Concours Mondial de Bruxelles 2014

ivana-01

Jubilarni, dvadeseti po redu, Concours Mondial de Bruxelles 2014. održao se od 2. do 4. maja u Briselu, Belgija. Takmičenje je ove godine okupilo 309 vinskih sudija iz pedesetjedne zemlje, dok je tokom tri dana degustirano 8.060 primeraka vina iz čitavog sveta.

Kako mi je ovo već druga godina da sudim na CMB-u, već sam znala kako da se snađem na megalomanskom takmičenju, sa perfektnom organizacijom i najboljom statistikom, po čemu je ovo ocenjivanje čuveno, i nadala sam se da će panel sudija biti u prijateljskom raspoloženju prema meni kao i prošle godine.

Na moju sreću, samnom je u panelu bio i Ezio Rivela, koji je pre više od dvadeset godina dao ideju Louis Havauxu da organizuje prvi CMB, i to baš u zemlji koja inače nije poznata po vinu.

Ali danas se u Belgiji proizvodi vino, i baš sam imala tu mogućnost da degustiram i nekoliko vina iz zemlje domaćina.

ivana-02

O takmičenju - Semplovi vina iz čitavog sveta

Concours Mondial de Bruxelles je prvi put je održan 1994. godine, u malom belgijskom gradiću Briž. Godine 2006. se prvi put održao izvan granica Belgije, u Portugaliji. Potom slede Mastriht, Bordo, Valensija, Palermo, Gimareš i Bratislava, ali se ove godine manifestacija vratila da jubilej proslavi u rodnoj Belgiji. Francuska je ove godine ponovo bila zemlja sa najviše prijavljenih primeraka, čak 2.428, potomsledi Španija sa 1.615, Italija sa 1.153, pa Portugalija i Čile.

ivana-03

O ocenivanju, degustatorima, vinskom ambasadorstvu . . .

U svakom panelu je bilo po šest sudija, od koji je jedan glavni sudija panela, i svakog smo dana na slepo degustirali po pedeset vina podeljenih po regionima porekla. Degustacije su trajale od devet ujutru do jedan ili dva popodne, a info o vinima koja su degustirana tog dana, dobijali smo na završetku degustacije, na isteku dana. Znači, tokom tri dana, čak 150 vina iz Languedoc-Roussiliona, sa Sicilije, Dao e Lafoesa, iz Bordeaux Saint-Emiliona, Porto e Douroa, Manche, Rioje, Puglie, Champagne, pa čak i Valaisa (Švajcarska), našla su se u mojoj čaši. Namučila sam se sa Grillom iz Sicilije, ali me je zato Touriga Nacional iz Portugalije oduševila po ko zna koji put do sad.

Jako je interesantno da CMB nije orjentisan samo u pravcu odnosa korisnik/proizvođač (consumer/ producer), da ove uputi jedne na druge preko ocena koje je vino dobilo, već i prema ocenjivaču. Posle svakog CMB-a, degustator dobiva na email dokument sa informacijama i statistikama o načinu na koji je sudio. To je jako korisna informacija ukoliko volite da radite na svojim wine tasting skills (sposobnost ocenjivanja vina).

Zaista, na ovakvom takmičenju je možda najlakše da proverite znanje i upoznate se sa svetskim trendovima i novostima u svetu vina, jer tokom ova tri dana, vi niste samo degustator, već i ambasador svoje vinske zemlje. Vi ste ta osoba koja daje informacije o vinarijama, vinima, vinskoj industriji iz vaše zemlje, pa zato treba biti spreman na bilo kakva pitanja. Networking na takmičenjima ovakvog ranga je neminovan i može da vas odvede daleko, i kad kažem daleko, mislim na druga takmičenja, a sa tim i do novog znanja.

ivana-04

Makedonija sa jednim zlatom i dva srebra

Makedonija je od devet poslanih primeraka osvojila jedno zlato za Ten Barrels Syrah Reserva 2011 vinarije Chateau Kamnik, srebro za Vranec Special Selection 2012 vinarije Tikveš i srebro za Cabernet Sauvignon & Merlot 2013 slovenačke vinarije Puklavec & Friends, koja u vlasništvu ima vinariju u Makedoniji, odakle i pribavlja grožđe za svoja vina. Jeste bitno da su makedonska vina interesantna i lako privlače pažnju, ali smatram takođe da bi trebalo da bude više prijavljenih primeraka.

Concours Mondial de Bruxelles 2015 - Jesolo, Veneto, Italija

Sledeće izdanje Concours Mondial de Bruxelles održaće se u Italiji, u gradiću Jesolo, regionu Veneto. Kako sam na ovom ocenjivanju već sudila prvi put prošle godine, nadala sam se da ću suditi i ove. A, kažu da, ako se nešto desi jedan put, ne znači da će se desiti i po drugi, ali ako se nešto desi po drugi put. . . Pa, možda me Italija čeka naredne godine.

Rezultati CMB 2014 su dostupni na sledećim linkovima:

http://www.concoursmondial.com/resultats.html

twitter: @concoursmondial #cmb2014

facebook: /concoursmondial

nazad na vrh

Srodni tekstovi