Oda sauvignonu u akrostihu

OTVARANJEili
Znam da ih ne mogu kušati sve na svetu, ali ću probati

Lažem. 

To sam odgovorio Reneu Bakaloviću, najpoznatijem hrvatskom gastronomadu nakon što mi je nahvalio predavanje na konferenciji „Jedna sorta, tri regije, tri države, jedan terroir” o sauvignonima sjeverozapadne, odnosno bregovite Hrvatske, te austrijskog i slovenskog dijela Štajerske. 

Pitao me otkad toliko volim sauvignone i tad sam mu „podvalio” taj logički paradoks, naizgled jednostavnu i jasnu riječ koja u stvari ne govori ništa. Ako kažem da lažem, to bi trebalo značiti da ne volim sauvignone, ali ako stvarno lažem, to znači da ih volim. Što je točno, ne želim dalje objašnjavati. Reći ću samo da je francuski jezik lijep i pjevan čak i kad je samo napisan na papiru. Zato mi se lako bilo poigrati slovima iz naziva sauvignon. 

Chardonnay je pun, rizling je rezak, graševina slasna, pinot sivi moćan, traminac mirisan, a sauvignon je sve to... Tako sam započeo prezentaciju i dodao da je sauvignon još puno toga:
Sauvignon je Seksi, ili bi to barem trebao biti. Privlačan je na prvi pogled, miriši tako fino da ga moraš i kušati, a okus mu tjera usne da nakon svakog gutljaja naprave „cmok”. 

Suvignon-boce

Osim što, dakle, privlači pozornost na sebe, sAuvignon je i Afrodizijak, odnosno potiče kod drugih neka posebna raspoloženja. Gutljaj dobrog sauvignona izaziva one ljubavne leptiriće u želucu i nepovratno osvaja onoga tko ga pije. 

SaUvignon mora biti Uglađen, iako mu naziv nastaje od francuske riječi koja znači divlji. U toj „finoj” varijanti on je poput Jamesa Bonda, za svako društvo.  Dobar je prije jela, uz slanu hranu, pa čak i uz neke deserte.

Suvignon-IrinaIrina

SauVignon je i vino za Vinalije, za svetkovine poput tih najstarijih rimskih obreda koji su se zvali vinalia urbana, kad se u aprilu slavilo mlado vino, a vinalia rustica kad je u septembru počinjala berba. Sauvignon je vino i za mnoge druge prilike, obične i posebne, ma za svaku priliku.

SauvIgnon može biti takav jer je Iskren. Svatko tko počne učiti o vinu prvo će naučiti prepoznati sauvignon. Kad njega upozna, brzo će naučiti razlikovati i regije jer su sasvim drugačiji sauvignoni iz toplih i hladnih krajeva, a ipak imaju puno toga zajedničkog i prepoznatljivog. Na njemu se lako prepozna i tehnologija, je li vino odrađeno samo u inoksu, je li bilo u malim ili velikim drvenim bačvama, a i je li njegovano na kvascima. 

Suvignon-Staša-i-Milan
Staša i Milan

SauviGnon je i Glazba koju čine akordi, istovremeno sviranje najmanje tri tona. Ta tri vinska tona su izgled, miris i okus i kod sauvignona moraju biti usklađeni kao i u glazbi. I to nije lako napraviti jer mnogi znaju akorde, a samo rijetki znaju svirati. Ali i svi slušaju glazbu, a samo je rijetki i čuju. I to je prava poveznica s vinima...

Suvignon-Zagorci-Boris-Vuglec-i-Tomislav-Bolfan
Zagorci Boris Vuglec i Tomislav Bolfan

SauvigNon je i Neobuzdan, što jako dobro znaju vinari koji se bave s njime. Da se vratimo na usporedbu s uglađenim divljakom Jamesom Bondom: I šefica „M” zaljubljena je u njega, ali ne može ga kontrolirati, kao što ni vinari koji vole sauvignon, jer se inače s njim ne bi ni bavili, ne mogu kontrolirati hoće li krenuti druga fermentacija ako su u njemu ostavili malo neprevrelog šećera, hoće li izgubiti svježinu tijekom sazrijevanjaili i hoće li u boci pokvariti ili popraviti arome. 

Unatoč svim tim problemima, sauvignOn Očarava. On je kao Sophia Loren. Imala je prevelika usta, previše razmaknute oči i krive noge, a očarala je svijet. On može imati preblijedu boju, prejak miris, štoviše mirisati po mačjem urinu, može biti i tankog tijela, ali očaravat će. 

I zato, sauvignoN je Najbolji.

Uvjerio sam, vinska braćo s one strane Dunava, eto, u tu tvrdnju i Renea Bakalovića pa ga pomalo razočarao priznajući da lažem. Ne znam kako je on shvatio tu paradoksalnu izjavu sažetu u pet slova, ali čini mi se mi je povjerovalo i stotinjak ljudi koji su bili na toj radionici. Pri tome su ipak najviše pomogli sami sauvignoni. Počeli smo s prekrasnim svježim mladim prigorskim sauvignonima još neafirmirane vinarije Prigora te poprilično afirmirane Puhelek-Purek, a nastavili finim zagorskim s Vuglec Brega te senzacionalnim, mineralnim, raskošnim iz vinarije Bolfan Vinski Vrh. Potom smo presjekli plešivičkim, iz slavne obiteljske vinarije Korak pa se preselili u Međumurje, na samu granicu sa Slovenijom, u obiteljski podrum Belović. Njihovu berbu 2013. slijedila je 2011., koja nije bila pripremana za starenje, ali je pokazala da sorta dobro podnosi koju godinu u podrumu. Konačno, cijelu smo priču završili Korakovim sauvignonom 2006., osmogodišnjakom koji je zadržao toliko svježine da je 14,5 posto alkohola ostalo dobro uklopljeno, a miris je osvajao tercijarnim aromama kruške, meda, mahovine...

I to je bio početak. Slijedilo je predstavljanje deset sauvignona iz slovenske Štajerske, koje se protegnulo do berbe 1983. pa 12 Austrijanaca, među kojima je oduševilo odlično, odraslo vino, puni i snažni Sabathi reserve sauvignon 2007. Potom smo tri mlada sauvignona kušali s desetak jela posebno smišljenih za ovu priliku, a konferencija je završila svjetskom šetnjom, presjekom stilova sauvignona Loire i Bordeauxa u Francuskoj, Italije, Australije, Novog Zelanda i Argentine. Sveukupno gotovo 40 sauvignona nakon kojih doista lažem ako kažem da mi se ponovno piju. Zato i ove retke pišem uz Knebel Uhlen „L” 2012. Riesling iz Mosela, sadržajno, karakterno, dotjerano vino izrazite svježine, vrlo dobrog tijela i strukture, čak i malo tanično, a zasigurno s lijepim nizom godina ispred sebe. Volio bih ga imati i na nekoj budućoj prezentaciji rieslinga, iako njemački jezik nije ni približno pjevan kao francuski pa mi je sad teško pronaći lijepe riječi o vinu koje počinju sa „r” ili „l”. No potrudit ću se. Ja sam ipak čudak koji ne voli njemačke aute, ali obožava njihova vina, a ovu će priču završiti i kratkim objašnjenjem što znači „blanc” koji se piše iza sauvignon:  

Biraj samo dobra vina.
Loša prepusti onima kojima je svejedno što piju.
Apsolutno najboljeg vina...
...Nema
Cijeli život nije dovoljan za kušati sve što bi trebalo kušati, no moramo dati sve od sebe.

nazad na vrh