Arsenijević spreman za Beograd

Arsenijević spreman za Beograd

Došao je Nemanja Arsenijević, vlasnik šumadijske vinarije Arsenijević iz Vinče doneo je u Beograd uzorke vina za BIWC, balkansko vinsko nadmetanje.

Mladoliki vinar iz sela kraj Topole, gde se vinogradi s punom pažnjom uzgajaju vekovima, retko se pojavljuje na ovim ocenjivanjima iako ima s čim. Drugim rečima, spada u one koji sopstvenim radom i vinima grade budućnost dok mu leđa čuva isključivo porodična tradicija vinarenja. Zbog toga i ne obraća preteranu pažnju na vinske sudije, već na kvalitet i konzumente njegovih vina koji im se uvek vraćaju.

Arsenijevic vinarija 145 336

- Malo sam lenj po pitanju nadmetanja. U Bergamu smo na svetskom nadmetanju vina od sorti merlo i kaberne osvajali zlata, možda se desi da nešto pošaljemo na Decanter dogodine. Cabernet Sauvignon 2019 i Sauvignon Blanc 2023, naravno ako bude dobar (smeh). Rešio sam da se sad malo angažujem oko takmičenja, ali medalje su potrebne za beogradsko tržište uglavnom.

I doneo je Nemanja najsvežiji Sauvignon Blanc 2022, još uvek novitet prokupac Starosedelac 2021, kao i Cabernet Sauvignon 2019 odležao 33 meseca u drvetu koji će uskoro na tržište. Prokupac mnogo nudi, od kabernea se očekuju trijumfi ubuduće, ali to je samo deo ponude vinarije u kojoj se iz godine u godinu podiže proizvodnja prateći sve veće površine vinograda.

Arsenijevic vinarija 4 310

Na stolu u vinoteci Baltazar poređao je čitav portfolio. Svaka je boca jedinstvena, drugačija. Etikete su nove od 2022. godine, redizajnirane, elegantne, upečatljive, bele su zamenjene crnim i sve s punim pravom „miriše“ na premijum kategoriju. Jedino roze je stara, šarena, vesela, etno izraza, nekako šumadijska originale. I ta će za sortno roze vino od muskat hamburga uskoro na minimalnu „obnovu“. Ali zašto Nemanja na tržište pušta novi sovinjon kad vina Arsenijević umeju da traju?

- Umeju, ali ih jednostavno nema više – kaže. – U poslednje tri godine povećavali smo količine, od početnih 15.000 litara iz 2020. prošle godine proizveli smo 30.000, a ove idemo na 40.000. Istina je, već u martu i aprilu moramo sa novim sovinjonom na tržište, no takav je i stil naših belih vina pa se zato i rade u inoks varijanti.

Arsenijevic vinarija 29 312

U podrumu je dvadesetak barika, bačve od 500 litara, nekoliko njih od 3.000. Vinograda je 13 hektara vinograda u rodu a sadi se još jedan tamjanike. Tu su i 2,5 hektara koji čekaju šardone i još sovinjon blana. Na kraju će biti 17 hektara na raznim pozicijama.

Najstarijim vinogradima sada je skoro dve decenije, ovi mladi su pet, šest godina zreli. Sjajan spoj lozne mladosti i iskustva. Najstarija vina u arhivi su iz berbe 2013 ali su, tvrdi, sva na broju.

Arsenijevic vinarija 65 320

-  Neki kažu da je do 50.000 litara vinarija butik, a posle industrija. Ne mora biti, uostalom, naš princip rada nije takav da sad imamo merlo koji obavezno mora da odležava, da se premešta iz barika u barik. Jednostavno, kakva je godina, kakva sirovina, na osnovu toga određujemo gde će vino biti i koliko odležavati. Ako nastavimo da  uspešno  usklađujemo proizvodnju sa procesom biznisa koji je jako komplikovan moći ćemo da proizvedemo 80.000 litara kvalitetnog vina, međutim teško je to izvesti kod vina kategorije od 1.000 i više dinara jer zahteva ozbiljan rad u vinogradu, prostor za tehnologiju, kvalitetne sudove. Potom uskladiti distribuciju, uslove prodaje, marketing, naplatu i nova ulaganja. U međuvremenu se proizvodnja povećava iz još jednog razloga, prilaska beogradskom tržištu.

- Raste prodaja vrhunskog Sauvignon Blanc vina koje nosi oznaku geografskog porekla, ali je ipak polusuvi Chardonnay naše najprodavanije vino. Šardonea smo prošle godine proizveli 11.500 boca, a sovinjona 9.000. Raste nam i prodaja rozea koji je elegantan, veseo, vino i za početnike i za svaku priliku.

Arsenijevic vinarija 31 313

Sovinjon blan prikazuje različitu aromatiku na četiri mikrolokacije vinograda i komplikovan je za izradu. Uz dve berbe koriste se divlji i selekcionisani kvasci sa željom da se povežu začinske zelene arome karakteristične za Novi Zeland ali i voćnije komponente. Tim stilom osvaja se K.G.P.K. markica već tri godine zaredom, a Nemanja veruje da će isto tako biti i sad.

Priča o šardoneu koji od 2019. radi kao polusuvo vino je specifična. Kaže da je retkost u Srbiji naći dobro polusuvo vino a posebno polusuvi šardone koji je zbog toga veoma lepo popunio mesto na tržištu.

Arsenijevic vinarija 138 334

- Ljudi misle da su polusuva vina nešto nižeg kvaliteta u odnosu na suva, ali jako je teško napraviti polusuvo vino da zadrži svežinu i neophodnu kiselinu. Ovo moje ima otprilike 7,5 gr/l kiseline i lepo je izbalansirano. Primetio ga je somelijer Marko Marjanović i na tom talasu smo i dalje.

Merlot 2020 na tržištu je najstarije Arsenijević crveno vino koje proizvodi od 2013. godine, a berba 2019 dobila je zlato na nacionalnom takmičenju u hotelu Radisson Blu. Odležala je u bariku 12 meseci dok na jesen stiže veoma voćna berba 2021 sa markicom geoporekla i kvaliteta.

Arsenijevic vinarija 75 324

- Merlot 2020 sa 14,5% alkohola jako je lepo izbalansiran. Prethodna „zlatna“ berba bila je dosta moćnija mada mislim da naš merlo ne treba da ima 15% alkohola već je najbitnije da zadrži voćnost posle 12 do 15 meseci odležavanja u repariranom bariku od mađarskog, francuskog i srpskog hrasta.

Prokupac Starosedelac dolazi iz takozvanog mladog vinograda od 40 ari. Iako se zove mladi to je zapravo vinograd gde je prokupac rađao do 1944. godine kada ga je veliki grad pokosio. Potom je došlo do promene sistema i više se nije ni sadio sve do 2018. godine. U međuvremenu, iako su tu rasle stare kruške i jabuke Arsenijevići su ga zvali mladi vinograd, a kad naredne godine dospe u rod još jedan od 40 ari imaće i ozbiljne količine ovog vina.

Arsenijevic vinarija 94 326

- Ime Starosedelac smo vinu dali jer smo tu već 250 godina a sadili smo jer tržište traži autohtone sorte. Moguće je da će se isto zvati i belo vino od tamjanike koju smo praktično nedavno uvrstili u vinograde.

Pre par godina posadio je Nemanja hektar hamburga za roze i izbegao tamjaniku ubeđen da je reč o talasu popularnosti koji će doći i proći. Međutim stvari su se promenile, otkriva.

Arsenijevic vinarija 54 317

- Žao mi je što sam tako mislio i kao srpski vinar verujem da ćete uskoro u malim vinarijama kao što je naša morati da imate tamjaniku.

Cabernet Sauvignon 2019, verovatno najozbiljnije crveno vino koje je vinarija Arsenijević ikada proizvela, nosi 15,1% alkohola i poseduje potencijal najmanje za 15 godina. Urađeno je 3.900 boca i nema sumnje da će ga tržište dočekati raširenih ruku.

A to ćemo uskoro i saznati.  |

Foto: Slobodan Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi