Masciarelli: Ženska vinska posla

Marina Cvetić sa ćerkama Miriam, Kjarom   Foto: © The Barbarossa Marina Cvetić sa ćerkama Miriam, Kjarom Foto: © The Barbarossa

Nove generacije, novi običaji, rekli bi otprilike antički Rimljani, pa je tako i u vinariji Masciarelli došlo vreme da se oseti duh i dah prosperiteta koji mladost donosi. Uz svetski poznatu vinarku, rođenu Beograđanku Marinu Cvetić, u prvoj liniji sad je i starija ćerka Miriam Li Mašareli (Lee Masciarelli).

Upravo osvojena zlatna medalja u Bergamu na Emozioni dal Mondo za Merlot Valori 2017 Tenute Agricole Masciarelli, samo je dokaz uspeha u svim segmentima vinskog portfolija.

Pre dvanaest godina uradili smo intervju sa Marinom Cvetić koji i dan danas deluje izuzetno sveže i realno. Pričali smo tada o osnivaču vinarije i suprugu Đani Mašareliju (Gianni Masciarelli), o njenom vinskom i porodičnom nasleđu, 14 etiketa vina, 300 hektara vinograda, maslina, šuma, dva miliona litara vina godišnje...

MCM portray
Svetski poznata vinarka, rođena Beograđanka Marina Cvetić   Foto: Martina Salvi

Već tada Marina pominje globalne klimatske promene, vina koja su početkom 21. veka bila elegantna a onda sve manje i neophodnost adaptacije na uslove. Loza koja je savršeno uspevala na 200 metara nadmorske visine mora se seliti 300 metara više. Zadatak je prilagoditi se, neprestano upozorava.

Danas, 42 godine od osnivanja (1981.) vinarije Masciarelli čiji se vinogradi prostiru na čak 60 raznih pozicija, još uvek se dobro pamte pionirski zahvati Đanija Mašarelija koji je prvi u Abruco (Abruzzo) uveo „Gijo“ (guyot) sistem uzgoja loze, prvi koristio francuski barik za odležavanje vina od montepulćana i trebjana.

Pamti se i divna priča o susretu i ljubavi Marine Cvetić, studentkinje tehnologije sa Balkana čiji je deda u okolini Splita pravio bačve od kestenovog drveta i radio vina s 16% alkohola, sa vinarem iz siromašnog kraja Italije Đanijem Mašarelijem, čovekom prepunim vrednih ideja. Kroz interakciju srodnih duša harmonično je rasla porodica Masciarelli sa kćerima Miriam i Kjarom, te sinom Rikardom, kao i buduće vinsko carstvo u oblasti Abruco.

Gianni Masciarelli red oaks small 3
Đani Mašareli je otvorio vrata uspeha čitavoj oblasti Abruco   Foto: Martina Salvi

Kada ovih dana na policama novobeogradske vinoteke Srpska kuća vina (SKV) ugledate nove berbe Masciarelli potražite obavezno vino Marina Cvetić Syrah. Lozu je sa velikim nadama Marina posadila godinu dana posle Đanijeve smrti (2008.) na krečnjačkom tlu i nadmorskoj visini od 300 metara. Praktično je novo i vino Malvasia...

-  To su već cenjena italijanska vina poznata po izrazitim karakteristikama – objašnjava kratko i veoma precizno Miriam, sve više u prvom planu kad je reč o kompletnom brendingu vinarije. - Marina Cvetić Syrah nudi tipično bogato i puno izdanje crvenog vina sa tamnim voćnim ukusima i robustnom strukturom. Malvasia je, poznata po proizvodnji aromatičnih i osvežavajućih vina, često sa cvetnim i citrusnim notama.

SKV marina cvetic 4 Copy 1473
Foto; Boban Vidović

Takođe, u ponudi su i tri linije vina: Gianni Masciarelli (Montepulciano, Trebbiano i roze Cerasuolo), Marina Cvetić (Trebbiano, Chardonnay, Montepulciano, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon ) i Iskra (Montepulciano D’Abruzzo Riserva i Malvasia) od kojih neke u magnum i većim pakovanjima. Tu je i Pecorino Castelo de Semivicoli da podseti na veličanstveni dvorac Semivikoli koji je porodica Mašareli kupila, obnovila i otvorila za vinske poklonike kao izuzetnu regionalnu tačku naučnog i kulturnog dešavanja.

Kaštel Semivikoli udaljen desetak kilometara od sela San Martino sula Marućina pod zaštitom je institucija i delom pretvoren u muzej. Ipak, za današnji blistavi izgled posebno je bitna vizija i rad supružnika jer je građevina sa crkvom u sklopu zamka, u koju se ulazilo direktno iz spavaće sobe, bila u dosta lošem stanju. No fascinantni podrum sa čitav vek starim bačvama od 5.000 litara bio je velika inspiracija i podstrek da se zamku podari nov život po svaku cenu. Čak i nakon odlaska Đani Mašarelija, a šta se od tad zaista promenilo u životu i radu Marine Cvetić?

Castello di Semivicoli esterno 1
Dvorac Castello Semivicoli iz XVI veka su Đani Mašareli i Marina Cvetić pretvorili u Masciarelli svetionik vinskog turizma oblasti Abruco   Foto: Martina Salvi

- Gledajući reference danas s ponosom mogu reći da su mnogi aspekti našeg poslovanja nastavili da napreduju - kaže ona. - Posvećenost proizvodnji visokokvalitetnih vina ostaje nepokolebljiva, portfolio smo proširili tako da uključimo još više izuzetnih sorti. Prilagođavali smo se i evoluirali da odgovorimo na zahteve tržišta koje se menja i rastuću posvećenost održivosti. Nastavljamo i liniju distribucije Gianni's Selection preko koje uvozimo dragulje vina iz najinteresantnijih evropskih vinskih područja. Jednom rečju, bio je to period rasta, izazova i novih iskustava. Stalno promenljivi pejzaž naše industrije uz izazove predstavljao je i prilike, a ja sam naporno radila da ostanem ispred svega.

Govoreći o evoluciji vina pominje i određene zaokrete. Brend Masciarelli je tokom godina ostao veran prepoznatljivom identitetu što je Marini bilo od suštinskog značaja. Ali je zauzet i otvoren pristup potrebama kupaca. Ta ravnoteža je omogućila da se nastavi sa proizvodnjom visokokvalitetnih vina koja odražavaju nasleđe zadovoljavajući i preference novije Masciarelli publike. Za to je svakako zaslužna Miriam kao „nova generacija“ i pokretačka snaga vezana uz ime Masciarelli. Da li je reč o smeni generacija?

Miriam vigna orizz
Nije smena genracija već postavljanje novih lestvica: Miriam Li Mašareli   Foto: Martina Salvi

- Ne mislim da je reč o smeni, ali „nova generacija“ igra značajnu ulogu u uticaju na brend koji nosi ime moje majke i oca – objašnjava Miriam. - Svesni smo da se preferencije potrošača i tržišna dinamika stalno razvijaju i kako bih to rešila blisko sarađujem sa timom prilagođavajući naše strategije brendiranja i marketinga, povezujući se sa mlađom i širom publikom. Poštujući nasleđe, moja uloga je da premostim jaz između tradicije i inovacije čuvajući suštinu imena naše porodice, istovremeno osiguravajući da brend ostane živ i prilagodljiv u industriji vina koja se stalno menja.

Marina Cvetić je prema sopstvenom priznanju krenula da pije vina veoma mlada. Da tokom studentskih dana kupuje rajnski rizling, vranac, makedonska vina, ali da je prve glavobolje imala već sa šest-sedam godina pomažući dedi u podrumu dok pravi rakiju i vina.

m 88 5
Sestre Miriam i Kjara na "radnom zadatku"   Foto: © The Barbarossa

I Miriam otkriva kako je u detinjstvu probala puno toga. Strast ka vinu je tako i počela jer su joj roditelji davali da pomiriše vino i oseti arome svaki put kada bi ga naručili u restoranu.

- Ja sam zapravo prvi montepulćano krenula da pijem sa 12 godina i to mi je svakako omiljeno vino jer je dugovečno, puno, ali takođe veoma elegantno – otkriva.

Pored destilata Marina Cvetić Grappa di Montepulciano D’Abruzzo Reserva, kao i Marina Cvetić Extra Vergine maslinovog ulja, na polici u vinoteci SKV je posebno upečatljiva etiketa vina Villa Gemma Montepulciano D’Abruzzo Riserva, uz koju ide i odgovarajuća zanimljiva priča.

SKV marina cvetic 24 1475 B
Foto: Boban Vidović

Povodom proslave 40 godina rada 2021. godine,  Masciarelli Tenute Agricole je pokrenula Masciarelli Art Project. Pokrenut je sa namerom da uspostavi dijalog, uključi međunarodno priznate umetnike kako bi se prikazala novija, sveža perspektiva višestranog Masciarelli sveta, pretvarajući ga u umetničku destinaciju dostupnu javnosti.

Ove, 2023. godine obeležava se treće izdanje Art projekta, zbog čega je pozvan umetnik Agostino Iacurci koji je tokom boravka u zamku Semivikoli stvorio „Vite", instalaciju u obliku totema-stele visine preko dva i po metra vezanu za tu specifičnu lokaciju. Dizajnirao je i specijalnu etiketu ograničenog izdanja Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Doc Riserva 2018, koju karakteriše grafička elegancija i gde se čiste linije mešaju sa bojama u poetskim kombinacijama prevodeći skulpturu „Vite" na papir etikete.

U širokoj paleti praktično za sve kategorije ljubitelja vina, kako po pitanju ukusa, pola, imovnog stanja, zanima nas koje je najuniverzalnije a koje najdraže Marini Cvetić?

Schiavone
Schiavone, jedan od 60 položaja vinograda, grožđe odavde namenjeno je za vino Marina Cvetic Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva San Martino Rosso    Foto: Martina Salvi

- Moram da kažem da naš Gianni Masciarelli Cerasuolo d'Abruzzo zauzima posebno mesto na listi univerzalnosti. To je vino koje privlači široku publiku zbog svoje svestranosti i prijatnih karakteristika. Što se mog vinskog nasleđa tiče, posebno sam vezana uz vino ISKRA Malvasia. Ono ne odražava samo kvalitet i tradiciju našeg vinarstva, već nosi i moje lične uspomene.

U vinariji na čijem čelu su Marina i Miriam preko 50% zaposlenih čine žene. Ako Marinu pitate da li postoje ženska vina reći će vam da sklonosti prema vinu ne bi trebalo da se određuju prema polu. Vino je lični izbor, a u čemu neko uživa je stvar individualnog ukusa i preferencija. Pritom navodi kako u svetu vina danas ima mnogo žena koje igraju ključne i uticajne uloge. Koje daju značajan doprinos proizvodnji, prodaji, degustaciji i promociji vina širom sveta. A da li je lakše biti na čelu kompanije gde su dame ili muškarci u velikoj većini?

Miriam Lee harvesting 7
Loza, masline, rodna ravnopravnost i novi, kvalifikovani Masciarelli optimizam. Miriam Li Mašareli sa radnicama tokom berbe     Foto: Martina Salvi

- Rekla bih da se ne radi o polu zaposlenih, već o liderstvu, komunikaciji i stvaranju inkluzivnog i podržavajućeg radnog okruženja. U suštini, biti na čelu kompanije sa većinom zaposlenih žena nije nužno ni lako ni teško. Radi se o promovisanju kulture inkluzivnosti, pravičnosti i jednakih mogućnosti i efikasnom upravljanju raznolikim timom.

Berba 2023 je i u Italiji bila veoma zahtevna za vinogradare i vinare. Jako loši vremenski uslovi, prevelika kiša kad je trebalo da se radi zaštita, dolazak pepelnice. Potom velika suša kad je trebalo vlage, a onda opet kiša u doba berbe. Rod je bitno smanjen, gotovo desetkovan jer ako je prinos montepulćana pet do šest tona po hektaru sad je bio i ispod jedne tone, a kad neko radi super kvalitetna vina kao Marina Cvetić tu nema igranja. Ako grožđe nije dobro ne bereš i gotovo. I kako se oseća vinar u tom slučaju?

m 29
Foto: Martina Salvi

- Suočeni sa ovim izazovima vinari se često pokažu kao otporna grupa – kaže Marina koju očigledno ništa ne može obeshrabriti. - Prilagođavamo procese proizvodnje vina, prilagođavamo očekivanja i pronalazimo načine da najbolje iskoristimo situaciju. Iako smanjena berba može biti težak korak to je prilika da pokažemo sposobnost prevazilaženja nevolje i nastavimo posvećenost proizvodnji izuzetnih vina. I zato, iako su količine smanjene, kvalitet grožđa je odličan i očekujemo da će dati odlična vina.

Prema njenim rečima proaktivnost u pristupu problemu je veoma bitna. Jedan od značajnih aspekta Masciarelli strategije je geografska raznolikost sa vinogradima koji obuhvataju sve četiri provincije regije Abruco: Teramo, Pescara, L’Aquila i Chieti.  To je velika pomoć u promenljivoj klimi jer pruža određeni stepen fleksibilnosti i otpornosti u suočavanju sa izazovima. Omogućava da se izvuče najbolje iz jedinstvenih atributa svake oblasti nudeći niz opcija za proizvodnju vina koja obuhvataju suštinu raznolikih terena.

vm 10
Foto: © The Barbarossa

- Kontinuirano istražujemo i eksperimentišemo sa različitim vrstama grožđa kako bismo stvorili inovativna i jedinstvena vina – ubacuje se Miriam u priču. - Verovatno je da ćemo nastaviti da uvodimo nove sorte ili blendove u naš portfolio. Posvećenost kvalitetu i inovacijama podstiče nas da otkrijemo uzbudljive sorte i tehnike proizvodnje vina kako bi zadovoljili rastuće zahteve tržišta vina. Očekuje se da će vinska industrija tokom sledećih 10 godina nastaviti da radi na održivosti i moraćemo da se pozabavimo promenom klime, proučimo kako se zemljište prilagođava tim promenama. Menjaćemo na primer učestalost rezidbe i uopšte način obrade zemlje što će nam biti glavni fokus.

S obzirom na činjenicu da je Miriam jako dobro upoznata sa vinskom scenom Kalifornije i SAD u globalu, pitamo se da li će neki od tih uticaja biti uključeni u dalji razvoj portfolija i pomenuto „eksperimentisanje“?

m 13 4
Foto: © The Barbarossa

- Moj tata je radio u Francuskoj i rekla bih da u vinariji uglavnom pratimo francusku školu vina. Američki vinari su svakako veoma dobri u marketingu i komunikaciji, ali je naš način pravljenja vina potpuno francuski. Osim toga Italija ima ogroman teritorijalni biodiverzitet, između Alpa, Apenina i hiljada kilometara obale. Naročito brdovita Italija čini teroar drugačijim od pokrajine do pokrajine, a ne samo od regiona do regiona. Na primer, proizvodnja montepulćana u severnom regionu Abruca ili u južnom daje potpuno drugačije rezultate. I za razliku od drugih država mi imamo neverovatnu raznolikost sorti pa nema potrebe za američkim stilskim uticajima.

Za kraj pitamo Marinu Cvetić šta vidi kada se osvrne u vremenu i ima li lepšeg posla od bavljenja vinogradom, vinom i vinskim ljudima?

m 154
Foto: © The Barbarossa

- Vidim putovanje obeleženo inovacijama, otpornošću i nepopustljivom težnjom ljudskog duha za znanjem i napretkom. Pogled unazad kroz vreme nas podseća na važnost učenja iz prošlosti za oblikovanje bolje budućnosti. A rad sa vinogradima, ljubiteljima vina i vinima može da bude fantastična karijera za one koji se time bave. Međutim, da li je to „bolji“ posao zavisi od vaših individualnih preferencija, veština i vrednosti. Ključ je da uskladite svoju karijeru sa onim što vam donosi najviše zadovoljstva i ispunjenja.  |

Pouka o vaspitanju

- Šta je ono najbitnije čemu sam podučila decu? Mislim da sam ih naučila da jure svoje ideje i snove i da se uvek podignu nakon pada. Moram da kažem da se dobro slažemo i mislim da me dovoljno slušaju, ali i ja se uvek trudim da slušam i njih pokušavajući da vidim svet njihovim očima i njihovim idejama. Koje su po mnogo čemu očigledno drugačije od mojih.

nazad na vrh

Srodni tekstovi