Sartorius, primer dobre prakse

Sartorius, primer dobre prakse

U sve žešćoj trci ne samo za uštedama u proizvodnji već uopšteno govoreći za održivim poslovanjem, firma Biotest, jedini u Srbiji autorizovani distributer nemačkog, svetski poznatog proizvođača tehnologije za fitriranje koja čuva arome u vinu Sartorius, otkriva nam značaj ove opreme kroz iskustvo korisnika.

Estandon Cooperative korporacija je prva udružena vinska kompanija u Provansi koja okuplja 250 francuskih vinogradara u osam operativnih zajedničkih vinskih podruma. U grupaciju je uključeno još desetak proizvođača sa sopstvenim podrumima što godišnju proizvodnju uglavnom čuvenog provansalskog rozea zaokruži na oko 20 miliona boca, a gde samo sedam procenata otpada na druge boje i stilove vina. Ovaj koncern godišnje donese očekivani prihod od oko 50 miliona evra i jednostavno ne može dopustiti gubitke u procesu proizvodnje, pa ni zbog sedam decenija istorije i reputacije koju poseduje.

sart

Estandon brend je posle II svetskog rata 1947. godine osnovao Žan Bagni (Jean Bagnis) okupivši vrhunske teroare te regije koja će dobiti naziv Côtes de Provence AOC a brend je momentalno postao hit među ljubiteljima vina. Četvrt veka kasnije 1973. godine priključuje se dosta vinara iz oblasti Var i Bouches-du-Rhône, a proizvodnja vina u bocama i beginboksu ubrzano se širi sve do današnjih dana čineći znatan udeo u proizvodnji vina Provanse.

- Estandon kooperacija poseduje tri potpuno automatizovane linije za punjenje uključujući beginboks liniju sposobnu da pakuje vina u pojedinačna pakovanja od dva i 10 litara. Druge dve pune 9.000 boca na sat, te 6.000 boca formata magnum ili pola buteljke. Kako bi to omogućili uz najbolji rezultat sve tri linije za punjenje su priključene na Sartorius uređaj za filtriranje i CIP (Clean in-place) sistem – kaže Patris Delabr (Patrice Delabre), direktor proizvodnje u Estandon Cooperative.  

sart1

Sartorius solucije za filtriranje vina (piva, vode) mogu biti manuelne, poluautomatizovane i potpuno automatizovane, a iako u svom portfoliju Sartorius nudi i vrhunske klasične sisteme sa filter pločama pogodne za manje proizvođače, za ovako napredne vinarije sa posebnim potrebama po pitanju brzine rada i kvantiteta, preporučuju se solucije za filtriranje sa standardnim filter „svećama“ gde je protok između 2.000 i 5.000 boca na sat u zavisnosti od broja filtera (sveća) uključenih u protok do sistema tipa Jumbo Star kod kojih su protoci znatno veći.

Posebno je značajan i CIP, nezavisni sistem za proizvodnju tople vode koji čisti i sterilizuje filtracionu aparaturu u dva ili tri koraka gde korišćenjem povratnog mlaza dolazi do dodatne štednje toplotne energije. Kod automatizovanih sistema, osim manjeg broja sati za rad posebno se ceni umanjenje potrebe za radnom snagom pa i u smislu kontrole a sistem pri tom određuje količinu vode, momenat grejanja, te štedi i vodu i energiju što se vrlo lepo vidi u rezultatima

sart2

- Naša Perrier monoblok linija za punjenje 9.000 boca na sat opremljena je Sartorius sistemom za filtraciju sa CIP uređajem. Pogodnost ovako zatvorenih sistema je što ne zahtevaju hemijsku dezinfekciju te smo apsolutno u mogućnosti da napravimo još ukusnija vina za naše kupce ne način koji je prijateljski sa prirodom i okolinom i pritom se uključimo u CSR (Corporate Social Responsibility) što je okvir ISO 26.000, standarda društvene odgovornosti prema ambijentu koji nas okružuje. Konkretno, ovi uređaji nam omogućavaju da smanjimo prisustvo kiseonika za 0, 35 miligrama po litru, te značajno smanjimo količinu sumpora u našim vinima. Sa ovim sistemom ne štedimo samo vodu i energiju već smanjujemo otpadne viškove, a optimizacija ciklusa čišćenja takođe znači manju potrebu za zamenom filtera. U jednoj izuzetnoj teškoj i nepredvidljivoj godini, ovako fleksibilni i efikasni uređaji su nam omogućili da napunimo skoro 5.000.000 boca za manje od 10 nedelja. To je uostalom razlog što već više od 15 godina sarađujemo sa firmom kao što je Sartorius i to partnerstvo je garancija očuvanja i naših sertifikata i bogate uspešne tradicije – zaključuje Patris.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi