Naše vino je vino sa pričom

Tim koji pretvara snove u dela: Aleksandar Lazić, Katarina Marković i Laša Menabde Tim koji pretvara snove u dela: Aleksandar Lazić, Katarina Marković i Laša Menabde

Isključivo srpska vina i poneka rakija ekskluzivan su asortiman vinoteke Naše vino u srcu Beograda, osnovane po želji Gruzijca zaljubljenog u ove prostore i ljude.

Aleksandar Lazić menadžer, Katarina Marković direktor i Laša Menabde, idejni tvorac i vlasnik vinoteke Naše vino, deluju kao savršen tim dok navode koncepciju koja ih je ujedinila.

vinoteka nase vino 247 1857

U centru grada gde se nekada nalazila američka ambasada sada je savremeni kompleks zgrada, a na adresi Vojvode Milenka 10 je prostrana terasa sa nekoliko stolova i visećih fotelja za dvadesetak vinoljubaca. Unutrašnjost vinoteke namenjena je za 40 gostiju koji žele da sednu i poruče nešto od asortimana u kome je više od 160 „samo naših“ etiketa, lepo i bez gužve izloženih srpskih vina uz tri odabrana brenda rakije.

Prostran, svetao i donekle minimalistički uređen prostor sa udobnim stolicama i lepim stolovima savršeno je prilagođen onima koji su spremni da upoznaju, dožive i oduševe se vinima domaćih proizvođača. Od 3. aprila 2023. kada je vinoteka otvorena ovde se svakog dana osim nedelje, od 9 pa do  23 časa može uživati u hladnim i toplim zakuskama koje dolaze iz kuhinje.

vinoteka-nase-vino-133_1837.jpg

Uz rakiju kao aperitiv, vino, sokove i kafu, služe se hladne plate, selekcija suhomesnatoga i sireva, jako dobar tartar biftek ili onaj od cvekle, burrata salata, zapečeni brie sir, salata sa dimljenim lososom… Lagane stvari idealne da ostave mesto vinu da se iskaže.

- Prostor je idealan za sve bilo da su to gosti koji su samo došli da popiju čašu vina ili radimo organizovane i vođene degustacije, uparivanja sa hranom, korporativne proslave, team bildinge, rođendane – navodi menadžer Aleks Lazić. – Posebno je posećen petak veče kada imamo didžeja ili živu muziku. Ali to bude gitarista sa pevačicom, domaći i strani pop i rock, ništa pretenciozno. Muzika je samo propratna podloga za ono najvažnije, vino.

vinoteka nase vino 234 1855
Predanost vinara satkana je u boci, kaže Katarina Marković

Posebno zanimljivo deluje akcija koja se dosad jako lepo pokazala, naime svake nedelje od četvrtka do subote različite vinarije imaju svoj šou. Vina su na promociji, svako ko dođe može na ulazu besplatno probati jednu ili više etiketa. Nedavno je to bila vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca.

- Shvatili smo da ljudi nisu upoznati sa pojedinim vinarijama ili vinima, posebno manjim proizvođačima u Srbiji. Smatramo da je ovaj vid promocije najlepši način da im se približe – objašnjava Lazić.

vinoteka nase vino 281 1865

Vlasnik vinoteke i tvorac koncepta Laša Menabde, kaže za sebe da je Gruzijac, Čeh, Italijan. Ali ponajviše Srbin, smeje se direktorka Marković i vraća priču na početak dok ispijamo vina mladog vinara Aleksandra Todorovića ali i grašac Geronimo vinarije Erdevik u potpuno novom pakovanju.

- Laša je u Srbiji godinu i po dana, a ja sam uz njega i Aleka upoznala vina – priznaje Katarina. - Laša je naravno imao poprilično iskustva sa vinom, radio ih je u Gruziji sa bakom i dekom u kvevrima (amfore). Čak nas je i vodio u Gruziju da nam približi tamošnju vinsku kulturu. Uspeo je da me totalno zaintrigira neobičnim bocama i mirisima vina, a mi smo sada ekipa u kojoj je on na čelu i koja ideju sprovodi u delo. A sve je počelo putovanjem u istočnu Srbiju u rajačke i rogljevačke pimnice gde nas je neko uputio.

vinoteka nase vino 436 1869
Zaljubljen u Srbiju i srpska vina: Laša Menabde

Kako se zaljubio u srpska vina i koje mu je omiljeno, pitamo „vođu ekipe“ Menabdea koji odgovara gotovo bez razmišljanja.

- Imao sam sreću da probam Merlot 1903 Baneta Avramovića (DeLena) iz berbe 2017, jedno fenomenalno vino. Potom nešto od Ralevića...

 Zapravo, počelo je u pimnicama koje zasigurno nisu mesto gde se mogu probati vrhunska vina ali je čitav doživljaj Gruzijcu bio fascinantan. Toliko da...

vinoteka nase vino 182 1844

- Smatram da mi, Srbija i Gruzija imamo sličnu tradiciju, slične nazore po pitanju prijateljstva, porodice, veza. Rekao bih da je preklapanje i sličnost čak više od 95 procenata. Bukvalno se ovde u Srbiji osećam kao kod kuće i volim ovu zemlju i ljude. Tako ste otvoreni, pristupačni, jako slični narodu u Gruziji.

A nakon Negotinske Krajine Laša kreće po ovdašnjim restoranima da upoznaje vina. Kad ima vremena vikendom putuje širom Srbije tražeći ne samo vina, već i rakije, druge derivate. Istražuje Aleksandrovac, Frušku goru, i onda se rađa pitanje: Gde mogu na jednom mestu da uđem i zateknem samo srpska vina?

vinoteka nase vino 245 1856

- Iskreno nisam znala da mu odgovorim - kaže Katarina. - I šta je suština koncepta? Mi ne radimo sa distributerima već upoznajemo svaku vinariju, proizvođača lično. Čujemo njegovu priču i kako je stvorio svoj produkt. A svi koji imaju dobru priču imaju i dobro vino jer to koji pasionirano rade što se vidi u izgledu boca i kvalitetu vina. Mi ovde jednostavno držimo vina sa pričom.

Još jedan kuriozitet u sklopu koncepta. Cene na policama su cene po kojima ćete kupiti bocu i poneti ili dobiti savršenu uslugu i popiti vino u vinoteci.

vinoteka nase vino 209 1850

 - Vinoteka nije moj biznis već čista zahvalnost Srbiji. Imam drugi primarni posao a Naše vino je put koji kao tim gradimo u istoriji vinskog obrazovanja i kulture – kaže Laša. - Ne naplaćujemo servis, želimo da pomognemo kupcima da probaju više vina. Da po prihvatljivim i fer cenama dobiju najbolja iskustva. Osim toga razrađujemo koncept podrške malim i srednjim vinarima nudeći mesto u Beogradu gde mogu postati vidljivi prezentujući svoje etikete. Uz dužno poštovanje bežimo od uobičajenih velikih vinarija koji su već dugo u fokusu i iskreno radimo na tome da stvorimo kulturu ispijanja vina sa što više malih proizvođača.

Srbija i Gruzija imaju mnogo dodirnih tačaka, a na pitanje da li su i vina slična, kaže uz osmeh da će pri odgovoru morati da bude „malo više Gruzijac“.

vinoteka nase vino 272 1863

 - Niko na svetu ne stoji ni blizu Gruzije po tom pitanju, ni Francuska, Italija, Španija. Veoma sam ponosan što sam iz Gruzije gde sam imao divno detinjstvo. Čak i veoma mlad probao sam veliki broj vina, pa mi imamo 620 autohtonih sorti grožđa od kojih su 580 vinskih. Uz 7.000 godina istorije možete zamisliti kolika je to vinska kultura.

A onda priznaje da pije samo srpska vina, da je otkrio mnoga velika koja bukvalno obožava i koja su već istaknuta na policama. Za srpske vinare ima i preporuku, da ne žure.

- Imajte malo više strpljenja. Ne žurite sa prodajom, nije neophodno da se novac odmah vrati jer vino je investicija za budućnost.

vinoteka nase vino 201 1848

Laša veruje da će Srbija za pet ili sedam godina biti jedan od vrhunskih proizvođači vina. Ima divan teroar, klimu, divne ljude, malo nedostaje iskustva ali ono se ne može ni steći u pet ili 10 godina. I ništa ne treba izmišljati, samo uzeti ono najbolje od enologije te uključiti u lokalne uslove i umetnost stvaranja pa će sve biti savršeno. I pošto su gruzijska vina tako dobra pitamo ga kada će ih predstaviti i prodavati u vinoteci Naše vino?

- Nikad. Svako me to pita ali ovo je mesto gde pružamo podršku srpskim proizvođačima i nikada ne bih sebi dozvolio da to mešam sa nečim drugim. Ovde smo na pod jednim krovom okupili skoro sve najbolje od vina u Srbiji da ne morate da idete okolo da tražite. I za početak vas mogu pozvati u Gruziju da probate vina, a ako u budućnosti donesem neka od njih u Srbiju, sigurno se neće prodavati u ovoj vinoteci već nekoj drugoj.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi