Vina proizvedena prirodnom metodom

Vina proizvedena prirodnom metodom

Voilà! Regulativa za proizvodnju vina prirodnom metodom je tu. I to, naravno, iz najuticajnije vinske zemlje – Francuske.

Zahtev za novom apelacijom (oznakom) podnelo je više od 250 proizvođača vina. Umorni od objašnjavanja vinopijama da vina proizvedena prirodnom metodom ne moraju da budu kisela i smrdljiva, osnovali su udruženje Nature'l i podneli zahtev francuskom Nacionalnom institutu za poreklo i kvalitet (INAO) koji reguliše francuske nazive vina i Generalnoj upravi za tržišnu konkurenciju, potrošnju i sprečavanje prevara (DGCCRF) da se ustanovi regulativa oznake.

Udruženje je donelo povelju sa 12 pravila kojih se zainteresovani za ovaj vid proizvodnje apsolutno moraju pridržavati ukoliko žele da na bocama istaknu oznaku Vin méthode nature, a država je ovo u potpunosti prihvatila i tako zavela red u upotrebu termina prirodno vino, odnosno vina dobijenih prirodnom metodom, što je verovatno prihvatljiviji naziv.

U svakom slučaju, da bi vino dobilo ovu oznaku potrebno je da ispuni sledeće uslove:  

01 Svo grožđa koje se nalazi u njemu mora da bude iz sertifikovane organske proizvodnje

02 Berba treba da bude obavljena ručno

03 Fermentacija se vrši isključivo autohtonim kvascima

04 Zabranjena je upotreba aditiva

05 Nije dozvoljeno namerno menjati osobine grožđa (Aucune action de modification volontaire de la constitution du raisin n’est autorisée – Nije mi baš jasno šta ovo znači, prim. aut.)

06 Ne smeju se koristiti tehnike „traumatične“ za grožđe, kao što su reverzibilna osmoza, filtracija, brza pasterizacija, termovinifikacija...

07 Zabranjeno je dodavati sulfite pre ili za vreme fermentacije. Eventualno se mogu dodati pre flaširanja, ali tako da vino sadrži maksimalno 30 miligrama SO2 po litri (za takva vina napravljen je poseban logo)

08 Prilikom izlaganja na sajmovima prirodnih vina, vinari i organizatori se obavezuju da istaknu ovu povelju pored flaša, a vinotekama se preporučuje da to isto urade u svojim objektima ako im prostor dozvoljava

09 Boce moraju imati tačan i originalan logotip. Jedan je predviđen za vina bez dodatih sulfita, a jedan za vina sa manje od 30mg/l dodatih sulfita

logotip natural tehnika

10 Dozvola za marketing sa oznakom Vin méthode nature dobija se za vino iz svake berbe od udruženja Nature'l po proveri izjave proizvođača da vino odgovara povelji

11 Ako se istovremeno u vinariji proizvode vina prirodnom metodom i konvencionalna vina, ona ne smeju doći u dodir i moraju se jasno razlikovati (drugačija etiketa, boca...)

12 Proizvođači vina prirodnom metodom obavezali su se da će detaljni podaci o vinima i proizvodnji biti objavljeni na Internetu od strane Udruženja

Ovaj potez Francuske dolazi u pravi čas za prirodne vinare iz Srbije. Grupa nas koja već proizvodi vino metodama skoro u potpunosti saglasnim sa francuskom poveljom pokrenula je inicijativu da se osnuje srpsko udruženje prirodnih vinara. Osnivačka skupština planirana je za kraj maja, u vinariji doajena našeg prirodnog vinarstva Oskara Maurera.

Inače, zakon o vinu u Srbiji već više godina je u fazi izmene i nadamo se da će u novu verziju ući i oznaka prirodnog vina, odnosno vina dobijenih prirodnom metodom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi