Barolo i brunelo – razlike i sličnosti

Barolo i brunelo – razlike i sličnosti

Barolo i brunelo su vina koja vinski stručnjaci često stavljaju u vrh najboljih na svetu. „Vino kraljeva i kralj vina“, govore nam marketinški slogani za njih! Pa ipak, na vrhu ima mesta samo za jednoga. Koga bi ste vi odabrali? Jedini način je da probate oba i odlučite za sebe!

Šta je barolo?

Barolo je najpoznatije vino severne italijanske regije Pijemont i naziv je dobilo po istoimenom gradiću. Pravi se od sorte nebiolo (italijanska rečnebia znači magla) i uz Brunello di Montalcino prvo je vino s oznakom kontrolisanog porekla DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) uvedene 1980. godine.

Oblast u kojoj se proizvodi nalazi se u okolini pomenutog Barola, te komuna La Mora, Kastiljone Faleto (Castiglione Falletto), Seralunga d Alba i Monforte d Alba, sve na južnim obroncima brda Langhe.

sebastian O05ZbUxEbs8 unsplash
Vinogradi u oblasti Barolo

Naziv „vina kraljeva“ zavredeo je zahvaljujući kralju Karlu Albertu di Savoji koji je u 19. veku zasadio brojne originalne vinograde u Barolu. Od tada počinje i uspon ovog vina koje zahvaljujući novim tehnikama u podrumu ubrzano stiče naklonost evropskih kraljeva.

Danas je barolo vino poznato po kompleksnosti i intenzivnim taninima za koje su potrebne godine odležavanja da bi smekšali.

Šta je brunelo?

Brunello di Montalcino, skraćeno brunelo, vino je iz Toskane u centralnoj Italiji. Ime je dobilo po deminutivuitalijanske reči bruno (braon) i grada Montalćino koji se nalazi u provinciji Sijena. Nekada se smatralo da je brunelo posebna sorta grožđa, ali je zapravo klon popularnog italijanskog grožđa sanđoveze. Baš kao i barolo status DOCG dobio je 1980. godine, a propisi govore da mora biti napravljen od čistog sanđovezea.

5 117
Jedan od najboljih brunela dolazi iz vinarije Casanova di Neri

Vino je nastalo otprilike u isto vreme kada i barolo, ali za razliku od vina iz Pijemonta, njega je pravila samo jedna porodica – Biondi-Santi. Kultni status proizašao je i iz te činjenice da ga je malo ko u stvari mogao da pije, jer između 1865. godine, kada je bila prva berba, i 1945. vino je proizvedeno samo tokom četiri izuzetne berbe! Ovi raritetni primerci brunelabili su ujedno i najskuplje vino u Italiji.

Posle Drugog svetskog rata u proizvodnju brunela uključili su se i drugi proizvođači tako da je vino postalo sve dostupnije, ali je i dalje zadržalo auru prestiža.

Propisi DOCG preciziraju da Brunello di Montalcino mora da odležava najmanje dve godine u hrastovim buradima. Kao u Barolu, neki proizvođači koriste tradicionalne velike hrastove bačve, a neki moderniji vinari odlučuju se za francuski barik.

Uzevši u obzir odležavanje u buretu i boci, vino mora imati najmanje pet godina starosti pre nego što se pusti na tržište, dok vina sa oznakom Brunello Riserva moraju da odleže najmanje šest godina pre toga. Rosso di Montalcino DOC, lakše vino na bazi sanđovezea iz Montalćina može da odleži samo godinu dana pre puštanja u promet.

italian wine country barolo brunello

Koje su razlike u klimi između Barola i Brunella?

Klima regiona Pijemont oko Barola je topla i umerena sa značajnim padavinama. Vinogradi na brdima dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti, dok česta pojava magle sprečava da grožđe izgori od sunca. U lošim berbama vina mogu biti prilično kisela, ali povećanje prosečnih temperatura u tom delu Italije dovelo je do toga da poslednje berbe spadaju u red vrhunskih.

Na drugoj strani, Montalćino je najtoplije i najsuvlje područje Toskane, ali su noći osetno svežije zahvaljujući vazdušnim strujama s Tirenskog mora što prilikom zrenja održava u grožđu dobar balans kiselina i šećera.

Sličnosti i razlike u ukusu

Oba vina poseduju kombinaciju crvenog i crnog voća, snažnu mineralnu crtu, te jaku strukturu tanina i dobre kiseline, s tim da barolo u principu ima naglašenije tanine od kiselina, dok je kod brunela situacija obrnuta.

Our Top Five Favorite Barolo Wines FT BLOG0622 e7217dd4b8fd47e583c4fb07ca0c5e95

Zajedničko im je i to da moraju da odleže najmanje deset godina kako bi se sve u vinu posložilo na idealan način.

Arome barola više naginju ka cvetnim tonovima, dok kod brunelačešće prevlađuje herbalni štih.

I na kraju...

Nema druge nego otvorite nekoliko boca ovih vina i polako u društvu započnite priču šta se kome više sviđa u barolu, a šta kome u brunelu. Jer kada je vino u pitanju, istina je uvek u nama i – na sredini!   |

Foto: Unsplash, Ivana Čutura, arhiva 
nazad na vrh

Srodni tekstovi