Biznismeni & biznisvini

Biznismeni & biznisvini

Moderno je samo ono što više nije moderno zato što je prestalo biti moderno onoga trenutka kad je postalo moderno. To je bio zaključak sa sata filozofije u zagrebačkoj 16. gimnaziji prije, čekajte malo da izračunam, 33 godine. 

jetio sam se te rasprave, Bakhova djeco s one strane Dunava, gledajući mladog biznismena u svjetlo sivom odijelu, tamno sivoj košulji i ljubičastoj kravati vezanoj modernim širokim čvorom.

Sreo sam ga u tramvaju kojim sam išao na ocjenjivanje vina. Kad pijem ne vozim. Postao sam štreber što se toga tiče i nije me sram. Ne znam ima li on tako dobar razlog za gužvanje u javnom saobraćaju. U njegovoj korporaciji, a siguran sam, radi ili u nekoj banci ili telekomu jer tko bi još osim svjetskih korporacija tražio od mladih ljudi da na posao dolaze u takvim uniformama, sigurno ne dozvoljavaju vino prije 10 ujutro. A da dozvoljavaju, i da mene pitaju s čim da počnu dan, ovom dečku, malo starijem od mog sina, ponudio bih čašu nekog bjelosvjetskog chardonnaya s jakom aromom drveta. 

Takva su vina moderna kao i njegovo odijelo. I jedno i drugo su must have, moraš ih imati ako si u određenom društvu. Sivo, po mogućnosti prugasto odijelo i pripadajući dodaci čarobni su kostim koji donedavnog studenta pretvaraju u poslovnog čovjeka. Bez obzira na to što kroz nogavice tog, inače sasvim lijepog odijela, proviruju moderne cipele s gumenim đonom koje više nalikuju tenisicama, vi biste, čini mi se, rekli patikama. Te cipele pristaju odijelu kao što chardonnayu pristaje čips, a nije riječ o prženim krumpirićima nego komadićima paljenog drveta ubačenima u bačvu. Pa čak i kad mladi biznismen nauči da pod odijelom ne smiju biti cipele s gumenim potplatom, odabrat će neke špićaste ili tumplaste, to je zagorska riječ za zaobljene. I ta će kombinacija biti bolja od one prve, ali opet chardonnay neće biti harmoničan nego prebarikiran. 

Barrique je čarobna riječ koja razlikuje one koji o vinima ne znaju ništa od onih koji su naučili napamet prva dva-tri slova vinske abecede, vi bi, vinska braćo s one strane Dunava, rekli azbuke, ali ni ta slova baš ne razumiju. Znaju samo da iza „a” dolazi „b”, što je isto s obje strane Dunava. Alkohol i barrique sve je što dobiju od vina koje piju na after work partyjima, kamo odlaze jer su sami sebi previše važni da bi nakon posla otišli na obično piće s prijateljima.

Ni za ovaj zamišljeni before work party ne zaslužuju ništa bolje od vina iz kojeg strši alkohol jer je grožđe prekasno brano, kao što strši ta tamna košulja između revera sakoa. Ne zaslužuju ništa bolje ni od oblaka dima koji strši iz čaše kao što mu strši čvor kravate s vrata iziritiranog tupim britvicama i premasnom kremom kojom je, pa to je vidio na reklami, pokušao sakriti crvenilo nakon brijanja. I u tome nije uspio, nego je  dobio ljubičaste fleke koje mu pristaju uz kravatu.

Tako i proizvođači loših chardonnaya pokušavaju čipsom, jer čitali su da se tako radi u Chablisu, sakriti da njihov chardonnay u čaši ima, umjesto prekrasnog voća koje nudi sorta i finih aroma vanilije i cimeta te lagane zadimljenosti od pametnog korištenja barriquea, mješavinu domaće dimljene slanine i štrudle od jabuka. I jedno i drugo je fino, ali, Bakhova djeco s one strane Dunava, ne ide baš zajedno. 

Ako je London modni centar svijeta, a jest, te ako je i vinski centar svijeta, barem što se potrošača tiče, a jest, možemo reći da takvi chardonnayi, ali ni sorta općenito, više nisu u modi. Na ”in” mjestima, mi oko Zagreba, jer u njemu Zagrepčana više baš i nema, po hrvatski bismo rekli „hoch”, u kojima su do prošle godine naručivale „glass of chardonnay” s onim iritantnim britanskim naglaskom na prvom slogu, danas dame  traže čašu sauvignona.

Također s naglaskom na prvom slogu. To znači da vino mora prštati aromama paprike i lista paradajza, biti svjetle, gotovo vodenkaste boje i imati slast. U nekim slučajevima od neprovrelog šećera, u drugima od alkohola. To podsjeća na odijela s dvojnim hlačama, kakva su se reklamirala na televizijama bivše države, u vrijeme filozofske rasprave s početka priče, kao genijalno rješenje da ti sako dulje traje, a u stvari su podvaljivali viškove hlača koje su bile toliko ružne da ih nisu htjeli nositi ni partijski sekretari koji su iz cokula i opanaka uskočili u cipele tadašnjeg Borova. 

Čovjek izgleda onoliko dobro koliko se dobro osjeća. U odjeći koju mu diktiraju kojekakvi modni gurui uglavnom izgleda poput žabe koja je vidjela da konja potkivaju pa je i ona podigla nogu. I zato je jako dug put mladog zagrebačkog biznismena i njegovih kolega, te londonskih damica od loših chardonnaya i sauvignona do graševina i malvazija sa sauvignonskim mirisima iz vrećica s talijanskim kvascima, te slatkih talijanskih prosecca posluženih u plastičnim čašama za šampanjac - nisam vjerovao da se i to prodaje, na korporacijskim zabavama.

Još je duži put tih ljudi, uvjerenih da će se poput raketa uspeti korporativnom ljestvicom, do rizlinga, crnih pinota i suhih šampanjaca koje njihovi šefovi u svojim uredima piju iz Spigelau čaša. Ni oni nisu dobili odobrenje gazdi iz Italije, Francuske, Austrije, Njemačke... za kupnju Riedelovih. Hijerarhija se mora poštovati, Bakhova djeco s one strane Dunava. Oni u sportskim cipelama voze se tramvajem, a vino piju iz čaša za vodu.

I da imaju izbor, bolje ne bi odabrali jer uče što znači indeksacija police osiguranja, kako nepovoljnu promjenu tečaja preko kamata naplatiti od klijenta, ili što još uvaljati kupcu telekomunikacijskog paketa da više plati a od toga nema koristi, pa ne stignu ni razmišljati što čaša znači vinu. Kad počnu kupovati ozbiljniju obuću, ali još se ne miču s gumenih potplata, dobit će službenu Škodu i naučiti da vino treba piti iz staklenih čaša na stalku.

Rijetki među njima doći će do cipela s kožnim đonom, ključeva Passata ili možda čak Audija A4, te kristalnih čaša Rastal ili Bormioli i svijesti da se bijelo i crveno vino ne toči u iste. Riedelove čaše će vidjeti samo najpokorniji, oni koje će najviši šefovi pozvati kući na ručak i večeru prije nekog velikog unapređenja i oduzimanja ključeva službenog automobila koji mu više neće trebati jer će ga na novom položaju voziti šofer.

Ni tad neće uživati u vinu jer će biti previše uzbuđeni zato što su nakon 33 godine karijere dobili vozača i previše u strahu da tog vozača ne izgube. A ja sam, vinska braćo s one strane Dunava, došao do Riedelovih čaša, i to različitih oblika za različita bijela vina, za različita crvena vina, za različita pjenušava vina i za različita desertna vina. I uživam piti iz njih bez straha da ću ih izgubiti. A kad darujem bocu vina prijatelju s kojim sam ušao u novinarstvo, a on sad vozi službenu Mazdu, pita me samo uza što da to popije?

Pa uz ljubavnicu, ako već ne znaš uz koje jelo, htio bih mu odgovoriti, ali prešutim. Ako uopće imaš vremena za ljubavnicu, pomislim. Ili za jelo. Džaba ti Mazda kad ne znaš pronaći pravi razlog za popiti bocu dobrog vina. A svima vama koji imate vremena i za vino, a ne brinete je li moderniji sauvignon od chardonnaya ili syrah od cabernet sauvignona, u zdravlje. 

nazad na vrh