tržištu, iznosi oko sedam miliona evra! I to samo po jednom vinu! Maksimalnih 100 poena će učetvorostručiti tu vrednost!

Pa vi sad vidite koliko vredi čednost vinogradareve ćerke…

Kada smo kod dodvoravanja, nije slučajno da su Parkeru čak dva francuska predsednika lično uručila orden zasluga. Prvo mu je François Mitterrand 1993. godine dodelio titulu Chevalier dans l’Ordre National du Mérite, a zatim i Jacques Chirac, na ceremoniji u Jelisejskoj palati 1999. godine, zakačio orden Chevalier dans l’Ordre de la Légion d’Honneur, uz napomenu da se radi o „najuticajnijem promoteru francuskih vina u svetu”. Šest godina kasnije Chirac će mu dodeliti i titulu Officer u Légion d’Honneur.

Na sličan način njegov doprinos plasmanu italijanskih vina u svetu doživeo je i italijanski premijer Silvio Berlusconi, uručivši mu 2002. godine Nacionalni orden za zasluge i titulu Commendatorea! Parker je jedini vinski kritičar kojem je uručeno ovo najviše italijansko priznanje.

parker1

Prošle godine to su uradili i Španci, kada su mu dodelili orden Gran Cruz al Merito Civi.

Ali, kako je Parkerov uticaj rastao, tako je rastao i broj onih koji su ga osporavali. Na vrhu nikada nije dosadno, ma koliko se to onima ispod čini!

Suština zamerki svodila se, naravno, na objektivnost. Tako je počelo da se goviri kako je Parker pojedine berbe u Bordou ocenjivao u društvu uticajnijih trgovaca vinima, što navodi na to da su tokom „pijuckanja” mogli da se konsultuju koja bi vina bilo dobro da poguraju te godine. Tokom godina na terenu, Parker se neminovno sprijateljio sa nekim vinarima, nekima je postao i kućni prijatelj, a bogami nekima i kum na venčanju, rođenju dece… I kako onda kumu da ne daš 100 poena!

100 RP

Yquem 1811Oznaku 100 RP poena dobilo je do sada 224 vina.
Region iz kojeg potiče najviše „stotki” je dolina Rone u Francuskoj, sa ukupno 69 vina. Na drugom mestu je Bordo sa 53 vina, a odmah iza Kalifornija.Zanimljivo da iz Šampanje nije izašlo ni jedno vino ocenjeno sa 100 poena!
Od 224 vina ocenjenih sa 100 poena 28 su bela ili dezertna, a čak 196 crvena.

Najstarije vino među njima je 1811 Château d'Yquem, koje je ujedno i najskuplje – 123.000 dolara

Guigal-Cote-Rotie-la-MoulineNajjeftinije je 1995 Chateau la Graviere Tirecul Vendange Tardive cuvee Madame sa cenom od oko 60 dolara.

Vinarija sa najviše vina ocenjenih „stotkom” je Chapoutier, ukupno 13! Vino koje je najčešće dobilo 100 poena je Guigal Cote Rotie la Mouline, ukupno 9 različitih berbi!

Berba koja je donela najviše „stotki” je 2007, ukupno 27!

Takođe, pošto je biznis prevazišao kapacitete jednog čoveka, Parker je postavio svoje „vinske advokate” u svim važnijim vinskim regionima sveta. On sam zadržao je Bordo i Kaliforniju kao „svoje dvorište”. Međutim, osim što „advokati” ne mogu svi da imaju isti kriterijum, pa se tako dešava da neki lakše daju „stotke” od drugih, pokazalo se i da svi nisu podjednako imuni na podmićivanje. Poslednji skandal na tu temu desio se nedvno, kada je Parkerov „španski advokat” Jay Miller optužen za uzimanje novac od vinara kako bi im dao dobru ocenu. To možda objašnjava zašto mnoga španska vina imaju ocene iznad 90 RP poena! Najavljena su i neka sudska ročišta, a Miller je u međuvremnu dao ostavku iz – ličnih razloga!

Ima i „advokata” koji retko kada daju ocene iznad 90, čak onih koji nikada nisu dali 100 poena, poput Antonia Gallonija, zaduženog za Šampanju i Italiju. I David Schildknecht, u čijoj su nadležnosti Nemačka, Austrija, Alzas, Languedok-Rusilon i Burgundija veoma, veoma retko daje „stotku”. Na drugoj strani, uz Millera koji je često častio vinare dobrim ocenama, i Parker ume da bude široke ruke. Ovo se vidi jednostavnim upoređivanjem dve velike berbe u poslednjoj deceniji, one iz 2005. u Burgundiji i 2009. u Bordou. Schildknecht je među burgundskim vinima iz 2005. godine pronašao svega dva vredna 100 poena, dok je Parker čak 22 vina iz Bordoa sa oznakom godišta 2009 ocenio maksimalnim brojem poena! Iz tih razloga mnogi u Nemačkoj, Italiji, ali i delovima Francuske, nisu zadovoljni Parkerom.

robert parker 05

Inače, u jednoj iscrpnoj novinskoj priči o njemu, objavljenoj decembra 2000. godine u The Atlantic Monhly, Parker kaže da godišnje proba oko 10.000 vina i da se „seća svakog vina kojeg je probao u protekle 32 godine, te svake ocene koju je dao, sa greškom ne većom od nekoliko poena”!

Na drugoj strani, ovakav vinski Supermen poptpuno je zakazao na javnom blind testu 15 vrhunskih Bordo vina iz 2005. Naime, iako se radilo o berbi za koju je tvrdio da je „najbolja u (njegovom) životu”, nije uspeo tačno da identifikuje ni jedno od vina! Čak je nekoliko puta pomešao vina sa leva i desne obale Žironde, što se uglavnom ne očekuje od vrhunskih poznavalaca vina iz Bordoa!

Ali, ako ostavimo ocene po strani (i novac koji se oko toga neminovno vrti), ono što se može smatrati Parkerovim najvećim doprinosom jeste izlazak u prvi plan manjih vinarija. Kada ga pitaju šta najviše ceni kod vina, odgovor je najčešće – individualnost! Bitno je da vino sadrži neku vrstu prepoznatljive autentičnosti, a to veliki vinski sitemi najčešće nisu u stanju da ponude u vinima.

robert-parker-2

Oni koji su podrobnije analizirali Parkerov ukus kroz ocene koje je davao tvrde da generalno više voli vina sa manje kiselina, dobijena od grožđa pune zrelosti, ona koja se osećaju na hrastovu burad, i sa nešto više alkohola i ekstrata. Sve to se uklapa u trend koji je 70-ih godina prošlog veka inicirao Émile Peynaud, francuski enolog i otac takozvanih „internacionalnih vina”. Naime, vinari su do tada uglavnom izbegavali kasnu berbu, pre svega u želji da izbegnu rizik od kiša pri kraju sezone. Međutim, Peynaud je bio taj koji je predlagao da se sačeka sa berbom dok grožđe poptuno ne sazri, pa čak i prezri, jer će tada vino biti bolje. Insistirao je, takođe, i na kontroli maceracije kroz upotrebu čeličnih kazana.

Sa svoje strane, Robert Parker je nastavio da podržava sve te ideje, tako da se može reći kako je parkerizacija vina koja je usledila na jasan način nastavak Peynaudove „vinske revolucije”. A svaka revolucija ima žrtve i pobednike. Robert Parker je nesumnjivo među ovim drugima.

I to će moći da promeni tek neka nova revolucija.

PROČITAJTE PRVI DEO

nazad na vrh