Još jednu turu po Laturu

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog

Louis Latour Logo

Degustacija novih vina Burgundije na domaćem tržištu, tačnije, malo burgundca na dlanu ili bradi...

I dok većina sabira utiske i prikuplja informacije o ishodu bitaka čovek vs nevreme na bojnom polju vinograda u regionu, ja sam rešio da vidim šta nam radi uvoznički lobi. Naravno, mogao bi ja, sam sa sobom, da rešavam do mile volje, da ne poznam izvesne ljude koji bi mogli da me upute u najnovije, a uz to su i voljni da to urade. Radost moja je tim bila veća, jer sam saznao (a potom i probao) da nam se na ovom našem malom i siromašnom tržištu, pridružio i treći član čuvene burgundske negocijantske trojke Luisa, gospoda iz kompanije Latour.

Louis-Latour-01Prethodna dvojica nisu baš ostavili značajnijeg traga među ovdašnjom vinoljupskom populacijom, opravdano ili ne, da li zbog cena, lošeg marketinga ili siromašnog tržišta, ne bih znao, ali ovaj treći (po mom skromnom mišljenju i najupečatljiviji) sada ima priliku da ispravi nepravdu i nadoknadi propušteno. Jer ako burgundska crvena vina (pinot noir), traže izvesno razumevanje i afirmisanog, sazrelog vinopiju, za bela (dobijena od šardonea) se sa sigurnošću može reći da taj zahtev nemaju, te da su mnogo dopadljivija i lakše razumljiva svakom, pa i onom koji vino nikada nije okusio. 

Louis-Latour-02Šta nam je to novo na tržištu? Da krenemo redom: pre svega treba imati na umu da je Burgundija vodeći region u svetu, u kojem je akcenat na činjenici da se vino pre svega pravi od grožđa, i taj podatak je zvezda vodilja, a tek se potom gleda ko ga i kako pravi. Nije retkost da u jednom klasifikovanom vinogradu naiđemo i na više desetina vlasnika, nekih čak sa udelom od svega nekoliko ari, ali nepokolebljivi da to parče ustupe bilo kome. Cene hektara dosežu i po nekoliko miliona €, a vina znaju biti prava remek dela.

Louis-Latour-03Veliki (po površini) vinogradi su retkost, ali je ništa manje neobična i činjenica da skoro dve trećine ukupnog belog Grand cru vina iz Cote de Or-a, dolazi iz samo jednog velikog vinograda. Reč je o Corton Charlemagne-u, grdosiji od nekih 50-tak hektara, od kojih je jedanaest u vlasništvu junaka ove priče. Sa ukupno 48 ha vlasništva vinograda i ko zna koliko kooperanata u proizvodnji grožđa, ali i polugotovog proizvoda, gigant Louis Latour izbacuje 130 različitih etiketa. Sve je davne 1731. godine započeo moj imenjak, ali to je sad manje značajno.

Louis-Latour-04Da vidimo šta nam je to stiglo ovde posredstvom hrabre ekipe Wine Arta, okupljene oko g-dina Nebojše Šikanića, uporne da pokažu da burgundska vina ipak i u Srbiji mogu imati značajan broj poklonika.

Krenuli smo sa lakšim, svežijim vinima, spravljenim bez uticaja drveta. Uvod nam je napravio neklasifikovani, vanburgundski, ali sa susednog i po sastavu sličnog zemljišta Ardache i Grand Ardache (ovaj potonji ipak malo „podrvljen”), pokazujući da i komšije imaju čime da se pohvale, te Louis-Latour-05da odatle možemo očekivati velika iznenađenja za pristoje iznose u narednom periodu. Potom je štafetu preuzeo Macon-Lugny iz vinograda Les Genievres koji, iako neklasifikovan, posle prvog gutljaja jasno pokazuje zašto mu ime posebno ističu na etiketama.

Za njim probamo jedan Chablis 1er cru, dobijen od grožđa iz više klasifikovanih vinograda, a sa njim i obrazloženje zašto je Chablis to što jeste. Neponovljiva elegancija, svežina i mineralnost stavljaju ovo vino na interesnu listu svih onih kojima se teški, bananasti i heavy-duty barikirani šardonei prosto ne uklapaju u viziju uživanja u belom vinu kao takvom. Za njim smo okusili i jedan 1er cru iz bonske podregije. Terasasti vinograd Aux Cras (u prevodu stenovita brda), predstavlja sjajan uvod u vrh burgundskih Louis-Latour-07belih vina. Njime smo kročili na teren ozbiljih bonskih šardonea, rađenih uz vidan uticaj drveta, ali toliko suptilan, elegantan i uklopljen u sve ostale elemente vina, da čak i najljući protivnici barikiranja belih vina ovde saginju glavu i priznaju činjenicu da je ovo baš ovako fantastično i oduzeti mu taj element, prosto bilo bi sakaćenje nečeg izuzetno lepog.

Louis-Latour-08

Pre vrha svetlijeg dela ove degustacije imali smo priliku da probamo jedan bazičan Mersault, ako se ovakvo vino uopšte može nazvati bazičnim. Svakom ko bi hteo da iz prvog lica oseti ukuse i arome nečeg najbližeg silama koje daju Chassagne u Puligny Montrachet, a da pri tom ne mora da podiže kredit u banci da bi priuštio bocu vina, preporučujem da probaju ovo vino, mog ličnog favorita, bar kad je bela Burgundija u pitanju. Fantastično pitko, harmonično, bogato svim lepotama ondašnjeg šardonea, ovo vino nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Louis-Latour-09Završnica ovog segmenta degustacije priređena nam je uz kapi perjanice ove kuće, imajući na umu izabrani asortiman. Na Grand cru vina ne treba trošiti reči. Nepravedno bi i malo bilo reći nešto poput „harmonično, pitko, voćno, sveže, umiveno drvetom u pravoj meri, izbalansirano, aromatski izuzetno kompleksno, višeslojno, dugog završnog ukusa u praznim ustima ili naknadnog mirisa u praznoj čaši ...” i tako u nedogled. Jednostavno ovo mora da se proba, priča o ovom ne pije vodu. Za kraj druženja ostala su nam dva pinoa. Nepravedno, ali prirodno ostavljeni za taj period druženja, dva ozbiljna vina ostavljaju prvi utisak neobične koncentracije boje i strukture što je osveženje za bonske pinoe koji generalno imaju elegantniju strukturu u odnosu na svoje rođake iz severozapadnijeg dela.

Pomalo ubijenih receptora mogli smo primetiti da ni crveni uvod u vidu 1er cru bonskog pinoa Vignes Franches (slobodne loze), a pogotovo Grand cru Chateau Corton Grancey, dobijen od grožđa iz četiri klasifikovana vinograda ne dozvoljava olak, površni pristup, već navodi onog u čijoj čaši se nalazi da se pod hitno sabere, kako zna i ume trgne iz sanjarenja i vrati na zemlju ne bi li osetio svu raskoš ovog izuzetnog vina. Pačije grudi, taljata od bifteka ili rizoto sa tartufima pun su pogodak uz ove nektare. Francuski paradoks mi je jasniji iz dana u dan, još kad bi mogli da uzmemo i pelcer za Srbiju...

Ošamućen utiscima koji su mi udarali po unutrašnjosti glave kao kugle flipera, zahvalio sam se domaćinu i napustio društvo. Trebao mi je ceo dan distance da sredim utiske. Već razmišljam o reprizi i koga li ću prevariti da mi se pridruži. Ako uspem, javiću vam, a do tada javite vi meni o vašim novim iskustvima. Možda se i sretnemo na nekom od njih...

nazad na vrh