I kod nas kljuca neki crni pevac

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog
  • Bookmark and Share

760-chianti-classico-radar-battle-black-rooster

U nameri da ljude oko sebe prosvetlim i uzdignem u vinskom obrazovanju, zadao sam im jedan lak, početnički zadatak. Svaki put kad odu u mesečnu kupovinu, uz sve neophodne kućne potrepštine potrebno je da na spisak ubace i bocu vina. Koju, potpuno je nebitno. Bitno je jedino da ne bude veća od 0,75l!

Pokazujući već u prvim nabavkama izuzetan stepen entuzijazma na zadatu temu, moj revnosni šurak uredno je u korpu stavljao i (bar) jednu bočicu, te me uredno izveštavao o kupljenom artiklu. Nije lako našem čoveku vinopiji–početniku da prihvati da za relativno malu količinu alkoholnog pića, od koje, by the way, dvojica nema šanse da se napiju, izdvoji više od 500 dindži.

Da li si svestan koliko pivkana mož' da se pazari za tu lovu?

Bilo kako bilo, jednom me nazva gore pomenuti in-law rođak i reče: „Denčo dođi, uz'o sam neki Ćanti. Italijan, a prilično jeftin, da se nisam za....o?"

I bio je te godine na nekoj ultra akciji jedan „Ćanti”, početnog nivoa, dostupan za pazarenje po simboličnoj ceni u mnogim objektima. Gde ga nađe - pomislih u sebi, ali ćutim. Ne želim da obeshrabrim čoveka, kad je već toliko odlučan da unapredi svoje poznavanje vina, pa makar i bacio par stotina dinara na, po mojoj pretpostavci, krpu od vina.

Jer ono što od kjantija uglavnom nalazimo po maloprodajnim objektima teško da je pravi predstavnik ovog vinskog brenda, čuvenog vinopijama svih nivoa širom sveta. Jer, ukoliko tražite vino za savršeno uparivanje sa paradajz sosovima, boljeg partnera od ovog acidičnog crnjaka teško da ćete imati.

Ali, na opštu žalost domaće vinske publike, ako hoćemo da probamo pristojnijeg toskanca ove oblasti, a da nije prestario ili dospeo na naše police sa izvesnim deformitetima, prinuđeni smo izdvojiti i vidno preko hiljadarke. Da to tako baš i ne bi moralo da bude, uverili su nas drugari iz Kuće vina, koji su, u saradnji sa predstavnicima konzorcijuma vinara Kjantija, 09. i 10. oktobra tekuće godine, u prostorijama hotela Crown Plaza (bivši Interconti), organizovali simpatično predstavljanje vina tog regiona našoj publici.

Sam region podeljen je na nekoliko rejona (sub-zona) od kojih svaka ima neke karakteristike, najčešće na nivou finesa, po kojim bi ih samo iskusni degustatori mogli razlikovati od drugih, a da ne pogledaju u bocu. Osnovna sorta je naravno sangiovese, u minimalnoj količini od 70%, sa dodacima domaćih i internacionalnih elemenata. Pored sedam zona, izdvajaju se i vina kategorije Kjanti Superiore, Reserva, kao i najnovija kategorija u Klasiko apelaciji pod nazivom Grand Selezione, za vina posebnog kvaliteta, odležala dodatnih šest meseci.

chianti-classico-wine

Jedna od najzanimljivijih priča se i vezuje upravo za Klasiko sub zonu i čuvenog crnog petla. Priča govori o višedecenijskom, čak vekovnom sukobu između Siene i Firence za vlast u Klasiko zoni. Negde početkom 13. veka rešili su da napokon okončaju sukob u viteškom nadmetanju. Dogovoreno je da u osvit zore, po prvom glasanju petla, po konjanik iz oba grada krene prema ovom drugom i gde se sretnu, tu da bude granica. Za tu priliku kicoši iz Sijene izabrali su lepog, dobro uhranjenog belog petla, dok su namazani Firenčani uzeli verovatno najjadnijeg i najgladnije crnog petla kojeg su mogli da nađu. I upravo taj jadni i gladni petao zaslužan je što je Klasiko zona pripala Firenci, jer je „zapevao” sat vremena ranije i dao svom vitezu celih sat vremena prednosti. Firenca je ozvaničila suprematiju nad Klaskiom, a crni petao, gallo nero, je u znak zahvalnosti dobio svoje mesto na grliću svake boce iz pomenutog rejona!

Kao što rekoh, ko je imao sreće bio je u prilici da iz prvog lica, nosa i usta, konstatuje da je Chianti ipak malo više od onoga što nam se predstavlja na policama maloprodaje u Srbiji. Za 3,5 do 4 € na izlazu iz podruma u prilici ste konzumirati stvarno dobra vina, a za svega par € više možete se zaslađivati pravim remek delima klasičnih predstavnika vina Starog sveta.

Zašto to nije dostupno širim masa u Srbiji i zbog čega naši distributeri nisu našli interesa za uspostavljanje saradnje sa nekim od gostujućih izlagača, prava je misterija. Čak i za mene koji sam prisutan u spoljnotrgovinskom poslu. Ne verujem da ta vina u takvoj cenovnoj kategoriji mogu opravdano dostići trostruko ili četvorostruko veće iznose do svog prispeća u rafove u Srbiji! Da li su troškovi otpreme, carinske (0%) i ostale uvozne (nema ih) dažbine, troškovi sanitarnih i ostalih organa i analiza opravdanje za to, ili je nešto drugo posredi? Da li je stvarno toliko teško probiti novi proizvod na našem tržištu, ili je našim trgovcima uvek malo profita? Nešto ne verujem baš da je ovo prvo, jer lako je na dobro senavići, a pohlepi i ljudskoj gluposti nikad kraja. 

Interesantno je da je među izlagačima bilo i onih koji su došli a da osim maternjeg drugi jezik ne govore, pa su puštali da vino govori za njih. Poseban utisak ostavila je na mene simpatična Nemica Verena, koja je u Toskanu došla zbog ljubavi, a ostala zbog vina.

„Otkud ti u Italiji, migracija je obično u suprotnom smeru?”,

„Zaljubila sam se u supruga, a potom i u zemlju i vino. Ljubav prema vinu je bila trajnija” – odgovara sa osmehom na licu, ali i nekom jedva primetnom setom u očima. Kad sam nabrojao Kjanti proizvođače prisutne kod nas, kratko je prokomentarisala:

„Šteta je da više ljudi odavde ne znaju šta mi to u stvari imamo za ponuditi”.

Žalosno, ali istinito. 

I nije Chianti jedini kojeg ta muka mori. Ima ih još, i to prilično. Slična sudbina ne stiže samo regije, već progoni i vina od pojedinih sorti. Jedan od najboljih primera za to je pino noar a.k.a. burgundac crni.

Ali o tome nekom drugom prilikom.

Do tada, uživajte u vinu, a mi se vidimo na nekom sledećem događaju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi