Zaglav, vino bogova

Svako ko se iole ozbiljnije bavio vinima poslednjih desetak godina zna za Luku Krajančića s Korčule iz sela Zavalatica u podnožju Čare. Jer, Luka je u tom periodu učinio za pošip verovatno više nego bilo koji drugi vinar koji se dohvatio ove plemenite sorte. A takvih nije malo.

Rađanje kulta: Heritage 2018 Radovanović

Poslednjih desetak godina na vinskoj sceni Korčule dogodilo se mnogo toga zanimljivog i značajnog što je ovo ostrvo poznato gotovo isključivo po belim vinima pozicioniralo danas kao svojevrsnu lokomotivu vinskog razvoja čitave Dalmacije.

Kaberne fran za ponos Baranje

Prošlo je sedam godina od kako sam u naletu oduševljenja kupažu kaberne frana, kaberne sovinjona, širaza i merloa pod etiketom Cuvee Superior 2011 Josić doživeo kao prvo veliko vino Baranje. Ako je tada i bilo neke ozbiljnije rezerve u pogledu te procene, mada ne mogu da se setim, sortni Cabernet Franc 2017 Josić, koji je na tržište izašao prošle godine, danas je ne samo (još jedno) veliko vino Baranje već i jedno od boljih hrvatskih crvenih vina na koje sam naleteo poslednjih godina.

Cenzurisani rizling za istoriju

Volim vinare koji su, ono što se kaže, na svoju ruku. Kod njih u podrumu uvek možeš da pronađeš i ono što nisi tražio. Jedan od takvih je Milijan Jelić, harizmatična pojava na ovdašnjoj vinskoj sceni čija su vina pre 15-ak godina prva predstavila u svetu novo vinsko lice Srbije i praktično najavila aktuelni srpski vinski preporod.

Neka sila bude s nama

Prošlo je nekoliko godina od kako sam poslednji put probao silu vinarije Milanović iz Surduka. Nije to bila baš najbolja godina za tu specifičnu i uveliko neistraženu sortu nastalu ukrštanjem kevedinke i šardonea u oglednim vinogradima Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Imao sam čak utisak da se Dejan Milanović, vlasnik vinarije, na neki način i umorio od čitavog tog poduhvata da pravi vina samo od domaćih novostvorenih sorti. I to mi je bilo žao.

Pretplatite se na RSS feed