10 srpskih vinarija za savršen vinski vikend

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Vinski turizam u Srbiji konačno je počeo da poprima ozbiljne obrise. Tako su ljubiteljima vina i prirode sada na raspolaganju mnoge vinarije spremne da dočekaju i ugoste putnike s vrhinskim vinima i autentičnim gurmanskim zalogajima, a sve to u idiličnom okruženju vinograda i raskošne prirode.

Evo 10 predloga za savršen vinski vikend ove jeseni u Srbiji:

Eden Velar 159 901

Vinarija Eden

Sat vremena vožnje automobilom od Beograda, na padinama Kosmaja u selu Ranilović, okružena vinogradima, nalazi se moderna vinarija Eden gde će vas dočekati prostrana degustaciona sala sa velikom terasom. U punudi su vrhunska vina od internacionalnih sorti, a prava poslastica je desertno vino od sorte semijon koje je ponelo priznanje za najbolje slatko ili poluslatko vino Srbije 2021. godine.

Radno vreme vikendom je od 11 h do 19 h a telefon za informacije je +381 69 2902030.

matalj degustacija meze 4
Foto: Vinarija Matalj

Vinarija Matalj

Smeštena na Bukovskom brdu odakle se vidi kotlina Negotina i nazire Dunav, nova zgrada najpoznatije negotinske vinarije okružena je vinogradima autohtonih sorti, dok u velikoj degustacionoj sali nudi minimalistički stilizovani komfor. Odlična kuhinja, bogata a la carte ponuda kruna su uzbudljivog ambijenta u kojem možete da se opustite uz vina Kremen Kamen i Kremen, više puta proglašavana za najbolja u izboru Vino.rs, a tu su još i sve traženiji Bukovski Cuvee, crna tamjanika, bagrina, začinak, šardone, sovinjon blan. Te od nedavno i nova etiketa Zemna.

Radno vreme je svakoga dana od 10 do 21 čas a telefon za informacije je +381 64 5447220.

Fleur de sel Sapat 630 1049 srestoran

Atelje vina Šapat

Na litici koja se izdiže iznad Dunava kod Slankamena i odakle se po lepom danu vidi pola Banata, nalazi se jedna od najluksuznijih vinarija Srbije s vrhunskim restoranom i podugačkom vinskom kratom s oko 300 etiketa, što vlastitih, što onih iz svih krajeva sveta. Kao vrhunac ovog hedonističkog kompleksa osmišljena je posebna dvorana Fleur de Sel, u kojoj je svaki detalj pažljivo osmišljen a kuhinja dostojna najeminentinijih svetskih restorana i gde vas čekaju 13 gangova za pamćenje!

Radno vreme vikendom je od 12 do 23 časa, objekat je ulistan u aplikaciju Open Table, a telefon za informacije i rezervacije je +381 69 607079.

Erdevik 277

Vinarija Erdevik

Na obali veštačkog jezera, idealna za porodični vikend s decom, nalazi se jedna od najstarijih vinarija Srbije od pre nekoliko godina u potpuno novom ruhu. Izuzetna posvećenost uparivanju hrane sa vinima, među kojima je i platina sa Decantera za šardone Omnibus Lector 2015, opuštena atmosfera, vrhunske lokalne zakuske te originalna tradicionalna i francuska kuhinja doneli su restoranu preporuku Gault&Millau. Jednostavno, sve  je ovde u službi uživanja, a tu je i besprekoran teren za basket, kao i brojne mogućnosti za druge sportske aktivnosti i rekreaciju.

Restoran radi od četvrtka do nedelje u terminu od 12:30 do 20 časova, telefon za informacije i rezervacije je +381 61 2118439.

despotika morava 126 513

Vinarija Despotika

Vlaški Do, u blizini Smederevske Palanke, oko sat vremena niškim auto-putem udaljen od Beograda, stecište je vinoljubaca u vinariji Despotika. Povrh vinograda prokupca i morave, sorte čiji značaj posebno ističu u vinariji, objekat je zaokružen vinskim muzejem, prostranom degustacionom salom (ali i onom ekskluzivnom u vinskoj arhivi), terasom sa veličanstvenim pogledom i apartmanima. Hrana se uparuje sa vinima kroz degustacione pakete među kojima je i „Šumadijsko prase“, vrhunsko pečenje za najmanje 10 osoba.

Radno vikendom od 12 do 20 časova, a obilazak vinarije po dogovoru. Telefon za informacije i rezervacije je +381 69 8214174.

deurić novo 12 result

Vinarija Deurić

U Maloj Remeti na Fruškoj gori nalazi se ova impresivna vinarija proglašena za najbolju u Srbiji 2022. godine. Raznovrstan izbor hrane, te redovna dešavanja, od koncerata na otvorenom do škole vina, samo su deo bogate vikend ponude, a tu je i velika bašta restorana odakle se pogled pruža na sve četiri strane.

Radno vreme vikendom od 10 do 22 časa, a telefon za informacije i rezervacije je +381 63 570108.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 21

Vinarija Drašković

U vinskom gradu Vršcu Vinarija Drašković nastavila je tradiciju nekada najvećeg vinograda Srbije, a uz nove pogone restauriran je stari, Helvecija 1880, jedan od najvećih poduma u Evropi koji je danas ekskluzivan à la carte restoran za 120 posetilaca sa spa centrom. Izuzetan izbor crvenog mesa u kombinaciji sa mediteranskim ukusima dostupan je u nekadašnjem vinskom podumu i brojnim degustacionim dvoranama koje podsećaju na raskoš ovog vinskog kraja. U Vinskom salonu, na terasi ispred koje se izdiže Vršački breg, kao i u velikoj izdvojenoj sali za proslave moguće je degustirati brojna vina, od svima dragog muskat otonela pa do vrhunske frankovke u nekoliko izdanja, a čitav gornji sprat zauzimaju luksuzne sobe za iznaljmljivanje.

Radno vreme za vikend je od 8 do 24 časa. Telefon za informacije je +381 63 545125.

smestaj meterize 2
Foto: Vinarija Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović

Jedna od najcenjenijih srpskih vinarija izrasla je poslednjih godina i u pravi mali hedonistički hram vina i vinske kulture. U selu Vinča pod Oplencom, čeka vas raskošan barik podrum sa degustacionom dvoranom gde se uz fine dining stil ponude mogu probati čuvena vina Trijumf, Regent ili Rodoslov, a od nedavno u ponudi je i zakup vikendica usred vinograda.

Otvoreno radnim danom i subotom od 8 do 19 časova, nedeljom od 10 do 18 časova. Telefoni za informacije su +381 62 237240 i +381 62 262277.

Doja 30

Vinarija Doja

U srcu Toplice, postojbini autohtonog prokupca, u mestu Blace izdigla se moderna vinarija Doja okružena vinogradima sa svih strana. Prostrana degustaciona sala za tridesetak gostiju sa pogledom na kotlinu Toplice i reke Donje Jošanice nudi uživanje u prirodi i zlatom nagrađenim vinima od autohtone sorte prokupac. Obilazak vinarije uz degustaciju tri vina osnovna je varijanta posete koja se proširuje degustacijom pršuta i sireva a dostupna je i varijanta sa ručkom a meni je po unapred obavljenom dogovoru. Obilazak vinarije moguć je po zakazivanju. Radno vreme je svakoga dana od 9 do 16 časova a telefon za informacije i obavezne rezervacije je +381 63 224561.

ILIC NIJEMCEVIC 43

Vinarija Ilić-Nijemčević

Beskrajno romantično mesto na zapadnim obroncima Fruške gore u mestu Bikić Do u stvari je nekadašnja vila u kojoj je očuvan idilični duh prošlih vremena. Ušuškana u hladovinu, s velikom drvenom terasom i uređenim travnjakom, vinarija Ilić-Nijemčević prava je zelena oaza za sve one koji žele da se u potpunosti predaju čarima prirode. Prijatna mlada i odležala vina od lokalnih i internacionalnih sorti, odlična frankovka i prava sremačka domaća kuhinja za one koji su zakazali dolazak.

Radno vreme vikendom je od 12 časova pa dokle se dogovorite, a najava i rezervacija putem telefona +381 63 245305 ili +381 63 444180.

I još 10 gde takođe nećete pogrešiti

Vinarija Veritas

Jedna od lepših butik vinarija na Fruškoj gori smeštena je na pola puta između Sremskih Karlovaca i Stražilova. Udobna degustaciona sala za dvadesetak gostiju ponekad nudi zanimljive kulturne programe, vinske i druge radionice. Uz lokalne hladne nareske savremena kuhinja praktično ispunjava želje.

Radno vreme je radnim danom 0d 8 do 16 časova dok je vikendom osnovna satnica od 11 – 18, ali je moguć i dogovor. Telefon za informacije i rezervacije: 069 624804

 

Frunza Aglaja vininarija unutra 133

Vinarija Aglaja

Na Bukovskom brdu tik iznad Negotina nalazi se nevelika ali komforna i u vinogradima ušuškana vinarija Aglaja. Lokalna gastronomija, zanimljiva jela od zečetine, mangulice i vina od bagrine, prokupca i internacionalnih sorti, radionice, živa muzika, mnogo toga zanimljivog za čitavu porodicu.

Radno vreme svakoga dana od 12 do 22 časa, ponedeljak je neradni. Informacije i rezervacije na +381 62 9628946 i +381 64 5992559.

 

Vinarija Zvonko Bogdan

Nadomak jezera Palić nalazi se možda i najimpresivnija vinarija u regionu, pravi vinski zamak u stilu secesije okružen sa svih strana savršeno uređenim vinogradima, a poseban doživljaj je zakuska i degustacija u izdvojenom objektu Salaš Zvonko Bogdan.

Radno vreme je od nedelje do srede 10-16 časova, a četvrtkom, petkom i subotom do 18. Telefon za informacije je +381 62 789 979

 

Vinska kuća Kovačević

Iz mnogo razloga Vinska kuća Kovačević u Irigu na Fruškoj gori već godinama ima reputaciju jednog od najboljih ugostiteljskih objekata u Srbiji uopšte, a tu je i prostrana bašta sa sadržajima za decu, te nekoliko komfornih apartmana da na kraju dana uronite u tišinu.

Radno vreme je od 8 do 22 časa a telefon za informacije +381 63 1044934

 

Imperator 104 470

 Vinarije Imperator & Salaxia

 Nedavno otvoreni restoran FIG u mestu Rakovac na Fruškoj gori zapravo je isturena degustaciona dvorana otvorenog i zatvorenog tipa za dve vinarije – biodinamički Imperator i konvencionalnu Salaxia. Prelepa bašta i zatvoreni deo uz wine shop nude posluženje tipa fine dining na sremački način od lokalnih namirnica.

Kuhinja radi od podneva do 21 čas, a restoran sat ili dva duže, svaki dan osim ponedeljka. Rezervacije na +381 66 8651342

 

Vinarija Milijan Jelić

Najbolja vinarija Srbije 2018 godine krije jedinstveni podrum u obliku krsta unutar prostranog kompleksa prirode u Bujačiću. Arhitektura kroz koju provejava tradicionalni moravski stil sadrži luksuznu degustacionu salu, a za potrebe team buildinga uključuje se i lokalni restoran Tri Kosa.

Informacije na telefonu +381 64 1642211.

 

Vinarija Virtus

U Žabarima, pomalo van uobičajenih vinskih puteva a svega sat vremena od Beograda, vinarija Virtus u Viteževu nudi savršen sklad modernog objekta i prirode.

Vinarija je otvorena svakog dana a degustacije se odvijaju utorkom i četvrtkom od 11 do 14 i subotom od 11 do 16 časova. Telefon za rezervacije i informacije: +381 61 2679054  

 

Vinarija Grabak

Okružena grabovom šumom, vinarija Grabak u Vrnjačkoj Banji zapravo je vinsko-turistički objekat  s bazenima i sportskim terenima.

Telefon za informacije i rezervacije: +381 60 661 27 12

 

vinarija Mikic 0070

Vinarija Mikić

U predelu izuzetne lepote i očuvane prirode, selo Rečka u Negotinskoj Krajini idealno je za upoznavanje Istočne Srbije jer poseduje i smeštaj, a pravi hit su „radni vikendi“ kada je zajedno sa domaćinima moguće uživati u radu i obedima u vinogradima i vinariji. Degustacije su uz obaveznu najavu i dogovor putem telefona: +381 66 6069100 ili +381 61 2016110.

 

Vinarium

Okrenut vinskom turizmu sa vikend degustacijama uz ručak ili bez njega, vinskim vozom za posetu i boravak u vinogradu, Vinarium u Banoštoru, na severnim padinama Fruške gore, nudi posetiocima aktivan vikend i relaksaciju.

Radno vreme od 9 do 17 časova svakoga dana, a informacije i rezervacije na +381 60 3039095.   |

Foto: Ivana Čutura, Boban Vidović
nazad na vrh