Grašac koji je postao vinska senzacija

Grašac koji je postao vinska senzacija

Vino Grašac Beli 2020 vinarije Vinčić poneo je titulu Best in Show na Decanter Wine World Awards u Londonu, našavši se tako među devet najboljih belih vina na ovom najvažnijem svetskom ocenjivanju.

Laskava titula dokaz je potencijala sorte koju su nekada u Jugoslaviji svi manje-više znali kao italijanski rizlig. Budući da se od nje tada radilo jeftino vino u milionima litara, reputacija sorte pretrpela je ogroman udarac. Ta nepravda poslednjih godina se ispravlja, a trijumf na Decanterovom ocenjivanju će svakako učiniti mnogo na tom planu.

- Nagrada je dokaz posvećenosti rada u vinogradu i vinariji, a zatim i priznanje teroaru Fruške gore – kaže Aleksandar Saša Vinčić vlasnik Vinčić vinarije.

Za početak valja primetiti da grašac za ovo vino nije široko rasprostranjeni klon SK 54, već se radi o čokotima posađenim krajem 70-ih o početkom 80-ih godina prošlog veka, dakle pre nego što je taj klon stvoren. Vinograd se nalazi na 250 metara nadmorske visine na položaju nazvanom Zaravan „gde stiže prvi vetar iz pravca Budimpešte jer je severno odatle sve ravno do prestonice Mađarske“. Vino je rađeno u inoksu a potpisuju ga glavni tehnolog vinarije Marko Malićanin, Nevena Nedeljković kao asistent i Aleksandar Vinčić.

Vinčić 18
Priznanje za sortu i teroar Fruške gore, Grašac Beli 2020 Vinčić

- Nas troje smo radili oko tog vina, urađeno je dosta različitih stvari ali generalno tajna uspeha je u vinogradu i dobroj godini. Zato i ne radimo ovo vino svake godine jer za zadovoljavajući kvalitet sve zavisi od tople jeseni. Uostalom, ovo je prva flaširana berba grašca iz tog vinograda od 2012. godine i takođe fantastičnog i nagrađivanog vina koje je bilo u ponudi pod etiketom White Reserve.

Vinčić čitavu priču o ovom ali i drugim svojim vinima začinjava istorijskim podacima.

- Kad su nas sa Decantera pitali za istorijat vina i vinarije krenuli smo da prevrćemo podatke. Sam koren našeg prezimena Vinčić govori puno o porodičnoj tradiciji vinogradarstva i vina, a deda kojem je sada 98 godina, ali je veoma bistar u glavi, ispričao mi je da smo kao porodica 1771. godine kupili ikonostas za crkvu u Molovinu, koji je radio čuveni majstor Jovan Ohridski, plativši ga sa pet akova vina (stara mera za tečnost, jedan akov iznosi oko 50 litara, prim, aut). U crkvenim knjigama zabeleženo je da je porodica Vinčić donirala vino za taj ikonostas.

Marko Malicanin 8
Uz vrhunsko grožđe i kompleksna tehnologija, Marko Maličanin

Pitali smo i tehnologa Marka Maličanina da nam kaže nešto o svom radu na ovom vinu:

- Iskreno, već u startu kad je krenulo iz fermentacije znao sam da će biti veliko vino – kaže on. – Sa tom sortom u tom vinogradu radimo od 2009. godine i već tri godine kasnije imali smo taj ogroman uspeh s berbom iz 2012. godine. Malo ljudi zna da je naše srpsko belo vino, tačnije grašac, na Decanteru kao rizling Inat Molovin još 2010. godine dobilo bronzano priznanje, što su prvi dokazi da je taj teroar nešto posebno baš kao i taj specifični stari vinograd. Naravno, potrebno je i da se poslože određeni uslovi kako da dobili maksimum. Konkretno, za ovo vino primenjena je veoma kompleksna tehnologija od hladne maceracije, preko tabulacije, kontrolisanih uslova, sur lie postupka koji je trajao gotovo godinu dana...

Grašac Beli 2020 razliven je u oko 5.500 boca, što je otprilike polovina roda te godine. Druga polovina prebačena je u bačvu od slavonskog hrasta i u šest barika po 500 litara, gde je odležala dodatnih godinu dana. Kada izađe na tržište biće to etiketa Grand Fru koja je upravo ovih dana ponela naziv najboljeg belog autohtonog vina na The Balkans International Wine Competition

- Po meni, i jedno i drugo su velika vina, s tim što je Grašac Beli blizu zenita dok će barikirani Grand Fru biti tek za možda nekih pet godina. Ta vina imaju neverovatan potencijal odležavanja u boci gde doživljavaju fantastičnu evoluciju, čak i bolju nego kakav rajnski rizling. Mogao sam beli grašac da napunim posle godinu dana ali sam ga pustio još godinu više sve do 17. maja prošle godine, a pošto ga nismo prodavali proveo je dodatnih godinu dana u boci – kaže Maličanin.

Vinčić 12
Upisao se u vinsku istoriju Srbije, Aleksandar Saša Vinčić s grašcem koji je postao Best in Show na Decanter Wine World Awards

Konačno, interesovalo nas je i gde će i kada ovo vino moći da se kupi, te po kojoj ceni.

- Planirali smo da krenemo sa prodajom u septembru kad uradimo kampanju i za njega i za Grand Fru. Iskreno, i nije nam do prodaje jer svi koji su probali berbu 2012. znaju koliko dugo to vino može da traje, tako da cena verovatno neće biti ispod 100 evra boca. Nije malo, ali mislim da smo preskočili lestvicu dokazivanja da li je vino dobro ili nije, te da u cenu mora da se ukalkuliše i to što ga ima veoma malo, da ga pravimo otpilike jednom u deset godina i da će da „raste“ u boci još narednih desetak – kaže Vinčić.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi