Vina za slave iz malih srpskih vinarija

Vina za slave iz malih srpskih vinarija

Male srpske vinarije često kriju dobra vina koja prosto traže da budu otkrivena. Vreme je slava, pa zašto ne bi zavirili u neke od tih manjih vinarija i pomogli vam da odaberete nešto originalno što će se pamtiti do naredne godine.

Botunjac iz Župe dolazi u red najpoznatijih srpskih malih vinarija, a nadaleko poznati Pinot Noir filigransko je delo vinara i umetnika Koste Botunjca. Krajnje specifičan, originalan, jednom rečju unikatan primerak cenjene sorte za one do kojih vam je posebno stalo.

Arsenijević premijum Cabernet Sauvignon iz šumadijske Vinče kraj Topole jedan je od trenutno najboljih srpskih kabernea. U čaši vas čeka kaleidoskop raznog crnog bobičastog voća, pinog ukusa i glatkih prefinjenih tanina.

vinarija Kiš Bermet

Kiš spada u poznatije vinarije u Sremskim Karlovcima a njihovo specijalno vino Kiš Bermet Crveni nastaje prema porodičnoj recepturi staroj nekoliko vekova! Arome suvih višanja, karanfilića, cimeta i crne čokolade zameniće potrebu za većim unosom slavskih kolača. Ili im biti sjajan par!

Vrt je najcenjenija vinarija iz okoline Sombora a njihovo neobično aromatizovano vino Dark Riđo već je osvajalo veliko zlato u Bergamu. Neka vrsta kombinacije bermeta i vermuta, to je zapravo najprodavanije vino ove vinarije iz Riđice. Desert, aperitiv ili sjajan partner uz cigaru, neka domaćin odabere sam!

Madžić iz Šumadije poznat je u vinskim krugovima po orginalnom merlou. Njegov osnovni Merlot nudi obilje crvenog voća i moćno zaokruženo vino sa čak 15% alkohola spremnog da isprati sva ozbiljna jela sa slavske trpeze.

rnjak vinarija 125 1968

Rnjak iz Gudurice nudi prepoznatljiv Pinot Noir odležao u drvetu dve godine, kontemplativno vino koje će upotpuniti trpezu, a posebno dobro ide uz slane i tvrde sireve.

Stojanović je originalna fruškogorska vinarija na dunavskim obalama slankamenačkog brega poznata po lokalnim sortama, ali i kupaži Peharnik koju čine dve trećine vranca uz merlo i kaberne. Inače, peharnik je u srednjovekovnoj Srbiji bila dvorska titula somelijera.  

Veritas Ćuković iz Sremskih Karlovaca spada među najlepše butik vinarija na Fruškoj gori. U portfoliju imaju više odličnih vina, a za ovu priliku izdvojili smo sočnu i ekspresivnu kupažu merloa i kabernea Ćuk, nagrađivanu na Decanteru.

merlo Gamanovic vinarija 632 2054

Gamanović je mlada vinarija iz Kladova čiji Merlot potiče iz Negotinske krajine, što znači da nosi puno sunca i optimizma. Atraktivne etikete sa zlatnim detaljima, ovo je vino kao stvoreno i za poklon, a može i da se čuva.

Aglaja iz Negotinske krajine ponudila je ove godine jedan od najboljih prokupaca na tržištu koji će svežinom i začinskim aromama preko zrelog crvenog voća biti odličan pratilac, ne samo brojnim jelima već i pesmi, igri i dobrom raspoloženju.

Izba Jovanović iz okoline Niša jedna je od najboljih monosortnih vinarija na Balkanu, a njihovo opredeljenje je sorta merlo. Svež ali i kompleksan, Izba Merlot je autentični otisak podneblja, svojevrsni je svetionik Niškog vinogradarskog rejona.

Legat Djurdjevica 002

Đurđevića Legat iz okoline Valjeva već je prvim crvenim vinom Otisak dokazala veliki potencijal. Uz poslovičnu vinsko-rakijsku tradiciju tog kraja, kupaža rubin crvene boje kabernea i merloa je igra na sigurno kada je u pitanju ukus osobe (ili osoba) kojoj je vino namenjeno.

Đurđić iz Sremskih Karlovaca nudi sasvim posebno vino na trpezi sa prigodnim slavskim nazivom – Liturgijsko vino. Proizvedeno od sorte merlo, sa 12,5% alkohola i 130 gr/l šećera, savršen je pratilac tradicionalnoj domaćoj testenini s orasima i medom, ili makom.

Rakičević, tačnije poljana Bratislava Bate Rakičevića u malenom župskom selu Lukarevini, iznedrila je strasni, topli, iskreni i pitki prokupac Blagoslov koji već imenom nagoveštava ono što se nalazi u boci i osećanje posle ispijene čaše.

Vinarija Raj sorta game

Raj Game kao da je iz raja izašao! Tako je neko nedavno opisao ovo vino iz rogljevačko-rajačkog vinogorja i vinograda starog četiri decenije. Premijum vino po povoljnoj ceni odležavalo je u novom francuskom bariku a potom u velikoj korišćenoj hrastovini.

Draganić je jedna od najneobičnijih malih srpskih vinarija koja u svom podrumu pravi i vino od slavne italijanske sorte sanđoveze. Kvalitet vina i pakovanja Miracolo Sangiovese obradovaće svakog domaćina, pri čemu vino može biti aperitivno ili uz brojna jela savršen par.   |

Tri manastirska bisera

Vinarija manastira Bukovo nudi u svom portfoliju i popularnu Crnu tamjaniku koja ima praktično sve što je potrebno vinu za slavske prilike – od stvaranja vina u osvećenom ambijentu, preko etikete prilične slavama, pa do vrhunskog kvaliteta.

 

Wine Vision 2023 628

 

Vinarija manastira Studenica stiće naglu popularnost od kako im vina u podrumu radi župski tehnolog Radovan Đorđević. Jedan od dokaza za to je mirisni Prokupac 1186, nedavno proglašen za šampiona autohtonih crvenih sorti sa Wine Vision by Open Balkan nadmetanju.

Ambelos, vinarija manastira Koporin iz Braničevske eparhije poslednjih desetak godina širi portfolio crvenih vina iz sopstvenih vinograda, rađenih tradicionalno i odležalih po dve godine u bariku. Kupaža prokupca i merloa njihova je premijum etiketa i nosi naziv Despotova Sablja budući da je manastir zadužbina despota Stefana Lazarevića.

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi