U raljama vinskih laži

sveto

Neki dan ranije na moju adresu pristigao je dopis u kojem se kao (pozitivan) moto navode riječi dobitnika Pulitzerove nagrade g. Arta Buchwalda – kada god dođe do toga da pišem o vinu, uradim ono što urade gotovo svi – lažem.  U ovoj rečenici autor se zaštitio s onim – gotovo svi. Po profesiji kolumnista satiričar, pulitzerov laureat veoma je dobro procijenio da je nešto trulo u državi vinskoj. 

Stavka na koju se ova rogobatna sentenca snažno oslanja je subjektivni osjećaj prilikom kušanja vina. Dakle, sloboda da objasnite svoje utiske (pripada sveukupnim demokratskim slobodama) o kušanom vinu gotovo se izjednačila sa istinskim definisanjem kvaliteta vina – a kvalitet vina lakše je prepoznati nego ga definisati. Dalje, ova sloboda zašla je u sve pore laičkog ocjenjivanja vina i, dijelom, profesionalnog. 

Otkuda takav pristup? Postoji više razloga zašto se nalazimo u raljama vinskih laži.

Ukratko – na Balkanu žar somelijerstva rasplamsao se početkom ovog milenijuma. Prema njemu nagrnuo je veliki broj ljubitelja vina i nezaposlenih, vino je privlačilo svojom magijom, posebno nakon nekolike čaše, zatim je nastupila plima obučavanja, i uglavnom su obučavali oni koji nisu bili ni sami dovoljno obučeni, sertifikati su prštali na sve strane. To je ono što je nama uvijek trebalo – brzo i lako. Ozbiljni poznavaoci osmatrali su vrtlog s pristojne udaljenosti, smješakajući se ako se novosomelijer zbuni kad ga pitaju da li je to prepoznao acetaldehid ili etil acetat u vinu. Takvih primjera je bezbroj. 

sveto savic

Dakle, da privremeno ispravimo g. Buchwalda – kada govore o vinu gotovo svi moraju da lažu.

Da postoji i druga strana, stručna i poštena, potvrdilo je i senzorsko ocjenjivanje vina u Beogradu, novembra 2014 u hotelu Falkensteiner. Primoran sam da korisim taj arhaični pridjev – pošten – gotovo zaboravljen na ovim prostorima, jer biti stručan ne znači automatski da će, kao u ovom slučaju, i ocjenjivanje biti pošteno. A tu strepnju osjetio sam čim sam se udobno smjestio u avion za Beograd. Na pitanje šta ima od zanimljivih dešavanja u Beogradu, stjuardesa mi je šapatom odgovorila da se ovih dana priređuje i ocjenjivanje za najbolje srpsko vino, i da buduće medalje i vina, jer je sve namješteno, ne smijem da shvatim ozbiljno. Zašto, upitao sam. U Beogradu se sve zna, rekla je šarmantno se osmjehnuvši, a ona se a propos teme u slobodno vrijeme bavi degustacijom, u svaki grad koji sleti kupi vino iz najbolje berbe, gleda da ga smjesti pod pravim uglom u svoj vinski arhiv, godinama je član somelijerskog kluba sa Palilule i, kaže, osjeća neobičnu slobodu kad može da iskaže svojim riječima ono što osjeti, a uvijek gleda da tokom degustacije upodobi boju ruža boji vina – važna je zbog vizuelnih zaključaka. 

A da stjuardesa i ini nisu bili u pravu potvrdio je organizator koji je uložio dosta truda, novaca i vremena da ocjenjivanje kvaliteta srpskih vina u 2014. udalji od bilo kakvih nedoumica i kurs podesi prema istinskim standardima. Iz tih razloga devet kompetentnih ocjenjivača iz različitih zemalja (Engleska, Francuska, Mađarska, Italija, Rumunija, USA, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.) dobilo je poziv da učestvuju na četvrtom Međunarodnom ocjenjivanju najboljih srpskih vina.

spijuniranje

Kao jedan među devet ravnopravnih sudija ističem da je organizacija ocjenjivanja protekla izvanredno. Na stranu što smo kao sudije radili deset sati dnevno – pa to je naš posao, i na drugu stranu što je atmosfera među sudijama bila odlična – za dobro ocjenjivanje nije neophodna, ali je dobra za obnavljanje energije i svijesti koja vodi surovu trku sa alkoholom koji vam se preko nepaca i nosa infiltrira u krv – ali i to na drugu stranu pošto sudije treba da imaju i mentalnu i fizičku kondiciju, i na treću stranu – iako je bilo dosta dobrih vina i što je opšti utisak da se generalno kvalitet srpskih vina kreće uzlaznom linearnom pravom – sudija se to ne tiče! 

I bez obzira što su flaše bile umotane u specijalnu pamučnu foliju odležalu dvije godine na indijskom tropskom suncu, što su čaše sa temperiranim vinima unošene u savršenom redu i koordinaciji, bez ijednog cilika, i što je bilo nemoguće i sa uređajima za noćno osmatranje utvrditi ko je vlasnik kojeg vina – SUDIJE JE EXPLICITE ZANIMAO SAMO KVALITET VINA. 

A mene je, lično i personalno (što vele u našem kraju) najviše od svega zanimalo ko je bila osoba koja je dva cipcijela dana prestajala pored vrata, ulazila i izlazila u prostoriju za ocjenjivanje, nešto bilježila, oka priljubjenog uz lupu sumnjičavo osmatrala sudije tražeći nevjernog Tomu, procjenjivala organizaciju pokušavajući da utvrdi da li ima istine u onim šaputanjima sa 8.000 metara nadmorske visine. Ko ga je tu poslao? Opšta vinska groznica ili šarmantne vinske laži! Nije ni važno – dečko je zaslužio debelu dnevnicu! 

Pred katolički božić, 2014.
dr Svetozar Savić

nazad na vrh