Vinske fatamorgane ili hibernacija

 • Tekst 
 • Objavljeno u Blog
 • Bookmark and Share

sestwine2

Ostade nam još par dana novembra. Ove godine smo nešto ranije završili sa tradicionalnim (da ne kažem afirmisanim) skupovima posvećenim vinu. Poslednja velika ovogodišnja manifestacija odigrala se mesec dana ranije od uobičajenog termina. Kriza je učinila svoje, pa se sve odigralo nešto skromnije nego inače, ali bilo je tu i nekih vedrih strana. Npr. zakup prostora nije bio ništa jeftiniji, ali je domaćin bar imao dovoljno mudrosti (čitaj razuma) da dozvoli nekim izlagačima da podele trošak naknade za jednu lokaciju.

To je omogućilo nekim manjim, ali ne manje sjajnim vinarima da ponovo svoja dela prezentuju u najeminentnijem okruženju, bar kad su manifestacije ove vrste u Srbiji u pitanju. Glavna senzorna zapažanja? Slovenci su nam opet održali predavanje kako se prave bela vina, a domaći vinari su još jednom pokazali da je Srbija ipak zemlja sovinjon blana, a ne šardonea. Radionice su bile nešto manje blještave, primetan je i vidno manji broj izlagača. 

cellars-wine

Ali nije to ono glavno što je fanaticima i vernim pratiocima zbivanja u ovdašnjem svetu vina ponajviše bolo oči. Negde u senci sjajnog izvođenja hitova grupe A-ha i čuvenih klasičnih kompozicija za tango, navirao je utisak dodatne šupljine u atmosferi. Pa da, opet nema „najboljih” (bar onih kojima je to formalno priznato). Izostao je proizvođač najboljeg (crvenog) vina, najboljeg belog vina, najbolja srpska vinarija (prema mišljenju nekih značajnih inostranih autoriteta ). Opet sujeta. Čista sujeta. Čija, više nije ni bitno. 

Inicijator radoznalosti bila mi je informacija o dolasku u Beograd skoro svih značajnih istarskih vinara i zapažanje da, isto tako, skoro ni jedan od najavljenih (sa izuzetkom neumornog Kozlovića), nije svoje ovogodišnje interesovanje usmerio ka Hyatt-u, već su se svi okrenuli ka jednoj mlađoj manifestaciji. Zvezdi u usponu, neko bi možda rekao, ali vino-vina-muskarac1pustimo vreme da pokaže kako stvari stoje. Rađale su se i umirale, dobro možda ne baš umirale, ali recimo zapadale u neku vrstu hibernacije, pompezno najavljivane i otvarane vinske izložbe u proteklom periodu. 

Nažalost, samo je par njih, finansiranih iz sopstvenih izvora, opstalo u ovim teškim vremenima. To ipak govori o kvalitetu, pre svega sadržaja i stepenu realizacije zamisli autora i pogođenim afinitetima posetilaca. Žao mi je što se već četiri godine ne srećemo u Sava centru, ili što je Metropol bio samo poligon za jednokratnu pokaznu vežbu prošle godine, ili što nam, još uvek, Japanci nisu među izlagačima, kao kod komšija. Npr.

Ali što bi rekao drug Zvonko „ne vredi plakati ...”, idemo dalje. Više sreće dogodine. I njima i nama, jer jedni bez drugih nismo ništa i to niko ne bi trebalo da zaboravi ... 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama