Milina od pošipa

Milina od pošipa

Voleti pošip je lako. Zavodljiv na mirisu, iskričavo svež, ostaje u ustima i oseća se na more. Uz ribu s gradela ili bez nje, dobar pošip nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

A dobrih pošipa na Korčuli u poslednjih desetak godina sve je više. Od ove, tu ubrajam i pošip Milina Grandeca 2015, novu etiketu Ante Miline iz Smokvice, jednog od onih mladih vinara bez kojih aktuelni uspon nove vinske scene na „crnom otoku bijelih vina“ ne bi bio potpun.

Vino je odležavalo u Garbelotto buretu godinu dana, od čega čak 10 meseci na finim talozima, a zatim dozrevalo još šest meseci u boci kako bi na kraju dobili jedan od najboljih pošipa iz prošlogodišnje berbe koji sam imao prilike ovog leta da probam.

 DSC0347Ante Milina ispred svoje vinarije u Smokvici

Nije stvar toliko u tome da je Grandeca 2015 pokupila sve one dobre osobine sorte po kojoj je južna Dalmacija već poznata među ljubiteljima vina u regionu, uostalom to je prvo hrvatsko belo vino sa zaštićenim geografskim poreklom, već više u činjenici da je vinar pokazao kako pošip nije samo sveže i harmonično vino za leto, već potencijalno vino za velike internacionalne domete. Kristalno prozračne zlatnožute boje, vino se lenjo valja po unutrašnjim zidovima čaše dajući samo da se nasluti karakteristično visok alkohol (14 %), kog inače nema šanse da osetite u ustima jer je savršeno integrisan u solidno telo i pun, bogat ukus suve kajsije i smokve, a gde će uvežbaniji degustatori lako pronaći i dovoljno mineralnosti i mediteranske herbalnosti. Sve to zaogrnuto je umerenim kiselinama zbog kojih je pošip tako dobar pratilac svake ribe i jela od školjki.

Nažalost, Grandeca 2015 neće ispratiti puno jela, jer je za premijeru Milina napravio tek jedno bure od 500 litara. Oni koji uspeju da se domognu neke flaše, a čija cena od 16 evra predstavlja bargain za ovako dobijeno vino u limitiranoj seriji, imaće šta da zapamte.

Ukratko – milina od pošipa!

Potraga za
ultimativnim pošipom

nazad na vrh

Srodni tekstovi