Branislav Anđelić

Branislav Anđelić

Procvetao pod stare dane kada je napustio investiciono bankarstvo, zasadio organski vinograd, podigao vinariju Plavinci i krenuo neutabanim stazama organskog vinara u Srbiji.

Da li smo spremni za klimatske promene?

Kako stvari stoje uz reviziju sadašnjih vinogradarskih rejona počinje briga oko svake kapi vode u vinogradu. 
U okviru višegodišnjeg projekta Priprema Nacionalnog programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove - jačanje institucionlanih kapaciteta za adaptaciju na klimatske promene, održana je serija radionica na kojima je predstavljena analiza postojećeg stanja i predviđanje budućih klimatskih uslova za sve poljoprivredne useve.

Organska proizvodnja: Zbunjivanje i standardi

Nagli porast tražnje za sertifikovanim organskim proizvodima u poslednjih desetak godina naterao je velike prerađivačke i farmaceutske kompanije da promene taktiku u borbi da zadrže primat na tržištu tehnologijom koju su godinama i uz velika ulaganja razvijali.

Nagrade za organska vina

U oktobru je održan drugi deo međunarodnog ocenjivanja organskih vina po PAR® sistemu koji organizuje kompanija Wine System. Prvi deo je održan proletos, a pauza je napravljena zbog COVID-19 uslova. Ocenjeno je 1.116 vina iz 21 zemalje. Veliko zlato dobilo je 26 vina, 155 zlato, a 110 srebro. Najuspešnja je bila Nemačka sa devet velikih zlata, praćena Austrijom sa šest i Italijom i Španijom sa po tri.

Pét Nat, originalan a prirodan

Evropska omladina već nekoliko godina ludi za Pét Nat penušavcima, a u poslednje vreme im se pridružuju i stariji uživaoci šampanjaca. Na našem su se tržištu tek prošle godine pojavili prvi ovakvi penušavci i to vinarija Bikicki i Plavinci, i namah izazvali oduševljenje kako kod mlađih vinopija, tako i u stručnoj vinskoj javnosti. Ali, šta je to Pét Nat?

Veliki test

U jednoj sceni kultnog dokumentarca „Somm“, koji prati višegodišnju pripremu kandidata za ispit za titulu Master Sommelier, kandidat ulazi u prostoriju gde ga za stolom čeka šest čaša vina koja mora da opiše u roku od 25 minuta: „Vino je bistro... suvo, punog tela... ušećereni limun... mnogo novog francuskog hrasta... cimet, kardamom, klinčići... srednja kiselost, visok alkohol, mnogo glicerola... vino je iz novog sveta, topla klima... SAD, Kalifornija, Sonoma oblast, Dolina ruske reke... šardone... 2008...“

Organska iskustva iz Nemačke

Nedavno je održan onlajn seminar o organskom vinogradarstvu. Predavači su bili sa legendarnog Gazenhajm instituta koji se još od 1872. godine bavi proučavanjem uzgoja vinove loze.

Pretplatite se na RSS feed