Veralda: Penušava vina koja pomeraju granice

Veralda: Penušava vina koja pomeraju granice

Vinarija Veralda iz okoline Buja u severnom delu Istre, danas među najuglednijim u Hrvatskoj, osvojila je u proteklih desetak godina neka od najznačajnijih priznanja u svetu i uzdigla vinsku scenu Istre na novi nivo.

Vinarija je pažnju šire javnosti privukla 2016. godine kada je njihov refošk Istrian 2015 proglašen na Decanter World Wine Awards za najbolje crveno vino s cenom iznad 15 britanskih funti, a beogradska publika imala je prilike da se detaljnije upozna s Veraldinim vinima na ovogodišnjem Grand Tastingu u hotelu Metropol Palace kada je njen vlasnik Luciano Visintin i obelodanio dolazak ovih izuzetnih vina na tržište Srbije.

Svojevrsni generator novih vinskih ideja kada su u pitanju tamošnje lokalne sorte refošk, teran i malvazija, ova moderna vinarija osnovana je 1998. godine i u svom posedu ima danas oko 26 hektara vinograda u ekološkom režimu na obroncima između Buja i Brtonigle. Uz Luciana, uspešnu vinsku priču trenutno vode još tri žene, njegova sestra Keti, supruga Marina i ćerka Olga koja preuzima sve veću ulogu u podrumu.

veralda 47
Na zajedničkom poslu, Luciano, njegova supruga Marina i ćerka Olga

Luciano voli da istakne kako je upravo Veralda još 2008. godine napravila prvi roze od terana u Istri, nežan, elegantan i zavodljiv. Kada govorimo o pomeranju granica, tu je takođe i prvi penušavi roze od terana Xtrian Brut, premijerno napravljen iz berbe 2009, te penušavac Blanc de Noir od sorte refošk, oba proizvod klasične metode i vrhunskih dometa, bez mnogo dileme među najboljim penušavim vinima Hrvatske danas.

Konačno, od prošle godine u portfoliju vinarije nalazi se i prvi hrvatski pet-nat od terana, još jedan uspešan eksperiment s ovom starom sortom koja poslednjih godina doživljava pravu malu renesasu u Istri. Ako ovom spisku dodate i penušavac Blanc od malvazije, te penušavu kupažu terana i malvazije Brut Nature, dolazite do toga da je Veralda trenutno jedan od najozbiljnijih proizvođača vrhunskih penušavih vina. I to ne samo u Istri!

Na to upućuju i brojevi. Naime, u vinariji godišnje proizvedu oko 150.000 boca vina, od čega je 40.000 penušavaca. Pri tome, sve je ekološki sertifikovano!

Iskoristili smo nedavnu posetu ovoj vinariji da bolje upoznamo upravo ta penušava vina koja su Veraldu uzidigla na nove visine.

veralda 2

Veralda Pet-Nat, što je skraćenica od drevnog metoda proizvodnje penušavih vina petillants naturels, a u prevodu znači prirodna penušavost, otkriva nedovoljno poznato lice terana – zavodljivo, lepršavo i voćno. Tamno ružičaste boje, nefiltrirano, osvežavajuće i punog ukusa s dugom završnicom, vino se doima poput sveže presovanog grožđa, odlično za aperitiv i pripremu raznih koktela, te sljubljivanje uz lagana jela i deserte.

- Ovo je vino najsvežiji mogući oblik terana sa svim primarnim karakteristikama sorte, najprirodnije moguće dobijen fermentisani sok – kaže Luciano uz napomenu da je napravio svega 1.500 boca te da je zato i stavio na etiketu oznaku Limited Edition.

veralda 6

Veralda Blanc prvo je belo penušavo vino Veralde i Luciano kaže da su ga napravili pre svega iz želje da kompletiraju sve boje u liniji penušavih vina koja proizvode. Dobijeno je klasičnom metodom od malvazije s položaja Kaštanjari i odležavalo je na kvascima minimum 18 meseci nakon čega je degožirano. Arome podsećaju na žuto voće i koricu hleba, na ukusu je sveže, vibrantnih kiselina, a mehurići su vrlo sitni i baršunasti na jeziku. Kristalna bistrina i divan voćni miris žutih dunja s blagim notama kvasaca uz svega 11,5 % alkohola, fantastičan su pratilac brojnih morskih i drugih specijaliteta ove regije.

veralda 3

Veralda Xtrian Brut donosi potpuno novu dimenziju istarskog terana i trenutno predstavlja unikatno penušavo vino. Nežne boje lososa, suptilne voćnosti i čvrste teksture koja uokviruje voćni ukus prošaran sitnim baršunastim mehurićima, čine ovaj brut jedinstvenim. Ne samo zbog činjenice da je za sada jedini od terana, već i zbog nekakve svestranosti koja pokriva apsolutno sve što očekujete od vrhunskog penušavog vina.

- Teran je jedina lokalna sorta u Istri koja ima optimalne karakteristike za vrhunski penušavac. Ušli smo u ovaj poduhvat koliko iz vere u potencijal sorte, toliko i želje da napravimo nešto jedinstveno što bi našu regiju Istru izdvojilo u vinskom svetu. U tome je draž, u stvaranju raznovrsnih vina od sorti koje smo oduvek imali ali nismo znali, ili nismo bili dovoljno ludi da to napravimo – kaže Luciano.

Fantastičan aperitiv, ali i nepogrešiv u spoju s jelima na bazi morskih plodova, uz belu morsku ribu, suši ili carpaccio, te sirove škampe kao jedno od ultimativnih gastronomskih iskustava koje možete da doživite u Istri, a koji su posluženi na vinarevu sugestiju. Zbilja, Xtrian Brut se teško zaboravlja kada ga jednom probate.

veralda 5

Veralda Brut Nature nastao je prvi put iz berbe 2015 i u njemu su  zastupljene dve glavne lokalne sorte Istre – malvazija i teran. Kao i Xtrian Brut, i ovo vino dobijeno je klasičnom metodom druge fermentacije u boci, gde je odležavalo na kvascima minimum 24 meseca. U čaši se presijava nežna boja lososa s ćilibarskim odsjajem. Perlaž je sitan i trajan, miris intenzivan s izraženom voćnom notom zrelih jabuka, grejpa i notama kvasaca. Na ukusu donosi dosta svežine i crvenog voća uz blagi dodir korice hleba, harmoničan je i postojan. Neuobičajen ali uspešan spoj dve lokalne sorte kakav se retko nalazi!

veralda 4

Veralda Blanc de Noir još jedan je kuriozitet vinarije, belo penušavo vino napravljeno od crvene sorte refošk. U pitanju je zahtevan stil tradicionalnih penušavih vina kakvih ima malo u regionu, pa i u svetu. Nastao iz berbe 2020, penušavac svetilije nijanse zlatne boje, inače tipične za blanc de noirs postupak, nudi na nosu suptilne tonove crvenog voća, brioša i začina. Ukus je pun i istrajan, na prvi gutljaj dominira zelena jabuka, a posebno impresionira strukturna slojevitost senzacija koje evoluiraju u ustima i gotovo kao da prizivaju zalogaje zrelog sira, morske specijalitete, razne paste i salate.

- Refošk uberemo dve nedelje ranije nego za mirno vino. Ideja je bila da pokažemo kako se od njega mogu dobiti različiti stilovi, pa i ovako nešto što svakako predstavlja osveženje na tržištu ali i logičan nastavak naše želje da udahnemo nov život u tu sortu – ponosno ističe Luciano.

Sve u svemu, ovih pet penušavih vina savršeno oslikavaju vinsku filozofiju Veralde gde upravo nijanse čine razliku koja razdvaja vrhunska originalna vina od onih koja su samo – vrhunska!

Teran ili refošk

Teran i refošk su dve sorte oko kojih se često stvara nedoumica, pogotovo što Slovenci sav teran zovu refošk, a što je svojevrmeno dovelo i do spora Hrvatske i Slovenije oko upotrebe naziva teran.

- Postoji neznatna razlika između terana i refoška, ali je ona manja nego kod različitih klonova malvazije. U suštini, refošk je glavno stablo i iz njega idu refošk sa zelenom peteljkom, odnosno teran, i refošk sa crvenom peteljkom. Ako uberete početkom septembra refošk crvene peteljke i teran imate praktično isto vino, ali razlika se vidi ako berete nešto kasnije jer teran tada završi razvoj a refošk crvene peteljke nastavlja da skuplja šećere. Kod mene u vinogradu posađen je refošk crvene peteljke koji obično berem nešto kasnije kada daje puno više šećera od terana. S njim smo i dobili Best in Show na Decanter World Wine Awards.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh