Ko to ima zlatnog konja za trku?

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog

zlatni-konjProšla su tačno dva meseca od moje poslednje postavke na blogu. Ne volim da se pravdam, ali stvarno sam imao značajnih obaveza, nekih, možda čak, od najznačajnijih u životu koje čovek može da ima. Kao npr. ženidba (daleko bilo, naučio sam iz prve, pa ne osećam potrebu za popravnim), rođenje deteta, selidba u drugu državu, ili možda kupovina prvog stana. Pa onda promena delatnosti, prelazak na nešto, ni po čemu srodno sa onim od čega se trenutno živi. Ili pak neke druge slične avanture.

Elem, dok sam ja sve svoje intelektualne kapacitete usmeravao ka rešavanju osnovnih životnih potrepština, nekoliko zanimljivih stvari se desilo. Jedna od njih je osvajanje prve zlatne medalje za jedno srpsko vino na najprestižnijem svetskom ocenjivanju vina.

decanter-gold-smederevoDa, dobili smo zlato na Decanteru, ali su preporuke nekih mediokritetskih vina očito značajnija i zanimljivija vest od one za najsjajnije odličje. Zar baš niko ni reč da prozbori o tome, kao da nas je sramota što smo dobili i formalnu potvrdu da možemo da se nosimo sa najboljima. I nismo morali da čekamo 200 godina kontrolisane, pažljive, kvalitetne proizvodnje, niti slati vina koja su pred penzijom. Prosto, bilo je dovoljno desetak godina upronosti jednog tvrdoglavog smederevca, u saradnji sa jednim mlađanim (gle čuda, i ime mu je slično ovom epitetu) vinskim SKOJ-evcem, i eto nama prve potvrde da i mi konja za trku imamo. Objave će uskoro biti zvanične i verovatno mnogi upravo to i čekaju, nebili guknuli poneku, ali baš me briga - neke stvari koje su nam na ponos, prosto, treba što pre da se obnaroduju. Samo još da cena nagrađenog vina ne ode u majčinu, pa da odmah pokažemo kako mi sa ovdašnjih prostora to ipak moramo da naglasimo.

Jer, bože moj, ko hoće da uživa u prvom srpskom vinskom brendu ili nekom „istorijskom vinu” koje je prvo osvojilo jedno izuzetno odličje, mora da se otvori i da za bocu (u maloprodajnom objektu) izdvoji bar koliko za jedan ručak za četiri osobe u nekom pristojnom beogradskom restoranu. Možda bi trebali malo da se ugledamo na komšije Bugare. Neke svetske vinske sile su tamo pootvarale vinarije, pa tako boca vina Enira, hvaljena od strane vinskih stručnjaka širom sveta (vlasnici vinarije uz ovu imaju i nekoliko grand cru classe imanja u St Emilionu) u maloprodaji košta 9 €, proizvod „kompanije” Angelus Estate (naziv samo podseća na čuveni šato, mada vino Stallion Classic nimalo ne zaostaje za čuvenim imenjakom) u restoranu(!) hotela košta 19 €. Ili npr. Pino noar Soli od Edoarda Miroglia (vino čiju je berbu 2009 i 2010 Dekanter uvrstio među 32 velika vina po ceni ispod 20 funti) u supermarketu košta 3,90 €.

nemojte-ljudi-ko-boga-vas-molimNemojte ljudi ko boga vas molim, reče deda sa mrtvim svinjčetom u naručju, u našem antologijskom filmskom ostvarenju.

I jedino mi je žao što nije bar jedna domorodska (čitaj: autohtona) sorta uzela učešće u ovom umetničkom delu, ali ima vremena, biće i toga. Makedonci su prošle godine uzeli regionalni trofej sa vrancem, Dalmatinci sa pošipom, sad je red na nas da istrčimo sa nekim prokupcem, kadarkom, bagrinom, ili nekom od novijih kreacija poteklih sa oglednih dobara poljoprivrednih fakulteta ili neke druge naše agro-institucije i njenih saradnika. I to neće biti nimalo lak posao, zato je i pisac ovih redova rešio da uzme aktivnije učešće u oblikovanju domaće vinske scene i pokuša da i „iznutra” malo promeni stvari, a bez da izgubi objektivnost u pominjanju, oceni i proceni svega što nam se dešava u svetu vina. I ovde i tamo negde. Kupiti zemlju, formirati vinograde, odabrati sortiment, saradnike, opremu, pre svega toga registrovati preduzeće i poljoprivredno gazdinstvo, samo je jedan delić onoga što je neophodno za ulaz u vinsku avanturu, priču koja može biti kratkog daha, a može i predstavljati prekretnicu u nečijem životu i početak nove epohe za ceo jedan kraj. Jer, većina bi da trguje, posreduje i zastupa, da igra na siguricu, a samo nahrabriji i najluđi usuđuju se i da proizvode.

Konačno, šta je sve potrebno za to i kako stvari izgledaju iz te perspektive, podeliću sa vama u narednim tekstovima. Do tada, vidimo se na nekom od predstojećih vinskih druženja...

nazad na vrh