Classic Tri Oraha za svaku priliku

Classic Tri Oraha za svaku priliku

Legendarni stihovi punk pesme glase: „Biti poseban, biti samo svoj…“, a u pravo to kao da je maksima vinarije Tri Oraha, dugi niz godina najčuvanije vinske tajne Srbije.

Ovog paklenog letnjeg popodneva na Savi pokušali smo brzim gliserom da otkrijemo mogu li se piti snažna crvena vina na 40 stepeni Celzijusa i istovremeno biti brži od strašne ćelijske oluje što stiže sa zapada. Odgovor je može. Ako krenete na vreme, imate 200 konjskih snaga uz sebe, kiblu sa ledom, odgovarajuće čaše i bocu noviteta, crvene kupaže Classic Tri Oraha.

Tri oraha vinarija 350 588
Ana Vraneš, direktorka vinarije Tri oraha

Non vintage blend podjednakih delova kaberne sovinjona i merloa, uz naprstak kaberne frana, rezultat je gotovo dvogodišnje pripreme razvoja koncepta Classica koji obiluje svežinom uz sve prepoznatljive i bogate aromatske i druge karakteristike vina što sazrevaju u jednom od najvećih barik podruma na našim vinskim prostorima. Pušten u promet tokom maja meseca Classic je pomerio granice kad je interesovanje ljubitelja vina u pitanju.

Tri oraha vinarija 305 583

- Doživeo je premijeru u Metropolu na Grand Tasting manifestaciji gde smo već osetili to neko pozitivno mišljenje publike koju uglavnom čine poznavaoci vina, a komentari su bili baš dobri. Na vinu smo dugo radili i u tehnološkom smislu da ne bude previše snažan, da ne mora da se dekantira već konzumira praktično iz flaše. Planiran je za neku redovnu upotrebu, bukvalno za svaki dan – objašnjava Ana Vraneš, direktorka vinarije dok poskakujući na talasima promičemo ispod beogradskih mostova a divna, gusta crvena boja se kao rubin presijava na još uvek žarkim zracima sunca što lagano tonu za prve oblake.

– Inače, kao što smo postigli da naše grand rezerve budu standardne i po načinu proizvodnje i u raznim berbama, isto će tako Classic biti standardan. Jedino će u sledećem lotu biti neke druge berbe jer je to ono što mi volimo da radimo i čime se rado „igramo“.

Tri oraha vinarija 365 592
Kormilo u sigurnim rukama kapetana Miroslava Vraneša

Vino se satoji od tri različite berbe gde je ona iz 2014. godine dala svežinu, sočne kiseline i neverovatno lep miris. To su najpre školske arome kabernea, nešto ljubičica, zemlje i srca olovke dok je merlo sve zaogrnuo bogatim voćnim naletima. Uz 14,5% alkohola pripili su se primetni ali izrađeni tanini, taman toliko da se sve slije u dugu i prijatnu završnicu koja opominje kako je vreme i za sledeći gutljaj.

- Praktično smo ekpresiju vina iz godine 2014 samo dodatno ukrasili sa dve fantastične berbe kao što su 2016 i 2017. Bio je to rezultat sreće da imamo sva ta vina što u velikim količinama dugo čuvamo u najboljem francuskom bariku te možemo pažljivo da biramo šta ćemo od njih da napravimo. Ta vina su inače, i posle 6 – 7 godina još previše mlada da bi samostalno krenula na tržište pri čemu bih posebno izdvojila izuzetnu 2017. godinu koja me maksimalno podseća na onu od koje smo flaširali perjanicu kuće, vino Grand Reserve 2015.

Tri oraha vinarija 453 609

Vina Classic je napunjeno 20.000 boca što upućuje na činjenicu da je namenjeno široj publici nego što su to bile limitirane serije tipa 500 i 750 kao klasične Bordo kupaže iz isto toliko barik buradi kojima su praktično postavleni standardi kvaliteta Tri oraha.

- Za nas je ovo iskorak iz zone komfora, ali rešili smo da dohvatimo i tržište maloprodajnih lanaca gde nas nema sa premijum etiketama. Classic je mnogo komercijalniji od velikih rezervi i limitiranih serija od kojih smo već ranije sagradili stabilan brend koji ljudi prepoznaju te smo u stanju da istražujemo, osluškujemo tržište i pružimo ljudima ono što zapravo traže. A sa cenom od oko 15 evra ušli smo i u veliki broj restorana gde nas ranije nije bilo baš zbog dosadašnjeg cenovnog ranga. To je takođe bio jedan od rezona za proizvodnju Classica.

Tri oraha vinarija 354 589

Ono što posebno krasi ovo vino je činjenica da svežinom može da isprati brojna jela, sosove, meso, pa čak i rečnu ribu. To je vino za svaku priliku, uz lagani ručak, večeru, pa može i doručak. Posebno prija kad se i malo više ohladi od preporučene temperature jer je dovoljno lagano. Uloga kible sa ledom dolazi do punog izražaja dok promičemo ispod zidina Kalemegdana, sve dalje od Beograda na vodi, Beton hale, a sve bliže oluji koja kao da lagano prekriva krovove Zemuna. Ali iako pitko Classic uopšte nije lagano vino.

- Sa druge strane, odležao barem šest godina Classic je već dovoljno staro vino da ponudi više od svakodnevnih etiketa. Takođe, dugo smo na tržištu i kod vinopija je dobro prepoznat brend Tri Oraha kao snažnih i ozbiljnih vina vrhunskog kvaliteta. E upravo smo napravili to što očekuju, identični standard samo posložen na drugačiji način. Ništa nismo oduzeli na kvalitetu, samo je drugačiji stil, a kada pogledate cenovni rang, vino postaje sve bolje – zaključuje Ana uz prve udare i nalete vetra.  

Classic na Savi odličan, gromovima i munjama potpisan.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi