Legat 1903, budućnost na temeljima tradicije

Legat 1903, budućnost na temeljima tradicije

U ekskluzivnom beogradskom restoranu sa Michelin preporukom Legat 1903, krem garnutiri vinskih stručnjaka predstavljena su prva vina istoimene nove vinarije Legat 1903 podno Venčaca.

U selu Banja, na mestu gde je pre 120 godina 2. septembra 1903. godine osnovana, gde se nalazila i gde je svojevremeno svetske uspehe postizala Venčačka vinogradarsko-vinska zadruga, konačno se ostvaruje san porodice Čolović da nastavi ono što su njegov predak Kosta Čolović i ostalih 17 osnivača Zadruge zamislili da traje vekovima.

Legat 1903

Na stolu su se uz izvanredno složene zalogaje našla tri bela vina iz berbe 2021: Muscat Petit Grain, Viognier i  Chardonnay.

 Ta prva berba sa ukupno nekih 17 hektara zasada loze dala je posebno izraženu aromatiku kakvu samo prve godine, kada grožđe želi da se iskaže, mogu dati.

Legat 1903
Vina upravo po ukusu brend menadžera Legat 1903, Peđe Gavrilovića

- Jako zdravo i čisto grožđe dalo je izuzetno snažnu voćnu ekspresiju i sočnu kiselinu u vinu koje smo dobili u saradnji sa Mišom Cilićem gde je u vinariji Cilić odrađena berba. Cilić je enolog koji istovremeno obučava naš tim dok se ove godine, nadamo se, u potpunosti ne osposobi podrum Legat 1903 da primi preradu – objasnio je poznati somelije Predrag Peđa Gavrilović, inače brend menadžer vinarije uključen u ostvarivanje vizije ovih vina koja nam je i predstavio.

Sva tri vina koja na etiketama nose fotografiju osnivača Zadruge imala su kontakt sa pokožicom od 24 do 36 sati. Usledila je fermentacija, potom blago odležavanje na talogu gde je Muscat Petit Grain bio samo u tanku, 30 procenata vionjea sazrevalo je u francuskim Segvin Moro medijum tostiranim baricima, dok je kod šardoena 40 % vina bilo u hrastovini.

Legat Bekament 966
Miodrag Krsmanović, vizionar turističkog razvoja Aranđelovca i okoline i generalni direktor krovne priče Legat 1903 

Ni u jednom vinu drvo ne dominira, muskat (ili tamjanika) je više voćnih nego cvetnih nota, sa dosta tela i punoće što ga jasno ralikuje od drugih srpskih tamjanika. Visoke kiseline čine ga esktra gastronomskim parom koji prosto vapi za zalogajem što se potvrdilo u sledu sa svežim režnjevima tune u vrhunskom sosu od inćuna i pistaća.

Viognier slične teksture i sa punih 14% alkohola nosi bogatsvo svežine netipično ovoj sorti. Egzotičan za naše podneblje kao ekspresivno i voćno vino biće još bolji nakon vremena provedenog u boci jer su sva vina flaširana nedavno, pre samo mesec ili dva. U rižoto sa Sen Žak školjkom i biskom od škampa uneo je strasni momenat hedonizma.

Legat 1903

U ovom trenutku jasno sortni Chardonnay pun zrelog žutog voća sa blago kremastom strukturom i diskretnim notama drveta, ne toliko na nosu koliko u završnici, čini se ubedljivo najspremnijim za konzumaciju a lako je zaokružio tanjir sočnog satenskog crvenog mesa.

Vinograd nastao 2017. i 2018. godine na mestu nekadašnjeg zadružnog terasastog vinograda nalazi se na visini od 350 do 390 metara nadmorske visine. Po preporuci profesora Nebojše Markovića posađene su pomenute bele sorte, muskat na hektar i po, vionje i pino noar na po tri hektara, a šardone na šest. Planirano je postavljanje još dva i po hektara merloa.

Legat Bekament 825

Iz prve godine dobijeno je oko 16.000 boca a kad vinograd bude u punom rodu očekuje se proizvodnja između 70 i 80 hiljada preko koje se neće ići. Barikirani pino noar je flaširan i očekuje se sredinom ove godine da izađe na tržište.

Plan je da 2024. godine bude završen kompletan projekat vinarije sa bioskopskom salom, objektima za vinski turizam, muzejom. Tada će putem filmova i istorijskih artefakata, uz ova vina, ideje i trud ovih ljudi, Venčačka vinogradarska zadruga iz koje je prvi srpski penušavac potekao 1929. godine kao što je i prva struja iz generatora osvetlila vinski podrum i Banju dok su u Beogradu još uvek gorele plinske lampe, doći po drugi put među Srbe.  |

Foto: B. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi