Nešto lepo miriše u zemlji Makedoniji
 (I deo)

Probajući vinsku zver

ivana-simjanovski-01

Toliko puta sam obišla vinarije u Makedoniji da se i sama ne sećam, ali svaki put je poseban jer imam tu sreću da uvek budem u društvu najboljih prijatelja, vinoljubaca sa kojima mogu podeliti moju strast prema vinima.

I svaki put, iz godine u godinu, se iznenadim ili me iznenade vina ove male zemlje, pune sunca. Iznenade me vinari i njihova želja i posvećenost da se veselo igraju sa vinskim stilovima i tako menjaju vinsku istoriju ove male zemlje.

makedonija

Moj dragi brat po vinu, Dušan Jelić, nam se pridružio na ovom malom vinskmo putovanju i htela bih da mu se zahvalim što je bio taj koji je povezao naše priče, pasiju i ljubav prema vinu. U potrebi da razmenim vinske informacije, na ovom putovanju imala sam novu inspiraciju, mladog, ali veoma obrazovanog vinskog degustatora i vinskog trgovca po imenu Paul Caputo. Njegov interes za makedonska vina je tek u povoju, ali njegova volja i znatiželjnost su nenadmašivi dok polako otkriva regionalne sorte kao vranac ili autohtonu stanušinu, i njegovu već najomiljeniju, tamjaniku. Mešajući njegovo internacionalno i moje regionalno znanje, rešili smo da kreiramo novo izdanje Makedonskog vinskog vodiča za 2014-tu godinu.

ivana-02
U vinariju Kartal- Paul Caputo, Jordan Kartalov i ja

Prva koju smo posetili je mala familijarna vinarija Kartal koja proizvodi Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot i Vranac. Nalazi se u Skoplju i ima malu, ali veoma simpatičnu sobu za degustacije sa tipičnim tradicionalnim makedonskim motivima. Dok su u pozadini lagano išle makedonske sevdalinke, braća Jordan i Filip nam pričali o izazovima posedovanja vinarije u Skoplju, a kupovati grožđe iz Tikveškog regiona, onaj njihov Vranac je lagano išao i odlazio u nepovrat. . .

ivana-03
U vinariji Chateau Kamnik - u poseti vinskog podruma, a kroz vinograde nas je prošetala Anita Jovanovska

Poseta vinariji Chateau Kamnik predstavlja uvek pravo malo zadovoljstvo. Nakon uživanja u vinogradima koji imaju divan pogled na Skoplje, usledila je četvoročasovna vinska sesija. Imala sam priliku da probam vina iz berbe 2013. a ja uvek uživam da probam mlada vina, da sledim njihov razvoj, da vidim u kom pravcu će da idu, pa onda uporedim koliko vinar ima tu umešnost da vinu da taj potrebni pravac. Iako mlada, ali veoma perspektivna Sandra Krstevska, enolog ove vinarije, povela nas je na malo vinsko putovanje, najpre kroz berbu 2013., svežinu Temjanike i Pinot Grigioa, pa smo potom prešli na „teže" stvari - Merlot Single Vineyard 2011, Cabernet Sauvignon 2011, Syrah 2011 (primerak iz tanka) i onu zver, Terroir Vranec 2010 Grand Reserva, za koga je jedan moj prijatelj rekao „Ovo ti je Šarplaninac, ukroćen kao pudlica”. 

Ipak moje najomiljenija, ako je čoveku dozvoljeno da ima samo nekoliko u vinariji kao što je ova, su bila vina kao što je Pinot Noir 2011 Wild Fermented, namenjeno da zadovolji nepce i neugasivu želju „Pinot Noir Suckera” kao što sam ja. Na moje sopstveno iznenađenje u ove favorite uključio se i Chardonnay Barrel Fermented 2010 sa tim Crème brûlée, sutlijaš tonovima koji se kao talas spuštaju na nepce u kremastu lešnik eksploziju. Da ne zaboravim da pomenem da smo omađijani ovim vinima načisto zagubili pojam o vremenu i tako užasno zakasnili na sledeći vinski sastanak u vinariji Chateau Sopot…

ivana-04
Vinarija Chateau Sopot                                                        Vinogradi Chateau Sopot

U vinariji Chateau Sopot koja se nalazi u blizinu grada Velesa sam prvi put imala čast da sretnem vinarku i enologa, Kristinu. Ova mlada dama nas je iznenadila sa  Pinot Grigio 2012 i Pinot Noir 2012 čije grožđe dolazi iz vinograda na planini Kožuf, i koji su jedni od svega nekoliko organskih vina dostupnih u zemlji. Njen entuzijazam u poštovanju tradicije, ali na mlad i trendovski način, je očigledan u vinima koje pravi. Konačno, vinska degustacija u ovoj vinariji ne bi bila potpuna da nismo probali njihova već potvrđena velika vina, Cabernet Sauvignon Reserva i Cabernet Barrique Grand Reserva.

ivana-05
Mali wine&food pairing u hotelu Bel Kamen - Saško Atanasov, menadžer hotela i Jane Josifovski menadžer Macedonia Experience

A potom je usledilo jedno od najboljih iznenađenja na ovom putu. Posle toliko dobijenih poziva, rešila sam da konačno posetim mog virtuelnog vinskog prijatelja Saška Atanasova (koji posle ovog putovanja postao i pravi prijatelj) i pristalicu onoga što radim. Napraviši mali D-tour posle putovanja kroz planine, došli smo na planini Pljačkovica, u hotelu Bel Kamen na 1.753 metra nadmorske visine gde smo na svežem vetru uživali sa prijateljima a u našoj maloj-velikoj degustaciji. Saško nas je ugostio sa domaćim specijalitetima - povrće koje dolazi iz bašte ovog hotela. Uz salate pripremljene sa organskim povrćem, ponudio nam je R’kaciteli 2012 vinarije Stobi, tu svežinu citrusa, limete, a na nepcu kajsiju, i mali talas herbalnih nota. Sledila je Tamjanika Anja iz vinarije Dudin, koja je nestala u trenutku kad se pojavila na stolu, pa ju je odmah zamenio Syrah vinarije Stobi.

ivana-06
ivana-07

Potom je na red došla jagnjetina, a kako svaka hrana, traži pravo vino, i kako ja uvek u kolima nosim po neku flašu vina, skočila sam po Life Vranac 2010 iz vinarije Mojsoff. Tamna crvena boja, tonovi marmelade od kupine, trule višnje, vanile, tanini koji su izbalansirali, ukroćeni uz onu pomamnu žestinu Vranca koji daje taj savršen posleukus (aftertste) čokolade, kakao i duvana na nepcu. I opet taj Vranac, ta moja ljubav, u trenutku kad nam se pridružio za sto, uspeo je da šarmira moje divne prijatelje i u trenutku kad je dobio celu našu pažnju, samouvereno je produžio da nas zabavlja do rano ujutro. . . 

II Deo

nazad na vrh