Ekstremni sovinjon s Pohorja

Ekstremni sovinjon s Pohorja

Mala vinarija M-enostavno dobra vina s Pohorja, nedaleko od Maribora, jedna je od danas najcenjenijih u Sloveniji. Vinariju je 2009. godine pokrenuo Gregor Mikuž uz pomoć supruge Tjaše s idejom da nastave porodičnu tradiciju u novom ruhu i sa novim brendom, te da naprave moderno vrhunsko vino po kojem će biti svuda prepoznati. Za sada to najviše uspevaju sa sovinjonom Extreme za koji su dobili više značajnih priznanja, te zlatnu medalju na Decanteru za berbu iz 2020. godine.

Da su na pravom putu govori i to da poslednje dve godine M-enostavno dobra vina dobijaju poziv i za Grand Tasting, ekskluzivni salon vina koji u Beograd dovodi 50 najboljih vinarija regiona.

M enostavno dobra vina 33
Zajednički podruhav, Tjaša i Gregor Mikuž

- Sve su to značajne stvari za mene kao velikog zaljubljenika u vina, posebno u sovinjon koji u ovim delovima Štajerske daje odlične rezultate – priča Gregor, čija vinarija danas proizvodi oko 20.000 buteljki vina sa 4,5 hektara organski sertifikovanih vinograda. – S ekologijom se možete igrati samo ako imate zaista dobre vinograde. Naši se nalaze na 400 metara nadmorske visine, okrenuti prema jugu i dobro provetreni. To je mesto gde se praktično završavaju Alpi i počinje predeo Panonske nizije. Zahvalan je i sastav zemljišta, dominira kremen, a nalazi se i granit tako da kada pada kiša voda brzo otiče, a kada je suša stene zadržavaju vlagu i nikada nemamo posebnih problema.

M enostavno dobra vina 29
Idealni uslovi za organsku proizvodnju, Gregor Mikuž u svom vinogradu

Iako u podrumu imaju veći broj etiketa razvrstanih u nekoliko linija, Extreme je po mnogo čemu vino s kojim se najviše ponose. U pitanju je kompleksni sovinjon blan koji odležavanjem u boci razvija delikatne tercijalne senzacije u kojima se naizmenično provlače note putera, zatim limeta, grejp, diskretni herbalni tonovi, zova, pa opet zrelo tropsko voće. Pravi mali aromatski karusel kao ozbiljna uvertira za ono što sledi. A to što sledi s prvim gutljajem ide i korak dalje. Punog ukusa, s masnom teksturom koja oblaže nepca, ekstremna raskoš sorte zaokružena je u čvrstu celinu s blagim dodirom slasti u završnici. Jedno od onih vina koje se pamti. S karakterom, smelo i jasno. Kao gitarski rif koji „reže“ kroz refren neke rok pesme.

Extreme, inače, nastaje od najboljeg grožđa sa najboljih pozicija i bere se u trenutku kada je super zrelo, da bi posle tri dana maceracije usledilo nežno presovanje i pretakanje u drvene posude. Fermentacija je spontana, a vino odležava na finom talogu 18 meseci i u boce se puni bez filtrirarnja.

M enostavno dobra vina 10
Jednostavno dobro vino, Extreme

Gregor ima u podrumu trenutno još dva sovinjona, svež iz inoksa sa belom etiketom, za koji kaže da će prestati da ga proizvodi od ove godine, te x Blanc koji je sazrevao devet meseci na talogu u korišćenim barik buradima i koji bi trebalo da bude „ozbiljniji“ naslednik onog s belom etiketom.

Ali, daleko od toga da se priča o M-enostavno dobra vina može svesti samo na sovinjone. U premijum liniji su i veoma upečatljiva vina od sivog pinoa Goodfella (berba 2019 nosi 95 poena sa Decanter Panel Tastinga) i šardone Bigboy, te Noir kao jedino crveno vino koje će ubuduće nastaviti da pravi od pino noara, sva dobijena spontanom fermentacijom uz 18 meseci odležavanja na talogu u korišćenim velikim drvenim sudovima.

Portfolio vinarije upotpunjuju još i sortni silvanac zeleni pod etiketom Green, zatim dugo macerirani muškat žuti Yellow, bele kupaže Tree i Unisex, extra brut penušavac Šempejn...

- Želja mi je da u proizvodnji sačuvam što više tradicionalnog pristupa, ali da vina budu maksimalno harmonična, baš onakva kakva ja volim da pijem. A to su ozbiljna vina, tako da kažem. Zbog toga radimo dosta eksperimenata prilikom vinifikacije i mislim da smo našli balans koji želim. Sada je cilj da iz berbe u berbu pratimo finese koje definiše teroar, što svako vino čini jedinstvenim – kaže na kraju Gregor.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh