Kako pravilno slaviti Novaka

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog
  • Bookmark and Share

(ili o uparivanju hrane i vina, lepotica i odojaka za najveselije veče)

Novu godinu desetljećima slavim doma. Smeta me taj običaj da baš tu večer moramo biti posebno veseli uz more uglavnom loše hrane i još goreg vina. Zato sam sebi priuštim žurku, tako kažete vi, draga vinska braćo s one strane Dunava, ako se dobro sjećam.

Pri izboru hrane poštujem narodne običaje, a oko njene pripreme se potrudim malo više nego što bih to učinio za neki običan dan. A pri izboru vina, pokušam rekapitulirati proteklu godinu. Sad ću se posvetiti novim vinima koja su me ugodno iznenadila proteklih 12 mjeseci, te prepustiti mašti... Jer, ovo jest priča o vinima, ali i o tome na koga su me odabrana vina podsjetila.

Sa zagorskih brega, iz vinarije Bolfan Vinski Vrh, koja je zasigurno jedna od najljepših u Hvatskoj, stigao je Centurion, blanc de blancs pjenušac, samo od chardonnaya, koji tamnom bocom i svjetlim sadržajem već na prvu podsjeća na tamnokosu i svjetlooku manekenku i televizijsku voditeljicu Miju Kovačić. Iako je vlasnik Tomislav Bolfan uvjereni biodinamičar, grožđe za ovo svježavajuće pjenušavo vino proizvedeno je „samo” ekološkim, organskim pristupom, dakle prirodno, kao što je prirodna i Mijina ljepota. Centurion je dobio ime po rimskim vojnicima koji su i započeli uzgoj vinove loze u kontinentalnoj Hrvatskoj.

U njihovo vrijeme pjenušavih vina nije bilo, no to ne umanjuje zgodnu priču o njegovu nastanku, odnosno legendu kojima ova vinarija obiluje. Mirna vina, tako, nastaju pod utjecajem vila i vilenjaka s Vinskog Vrha, a sama bi Mia svakako mogla biti vila. Ta je djevojka u enogastro svijet ušla surađujući s najpoznatijim hrvatskim gastronomadom Reneom Bakalovićem u seriji emisija „Okusi Hrvatske”. Njen je krhki stas usporediv s nježnim tijelom pjenušca Centurion, a nasmiješeno lice može uljepšati dan kao što ga uljepšava i ovaj idealni aperitiv. Pa, draga Mia, živjela ti nama. 

Malvazijica 2012. jedno je od tri vina iz prve serije mladih i svježih, uz rosé Rožicu i crnjak Porco Rosso  koju je lansirala vinarija Roxanich. Mladen Rožanić osnovao ju je 2004. s vinogradarom Antunom Bankom iz Kosinožića pokraj Poreča. Prvu su zajedničku berbu imali 2005., a vina su na tržište pustili 2008. Posebni su po dugim maceracijama. Dio malvazije 2011. čak je šest mjeseci macerirao i prešali su krajem marta 2012. Kad će na police?

Kad ocijene da je zrelo. Macerirali s oni i tu malu malvaziju. Šest dana. Dalo joj je to punoću i posebne mirise zrelog voća te učinilo savršenom pratnjom za hladno predjelo svečane novogodišnje večere. Poput zrele jabuke, ili sočne breskve iz Malvazijice je i Iva Šulentić, glumica i voditeljica glazbenih i dječjih emisija. Odaje dojam mladalačke nevinosti, no zrači i iskustvom. Nije pristojno reći koja je Ivina berba, iako nije riječ o nekom arhivskom vinu, ali vjerujem da je mogu preporučiti za predstavljanje Roxanićeva crnog pinota berbe 2008. Bit će to tek za godinu dana, a Iva bi, vjerujem, nazdravljajući čašom tog zrelog vina najljepše rekla živjeli. 

Ne znam voli li glumica Ornela Vištica odojka, mislim da bi vi, Bakhova djeco s one strane Dunava rekli dojenče, ali znam da tom mladom i finom mesu ispreletenom ugodnom masnoćom pristaje vino s izraženijim kiselinama. Ako se uz odojka posluži i više salata, onih od cvekle, pasulja, boranije..., a mi doma volmo ciklu, grah i mahune, jače će crveno vino sjesti bolje od bijelog. Snažan, ali svjež crnjak napravila su dva poznata dalmatinska vinara: Leo Gracin iz okolice Primoštena i Vedran Kiridžija s Pelješca. Izmiješali su babić i plavac, sorte koje su rođaci, jer babić je najvjerojatnije djed plavcu, i u vinu koje su nazvali Kontra istaknuli dobre osobine jednog i drugog. Plavac mu je dao snagu, kičmu i arome zrelog crnog i crvenog voća, a babić svježinu, razigranost i prekrasan miris mlade višnje. Ne znam tko je Orneli dao čvrsto tijelo, a tko mladalačku razigranost.

Ne znam ni voli li ova ljepotica iz kršne Hercegovine meso odojka, ali dok sam razmišljao kako da opišem tu neobičnu vinsku mješavinu baš mi je ona prva pala na pamet. Iskreno, nemam pojma kako ta ljepotica glumi. Nisam vidio ni jedan njezin kadar u sapunici, ali privukla me na televiziji koja uvijek radi u liftu naše redakcije. Ne znam ni o čemu je pričala. Čuo sam gotovo dječji glas i, pogledavši ekran, vidio zrelu ženu. Upravo ta suprotnost podsjeća na Kontru, kupažu najboljeg hrvatskog babića, Suhe Punte koji radi fizički sitan, a znanjem krupan enolog Leo Gracin, te jednog od najboljih Dingača.

Njega veliki (stasom i kvalitetom, a ne kvantitetom) Vedran Kiridžija radi poprilično tradicionalno, ali bez grešaka s neugodnim mirisima i previsokim alkoholima tako čestih kod većeg broja vina s tog genijalnog vinogradarskog položaja. Berbe su 2010. Ako je već kod vina riječ o svojevrsnom „vinkenštajnu”, sastavljenom od različitih vina, tko je primereniji da nazdravi njime nego – Vištica. Posebno kad je lijepa poput Ornele.

Ne znam je li godina 2011. posebna prekrasnoj košarkašici Antoniji Mišuri, ali znam da je posebna iločkim tramincima. Na nedavnom kušanju tih parfema različitih tipova, od suhih do slatkih, i berbi od 2012. do 1982., baš su se tri vina iz 2011. istaknula, a posebno izborna berba prosušenih bobica. Predikat najvišeg ranga hametice je potukao razvikanu i marketinški zanimljiviju ledenu berbu, koja je bila iz 2009. Istovremeno raskošno i veselo vino ne ubija slatkoćom kao ledeno, iako ima možda i više šećera. Može se piti kao aperitiv, pratnja slanim jelima, na brzinu prepržena gusja jetra prva mi pada na pamet, te, naravno, uz deserte.

Znači, cijelu večer. A cijelu bi večer lijepo bilo provesti i u društvu plavokose, grijeh bi bilo reći plavuše, Šibenčanke Antonije koja je izgledom očarala svijet na olimpijskim igrama u Londonu. Visoka i vitka poput boce u koju je napunjen ovaj prekrasni traminac uljepšat će novogodišnju noć ako se nju prvu primijeti, bit će ugodno društvo cijelo vrijeme, a i sama je, kao uostalom i vino, najbolji desert. Pa, Antonija živjela ti meni uz čašicu izborne berbe prosušenih bobica ili, kako to mi, s ove strane Dunava, na hrvatskom kažemo trockenbeerenausleseu od gewurtztraminera.

Malo je vina koje bi se nakon toga moglo popiti. Posebno malo suhih. Ali zato je tu najsuhlje od najsuhljih, i to pjenušavo, onaj spoj mojih dviju najvećih vinskih ljubavi o kojem sam već pisao ovdje, a to je Tomac pjenušac iz amfore. Da se ne ponavljam previše, ali ipak podsjetim: Bazno vino je od chardonnaya i desetak sorata iz vinograda starijeg od 70 godina. Grožđe je u amfori maceriralo šest mjeseci, potom godinu i pol sazrijevalo u velikoj drvenoj bačvi, pa odležalo još godinu na kvascima. V

ino je to za svaku priliku, ali ne za svako društvo. To je za ljude koji su vam najdraži, ili za one koji znaju što im nudite. O njemu treba pričati, ili barem razmišljati. Kao što treba razmišljati o tekstovima pjesama grupe Elemental, za čiju pjevačicu Mirelu Priselac Bakhov unuk, moj sin, kaže kako ima veća muda od većine muškaraca. 

Ne srce to nije bilo cijelu noć

I to nije bilo do jaja

Bilo je 10 minuta

I nisi niš obavio do kraja 

Tako, gotovo surovo, pjeva Remi, kako je zovu. O svemu što je smeta u životu, o svemu što treba promijeniti tako pjeva sa stavom koji izaziva na razgovor. Ili barem razmišljanje. A ugodno je i gledati je. Sva je nekako zaobljena, u vinskom bi svijetu rekli harmonična. Vitka je, na prvi pogled i krhka, ali zrači punoćom, snagom i čvrstoćom. Kao da su joj misli koje izražava u pjesmama ispunile tijelo. Tako je ispunjen i svaki mjehurić pjenušca iz amfore. Pa, prihvati, draga Remi, čašu ovog genijalnog vina i nazdravi svima nama. I poželi nam da budemo bolji. To i ja želim tebi, kao i svima, Bakhova djeco s ove i one strane Dunava. Uz podsjećanje na veliku istinu:
Život je prekratak da bi se pila loša vina. U zdravlje!

nazad na vrh