Branislav Anđelić

Branislav Anđelić

Procvetao pod stare dane kada je napustio investiciono bankarstvo, zasadio organski vinograd, podigao vinariju Plavinci i krenuo neutabanim stazama organskog vinara u Srbiji.

Spas za izvoznike

Evropska Unija od kraja 2023. godine zahteva da se na zadnjoj etiketi (deklaraciji) navede kalorijska vrednost, nutritivna vrednost i svi sastojci koji su korišćeni u preradi vina, kao i svi potencijalni alergeni (ne samo sumpor). Ovo za mnoge vinare predstavlja problem jer je spisak sastojaka podugačak (zakon dozvoljava upotrebu čak 59 različitih dodataka u proizvodnji vina) pa bi i deklaracija morala da bude povelika.

Prirodna zamena za sumpor

Nisam od onih prirodnih vinara koji smatraju da je dodavanje sumpora u vino smrtni greh. Dok konvencionalni vinari sumpor dodaju u više koraka tokom proizvodnje vina (muljanje, pretakanje, bistrenje, flaširanje) mi ga dodajemo samo pred flaširanje.

Bakar odlazi u istoriju

U istoj nedelji saznali smo da je Evropska Unija dozvolila dalju upotrebu totala (glifosat) i zabranila upotrebu bakra od 2024. godine. Ovo govori o uticaju interesnih grupa na donošenje evropske regulative. Bakarni preparati su jeftini, prave ih na desetine firmi i nemaju svoj lobi, a od ključnog su značaja samo organskim proizvođačima kojih je malo i uglavnom su mali.

Pretplatite se na RSS feed