Rađanje vinske imperije

  • Tekst  Sergej Petrov
  • Objavljeno u Vinske priče
  • Bookmark and Share
Rađanje vinske imperije

Vinarija Kovačević je već dugo u samom vrhu najuspešnijih u Srbiji, a nedavnom kupovinom Iriških podruma i najavom proizvodnje kvalitetnog vina po znatno nižim cenama sprema se za iskorak i na ovdašnje tržište jeftinih vina. Znači li to da ćemo uskoro, kao u mnogim zemljama, moći da pijemo kvalitetno domaće vino za 300 dinara po flaši?

u-txt-Miroslav-KovaeviNekada uspešni Iriški podrum tipičan je spomenik javašluka i besprizorne privatizaciono/tranzicione pljačke društvene imovine, odakle je praktično odneto sve osim zidova i boje na njima. Unutra i u dvorištu ostala je zapuštena skalamerija za preradu i pretakanje, istovar i merenje grožđa, očerupana trafo stanica, ogoljeni džinovski tankeri za skladištenje vina i na pročelju velike zgrade još čitljiv natpis: PODRUM FRUŠKOGORSKE VINOGRADARSKE I VOĆARSKE ZADRUGE U IRIGU!

Posle nekoliko decenija pokušaja da se nađe odgovor na pitanje šta i kako sa Podrumom koji je dugo bio ponos ovog izrazito vinogradarskog kraja i gde je svojevremeno prerađivano čak i do 50 tona grožđa na sat, opština je našla novog strateškog partnera u najuglednijoj vinariji u svom kraju – Vinariji Kovačević, odnosno u dogovoru s njenim vlasnikom Miroslavom Kovačevićem. Kupovinom Iriškog podruma na tenderu za sumu od 36 miliona dinara i uz obavezu da zaposli 20 ljudi i posadi najmanje deset hektara novih vinograda, Kovačević je ušao u poduhvat koji bi mogao znatno da promeni vinsku sliku čitave Vojvodine, pa i Srbije!

Nova vina

antrf-Nova-vinaUz sve ambiciozne planove o pokretanju nove proizvodnje, podizanju novih objekata i vinograda, Kovačević ne želi da zapostavi aktuelno proizvodnju:
- Ovog leta ćemo na tržište pustiti premijerno penušavac roze, a još razmišljam da li ću praviti kupažu treminca, šardonea i sovinjona. Želja mi je da sjedinim te tri sorte, što bi bilo još jedno novo vino u ponudi Vinarije Kovačević. Za sada nemam ime, razmišljam da ga nazovem Kovačević trio, ili nešto tako…
Takođe, obavili smo i kasnu berbu traminca. Ostavio sam dva barika, jedan hrastov i jedan bagremov, i pustiću ih u prodaju sledeće godine. Biće to slatko dezertno vino sa 14 % alkohola i oko 50-80 grama zaostalog šečera. To bi takođe trebalo da bude nešto novo u ponudi Vinarije Kovačević.

Radovi na obnovi pogona i zgrade su u toku, planovi u etapama tokom pet godina predviđaju investiciju od pet do deset miliona evra, a ako sve bude teklo kako je predviđeno prva dva vina – Iriško belo i Iriško crveno – trebalo bi da krenu put potrošaća još ove godine.

u-txt-Obnova-Iriskog-podruma- Cilj nam je ne samo da proširimo proizvodnju vinarije Kovačević, nego i da vratimo stari sjaj iriške vinarije i iriškog vinogorja. Kupovina ovog velikog, starog podruma bila je logičan poslovni potez, budući da u staroj vinariji u porodičnoj kući nema dovoljno kapaciteta. Osim toga, ideja je da se obnovom ovog podruma potakne i rast čitavog kraja, te da se tržištu ponudi dobro vino čija bi cena, u današnjim okvirima, bila oko 300 dinara – priča Miroslav Kovačević, čija su vina danas najtraženija na domaćem tržištu kvalitetnih vina, a koji bi sa planiranom početnom proizvodnjom Iriškog podruma od preko milion litara postao i značajan faktor na lukrativnom domaćem tržištu vina u najnižoj cenovnoj kategoriji. – Crvena kupaža će verovatno biti merlo i kabrene sovinjon, možda malo vranca, frankovke… Videću. Nisam još odlučio ni kakva će sve pakovanja izaći na tržište, ali ima vremena. Sada su prioritet građevinski radovi. Već ove godine bi trebalo da bude završen podrum za barik burad i podrum za arhivska vina, osposobićemo prijemni deo, preradu grožđa i jedan deo prohromskih cisterni koje su ostale. Sledećeg proleća krećemo u saradnju sa novim kooperantima, vinogradarima koji žele da učestvuju u proizvodnji grožđa za nas. Cilj nam je da pokrenemo otvaranje čak stotinak malih vinarija u okolini, koje ne bi morale da kupuju opremu, već bi im ovde omogućili da po predaji grožđa uzmu ili novac ili vino. Sve u svemu, u narednih pet godina ovde će biti kompletno nova vinarija po svetskim standardima, osposobljena za preradu grožđa iz celog kraja.

Izvoz

antf-Izvoz- Naša vina su sada u cenovnoj grupi od 5 do 15 evra i mislim da mogu da se porede sa bilo kojim vinima te cene u Evropi. Ali, cilj mi je da napravim „veća“ vina i da sa njima izađem u svet, prvo na ocenjivanje, da dobijemo neko priznanje koje će nas napraviti prepoznatljivim i u Evropi, a ne samo u Srbiji i regionu. Jer, samo ako o našim vinima počnu da pričaju u evropskim krugovima, tada ćemo sigurno početi i izvoz vina. Ovo do sada što izvozimo u Evropu su male količine, čisto da se pozicioniramo.

U okviru rekonstruisanog Iriškog podruma biće i nekoliko zasebnih prostorija za određene sorte vina, degustaciona sala za 200-300 ljudi, veliki plato gde će se leti raditi banketi i proslave, kapaciteta 1.000 mesta, sala za konferencije, upravna zgrada, apatmani za goste.

kolaz-1-copy
Pokretanje proizvodnje u Iriškim podrumima, odakle će na tržište izlaziti mlada vina, omogućiće Kovačeviću i to da u svojoj staroj vinariji počne da pravi još ozbiljnija vina za svetsko tržište, koja će sada moći duže da odležavaju i koja će biti pravljena od posebnih berbi i selekcionisanog roda.

Iriški preporod

U Irigu i okolini trenutno ima oko 150 hektara vinograda, a u planu je podizanje još 120 hektara. Na području opštine godišnje se proizvede oko 1,5 milion litara vina, a predsednik te opštine Vladimir Petrović ističe da se vinogradarstvo posle perioda stagnacije ponovo vraća na mesto koje mu pripada.

Ali, ni to nije sve! Kovačević je u centru Iriga kupio i tzv. „Tursku kuću”, najstariju kuću u Vojvodini, koju ima nameru da preuredi u još jednu Vinsku kuću sa apartmanima. Uz već postojeću Vinsku kuću Kovačević, renomirani restoran, takođe s nekoliko apartmana na izlazu iz Iriga prema Novom Sadu, gde je u planu i izgradnja spa centra, te ideju opštine da se u centru otvori Vinska ulica u kojoj će desetak podruma nuditi gostima raznovrsnu vinsku i gastronomsku ponudu, Irig bi mogao postati centar vinskog turizma čitave Vojvodine, pa možda i – Srbije!

Među pet najboljih u SFRJ!

Proizvodnja vina je bila glavni izvor zarade u opštini Irig sve dok krajem 19. veka vinograde na Fruškoj gori nije opustošila filoksera. Obnova vinarstva počinje osnivanjem Fruškogorske vinogradarske i voćarske zadruge, 7. aprila 1929. godine, a već naredne gradi se Iriški podrum, kapaciteta 50 vagona vina, gde se sakupljalo svo ubrano grožđe za preradu iz okoline.
Kapacitet podruma je narednih decenija rastao, pa je tako 1988. godine mogao da uskladišti u sudovima preko 500 vagona, a kapacitet primarne prerade je bio oko 50 tona na čas.
Proizvodila su se vrhunska vina odličnog kvaliteta, pre svega italijanski i iriški rizling, rajnski rizling, župljanka i traminac.
U to vreme Irški podrum je spadao među pet najboljih vinarija u SFRJ!

kolaz-2-copy
Već sada je jasno da je sve skupa ovo najambiciozniji vinski poduhvat u Srbiji unazad nekoliko decenija. Ukoliko se i ostvari, a sudeći prema onome šta je Kovačević za relativno kratko vreme postigao na domaćoj vinskoj sceni ima razloga da se veruje kako sve neće ostati samo pusti snovi, onda će Vinarija Kovačević dosita prerasti u svojevrsnu vinsku imperiju na ovim prostorima.

Iriški podrum je 1982. godine na svetskoj izložbi vina u Ljubljani dobio šampionsku medalju. Mislim da je u pitanju bila ili župljanka ili neka kupaža pod imenom Iriško vino, nije toliko bitno, ali je bitno da su se ovde pravila i izuzetno kvalitetna vina, među kojima, eto, i jedno koje je pre 30 godina bilo najbolje ocenjeno na svetskoj izložbi! Čovek koji je tada vodio Iriški podrum bio je Jovan Popov iz Novog Sada, s kojim sam i ja počeo moju proizvodnju pre nešto više od 10 godina...
Miroslav Kovačević

 

Vrtoglavi rast

atrf-Vrtoglavi-rastMiroslav Kovačević je treća generacija vinogradara i vinara u porodici Kovačević, a svoju robnu marku je napravio 2001. godine. Tada je vinarija proizvodila oko 10.000 litara vina i praktično od tada beleži godišnji porast proizvodnje od neverovatnih 50%, tako da danas iznosi 500.000 boca.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi